Τραγικές ελλείψεις αγροτικών ιατρών στο νομό Φλώρινας

By on 29/03/2011
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣΤις ελλείψεις αγροτικών ιατρών που υπάρχουν στη Φλώρινα επισημαίνει ο βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας.

 

Στο Νομό Φλώρινας υπάρχουν είκοσι έξι περιφερειακά ιατρεία, πιο γνωστά ως αγροτικά ιατρεία, τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού.

 

Πηγή:neaflorina

 

Για τη λειτουργία τους, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν ισάριθμοι ιατροί, υπάρχουν μόνο δεκατέσσερις, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν και τα υπόλοιπα δώδεκα αγροτικά ιατρεία, που δεν έχουν ιατρό υπηρεσίας.

 

Το αποτέλεσμα είναι και τα είκοσι έξι ιατρεία να  μη λειτουργούν συστηματικά και τελικά οι κάτοικοι να μην εξυπηρετούνται τακτικά και να αναμένουν ακόμα και ένα μήνα για την έλευση ιατρού, προκειμένου να γράψουν τα φάρμακά τους ή να εξεταστούν.

 

Καταλαβαίνετε, ότι για τους περισσότερους κατοίκους και ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους είναι δύσκολη ως αδύνατη η μετάβασή τους στο νοσοκομείο της Φλώρινας ή στο κέντρο υγείας Αμυνταίου, όταν μάλιστα μιλάμε για ένα ορεινό Νομό με δύσβατο οδικό δίκτυο και μακρύ χειμώνα.

 

Από τα είκοσι έξι αγροτικά ιατρεία, εφτά θεωρούνται άγονα, κάτι που σημαίνει, ότι δίνονται περισσότερα μισθολογικά  κίνητρα στους ιατρούς που εκδηλώνουν ενδιαφέρον στις προκηρύξεις για την κάλυψη της θέσης αλλά και μειώνεται ο χρόνος απόκτησης της ιατρικής ειδικότητας. Έτσι οι ιατροί, προτιμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις θέσεις των άγονων ιατρείων ενώ για τις θέσεις των υπολοίπων ιατρείων δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον και παραμένουν κενές.

 

Το πιο παράδοξο είναι στο ίδιο αγροτικό ιατρείο εντάσσονται δημοτικές κοινότητες, που, όχι μόνο, δε συνορεύουν γεωγραφικά αλλά βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία. Ακόμα, προβλέπεται ένας ιατρός για αγροτικό ιατρείο το οποίο καλύπτει 500 κατοίκους και ένας επίσης ιατρός για αγροτικό ιατρείο που καλύπτει 3.500 κατοίκους. Όλα συμβαίνουν γιατί δεν έχει εκσυγχρονιστεί η συγκεκριμένη νομοθεσία, αφού ακόμα ισχύουν και διέπουν το νομικό καθεστώς Βασιλικά Διατάγματα.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

1) Πως σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα, ώστε οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται τακτικά και να  γλιτώσουν τουλάχιστον οι ηλικιωμένοι, τους οποίους ως επί το πλείστον αφορά το ζήτημα, από την ταλαιπωρία μετάβασής τους στο νοσοκομείο της Φλώρινας και στο κέντρο υγείας Αμυνταίου;

 

2) Μελετάει το ενδεχόμενο να δοθούν τα ίδια κίνητρα που δίνονται για την κάλυψη των θέσεων των αγροτικών ιατρείων και στα υπόλοιπα, ώστε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από περισσότερους ιατρούς και να επιτευχθεί η επαρκής στελέχωση;

 

3) Θα διαμορφωθεί επιτέλους νέο σύγχρονο νομικό πλαίσιο, που θα λαμβάνει υπόψη και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής;

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: