Don't Miss
- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε περιοχή της Καστοριάς
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για τη σωστή χρήση της Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
Τα λεμόνια και η λεμονάδα – Σταύρου Π. Καπλάνογλου, Γεωπόνου
By Voula Z on 15/02/2023
ΤΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΛΕΜΟΝΑΔΑ
(Λεμόνια ή Κιτρέα η λεμονέα, ή Citrus × limon)
ΙΣΤΟΡΙΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ- ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ – ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το λεμόνι είναι ο καρπός του υβριδικού δέντρου (επιστ. Κιτρέα η λεμονέα, Citrus × limon) και ανήκει στην οικογένεια των Ρουτιδών (Rutaceae) εσπεριδοειδών (Hesperidaceae)). Ο καρπός αυτός χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, χρησιμοποιούνται επίσης το πιο σαρκώδες μέρος του καρπού και ο φλοιός του, ιδιαίτερα στη μαγειρική.
Ι ΣΤΟΡΙΑ
Το λεμόνι είναι καλλιεργημένο υβρίδιο που προέρχεται από άγριες ποικιλίες όπως το κίτρο και το μανταρίνι. Είναι άγνωστο πού και πότε έγινε αυτή η διασταύρωση.
— Πλίνιος
Ο κίτρος, τον οποίο αναφέρεται ο Πλίνιος στη Φυσική ιστορία (XII, vii.15) ήταν το λεμόνι ,ο καρπός ως <<ιατρικό καρπό >> στα λατινικά malum medicum
είναι, κατά τα φαινόμενα, και το πρώτο εσπεριδοειδές που ήταν γνωστό στη Μεσόγειο
Η προέλευση του λεμονιού δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αν και στην βορειοδυτική Ινδία, καλλιεργούνται για περισσότερα από 2.500 χρόνια.
Άραβες έμποροι έφεραν τα λεμόνια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική λίγο μετά το 100 μ.Χ.
Μέχρι και τον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν, η μόνη ποικιλία κίτρου, διαθέσιμη στους αρχαίους Ρωμαίους ήταν τα πολύ σπάνια και ακριβά λεμόνια.
Πιστεύεται ότι εισήχθη στη νότια Ιταλία γύρω στο 200 μ.Χ. και καλλιεργούνταν στην Αίγυπτο αργότερα.
Οταν ήρθε στην Ευρώπη το λεμόνι αποτελούσε σύμβολο κοινωνικής θέσης για την αρχαία Ρωμαϊκή ελίτ, σύμφωνα με ερευνητές. τα πρώτα δείγματα από τα πρώτα λεμόνια βρέθηκαν στη Ρωμαϊκή αγορά, περίπου στα χρόνια του Ιησού Χριστού
. Το κίτρο, ήταν ένα μεγάλο και ευωδιαστό φρούτο με χοντρή φλούδα, θεωρούνταν προϊόν μεγάλης αξίας λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του, της συμβολικής χρήσης του, της ευχάριστης μυρωδιάς και της εξάπλωσης του και σε άλλες περιοχές
— Άραβες
Οι Άραβες εισήγαγαν το λεμόνι στην Ισπανία τον 11ο αιώνα, και μέχρι το 1150, το λεμόνι καλλιεργήθηκε ευρέως στη Μεσόγειο.
– Η εισαγωγή τους στην Ευρώπη
Το όνομα “λεμόνι” εμφανίστηκε για πρώτη φορά γύρω στην Ευρώπη στο 1350-1400, από τη μέση αγγλική λέξη limon . Το Limon είναι μια παλιά γαλλική λέξη, που δείχνει ότι το λεμόνι εισήλθε στην Αγγλία μέσω Γαλλίας.
Οι σταυροφόροι που επέστρεφαν από την Παλαιστίνη το έφεραν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το λεμόνι μπήκε σε πλήρη μαγειρική χρήση στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα. η πρώτη μεγάλη καλλιέργεια στην Ευρώπη ξεκίνησε στη Γένοβα.
–Καλλιέργεια στην ΑμερικήΤα λεμόνια καλλιεργήθηκαν στην Καλιφόρνια μέχρι το 1751. και το 1800 στη Φλόριντα, άρχισαν να χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και τη γεύση.
– Αρχική χρήση καλλωπισμός
Στην αρχή, τα λεμόνια δεν καλλιεργούνταν ευρέως ως τροφή: Ήταν σε μεγάλο βαθμό καλλωπιστικό φυτό μέχρι περίπου τον 10ο αιώνα.
–Η δημιουργία της λεμονάδας
Στην αυγή της ιστορίας της, η λεμονάδα ήταν ένα μείγμα από χυμό λεμονιού, ζάχαρη και νερό.
*Διάφορες πηγές συχνά παρουσιάζουν έναν όμορφο μύθο για τον μπάτλερ του Λουδοβίκου XIV, ο οποίος κατά λάθος έδωσε στον βασιλιά μεταλλικό νερό με χυμό λεμονιού αντί για κρασί. Το ποτό άρεσε τόσο πολύ στον μονάρχη που η λεμονάδα σερβίρονταν τακτικά στο βασιλικό τραπέζι.
*Ωστόσο, μερικές από τις πρώτες περιγραφές ροφημάτων με ζαχαρούχο λεμόνι προέρχονται από τους αρχαίους Αιγύπτιους και βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών.
*Στην Γαλλία τον 17ο αιώνα, ένα δροσιστικό ποτό που παρασκευαζόταν από χυμό λεμονιού αναμεμειγμένο με μέλι και νερό
*Οι ναυτικοί χρησιμοποιούσαν επίσης ξηρή λεμονάδα, η οποία αποτελούνταν από ζάχαρη, οξαλικό οξύ και κομμάτια φλούδας λεμονιού, διαλύοντας αυτό το μείγμα σε ένα ποτήρι νερό.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Υφομοταξία: Ροδίδες (Rosidae)
Τάξη: Σαπινδώδη (Sapindales)
Οικογένεια: Ρουτίδες (Rutaceae)
Γένος: Κίτρος (Citrus)
Είδος: Κιτρέα η λεμονέα (C. limon)
Διώνυμο
Κιτρέα η λεμονέα
Citrus limon
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ/ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Τo κύριo χαρακτηριστικό του λεμονιού έγκειται στις χαμηλές θερμίδες που περιέχει, καθώς ανά 100 γραμμάρια χωρίς φλούδα, προσφέρει μόνο 30,7 θερμίδες. Αξιοσημείωτη είναι και η υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, καθώς ανά 100 γραμμάρια προσφέρει 56mg βιταμίνης C, καλύπτοντας περίπου το 70% των ημερήσιων αναγκών των γυναικών και σχεδόν το 60% των ανδρών.
Ο χυμός του περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει στα λεμόνια τη χαρακτηριστική ξινή τους γεύση και pH από 2 μέχρι 3.
Λεμόνι με φλούδα (100 g) & το λεμόνι χωρίς φλούδα
Θερμίδες 21.6 kcal αντίστοιχα 30,7 kcal το λεμόνι χωρίς φλούδα
Υδατάνθρακες 11.6 g 6,6 g σάκχαρα 2.6 g
Πρωτεϊνη 1.3 g 1.1 g
Λίπος 0.3 g 0.3 g
Διαλυτές ίνες 5.1 g 2.9 g
Βιταμίνη C 83.2 mg 56 mg
Βιταμίνη Α 32.4 IU 23.3 IU
Το λεμόνι περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται βιοφλαβονοειδή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα βιοφλαβονοειδή είναι υπεύθυνα για τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία.
Το λεμόνι δικαίως μπορεί να θεωρηθεί μια πραγματική «βόμβα» βιταμινών (Όπως είδαμε περιέχει βιταμίνες, οργανικά οξέα, ένα ολόκληρο σύμπλεγμα ιχνοστοιχείων, φυτικές ίνες). Αυτό το ηλιόλουστο φρούτο έχει πολλές χρήσιμες ιδιότητες.
Μία από τις πιο κοινές μεθόδους «λεμονοθεραπείας» είναι η κατανάλωση του χυμού των λεμονιών .
Ο χυμός καταναλώνεται τόσο σε καθαρή μορφή όσο και με κάθε είδους πρόσθετα: με μέλι, μέντα, πράσινο τσάι, κανέλα, τζίντζερ ή άλλα μπαχαρικά.
Στα τρόφιμα, το λεμόνι χρησιμοποιείται ως τροφή και ως αρωματικό συστατικό.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η χρήση αναμφισβήτητα των λεμονιών κάνει αναμφισβήτητα καλό στην υγεία/
Τα φρούτα, ο χυμός και η φλούδα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων.
– Σκορβούτο
Το λεμόνι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του σκορβούτου, της γνώστης ασθένειας που παλιότερα υπέφεραν οι ναυτικοί μιας κατάστασης που προκαλείται από την έλλειψη αρκετής βιταμίνης C. Το λεμόνι μπορεί να προσφέρει κάποια βιταμίνη C που λείπει.
– Γρίπη και κρυολόγημα
Το λεμόνι χρησιμοποιείται για το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη, τη γρίπη H1N1 (χοίρων),
– Βουητό στα αυτιά
Χρησιμοποιείται το βούισμα στα αυτιά (βουητό), – Νόσος του Meniere
Η νόσος Meniere (Μενιέρ) ή αλλιώς ενδολεμφικός ύδρωπας είναι μια ιδιοπαθής νόσος του έσω ωτός που χαρακτηρίζεται από επεισόδια ιλίγγου, κυμαινόμενης απώλειας της ακοής, εμβοές και αίσθημα πληρότητας.
Υπάρχουν ορισμένες αναφορές ότι μια χημική ουσία στο λεμόνι που ονομάζεται γλυκοσίδη εριοδικτυόλης μπορεί να βελτιώσει την ακοή και να μειώσει τη ζάλη, τη ναυτία και τον έμετο σε ορισμένα άτομα με νόσο του Meniere.
– Πρόληψη της νεφρολιθίασης
Χρησιμοποιείται τις πέτρες στα νεφρά.
Η έλλειψη αρκετού κιτρικού στα ούρα φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση 2 λίτρων λεμονάδας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα κιτρικών στα ούρα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά σε αυτά τα άτομα.
– Βοηθά στην πέψη
Χρησιμοποιείται επίσης για να βοηθήσει την πέψη
– Στον πόνο
Σε πολλούς ανθρώπους μειώνει τον πόνο, αυτό προφανώς συμβαίνει ανάλογα την προέλευση του.
– Φλεγμονές
Βοηθά στην υποχώρηση του πρηξίματος (φλεγμονής), και αυτό γιατί η βιταμίνη C που περιέχει έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη για τη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από την αρθρίτιδα.
– Λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων
Χρησιμοποιείται για να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων
– Στην Ούρηση
Χρησιμοποιείται για να αυξήσει την ούρηση για να μειώσει την κατακράτηση υγρών.
– Αντικαρκινική δράση
Τα λεμόνια θεωρούνται ασφαλή, μη τοξικά και παρουσιάζουν αντικαρκινικές δράσεις.
Τα δε αιθέρια έλαια που παράγονται από το λεμόνι παρουσιάζουν επίσης δράσεις προστατευτικές έναντι της εμφάνισης καρκίνου, με εντόπιση όπως το δέρμα και το ήπαρ.
Οι φυτικές ίνες του , λειτουργούν προστατευτικά έναντι των νεοπλασιών του παχέος εντέρου.– Χοληστερόλης και τριγλυκεριδία στο αίμα.
Οι φυτικές ίνες του λεμονιού διαθέτουν επίσης σημαντικό ρόλο στις καρδιαγγειακές νόσους, ενώ ειδικά οι διαλυτές ίνες στις οποίες είναι πλούσιο το λεμόνι βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. .
Τα αιθέρια έλαια του λεμονιού φαίνεται πως δρουν ενάντια στην οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης του αίματος, συμβάλλοντας στην μείωση των επιπέδων της συνολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
ΧΥΜΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
Όσο για τα οφέλη του χυμού των λεμονιών πρώτα να τονίσουμε την αντιψυκτική του δράση.
Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης βιταμίνης C στο λεμόνι, η τακτική λήψη λεμονάδας βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος .
Εξαλείφει τα δυσάρεστα συμπτώματα του κρυολογήματος και έχει αντιπυρετική δράση.
Στο πρώτο σημάδι του πονόλαιμου, συνιστάται να να γίνονται γαργάρες με χυμό λεμονιού
Η κατανάλωση του ακόμη βοηθά ανάμεσα στα αλλά και:
1.Καρδιά
Στην θεραπεία και για την πρόληψη στις παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος
2,.Καταρράκτη
Στην θεραπεία και για την πρόληψη του καταρράκτη
3. Ουρική αρθρίτιδας – ρευματισμοί
Στην θεραπεία και την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας, ρευματισμους.
4. Αποτοξινώνει
Βοηθά στον καθαρισμό του συκωτιού και των νεφρών, καθώς και στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.
5. Εγκέφαλο.
Λόγω της περιεκτικότητας του λεμονιού σε κάλιο, η λήψη λεμονάδας βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και επίσης ομαλοποιεί την κατάσταση του κεντρικού νευρικού συστήματος.
6. Έχει αντιμικροβιακή δράση
Ο χυμός των λεμονιών παρουσιάζει υν αντιμικροβιακή δράση.
Πιο συγκεκριμένα, τα αιθέρια έλαια που προέρχονται από το λεμόνι μπορούν να δράσουν τόσο έναντι των βακτηρίων, των μυκήτων αλλά και τον ιών..
7. Βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος αι στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Ουσίες που περιέχονται στο χυμό λεμονιού, όπως η εσπεριδίνη και διοσμίνη, παρουσιάζεται σε έρευνες ότι βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και στη ρύθμιση της αυξημένης αρτηριακής πίεση
8. Παχυσαρκία
Βοηθά όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος. Και όχι μόνο θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά και στην διατηρήσει ενός άνετου βάρους στο μέλλον.
9 ,Πέψη
Μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να επιταχύνει το μεταβολισμό, καθώς και να απομακρύνει το υπερβολικό υγρό από το σώμα,.
10 Δρα τονωτικά
Εκτός από όλα τα παραπάνω οφέλη, η λεμονάδα έχει επίσης έντονη τονωτική δράση. Είναι ένα πραγματικό ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΡΟΦΗΜΑ που βοηθά
στην δημιουργία καλής διάθεσης και ζωτικής ενέργειας για όλη την ημέρα.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Παρά το ευρύ φάσμα των πλεονεκτημάτων του λεμονιού και ιδιαίτερα του χυμού του , σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να είναι επιβλαβές για την υγεία.
– Όχι υπερκατανάλωση χυμού
Μια αρνητική επίδραση μπορεί να συμβεί τόσο με ανεξέλεγκτη υπερβολική κατανάλωση χυμού λεμονιού όσο και με ορισμένες αντενδείξεις (υψηλή οξύτητα, έλκη στομάχου και άλλες ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα). Εάν εμφανιστεί καούρα ή πόνος στο στομάχι, αξίζει να μειώσετε την κατανάλωση νερού με λεμόνι ή να εγκαταλείψετε εντελώς αυτή τη θεραπεία.
–Εμφάνιση ευαισθησίας στα δόντια
Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες χυμων με λεμόνι μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένη ευαισθησία στα δόντια.
Αυτό οφείλεται στην καταστροφική επίδραση των οξέων του λεμονιού στο σμάλτο των δοντιών. Για να αποτρέψετε τέτοιες συνέπειες, να ξεπλένετε καλά το στόμα σας με νερό μετά από την λήψη τους
– Εμφανίζεται έντονη διουρητική δράση.
Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ασκορβικού οξέος στα λεμόνια, έχουν έντονη διουρητική δράση. Επομένως, για να αποφύγετε την αφυδάτωση, μην περιορίζετε την πόση χυμών μόνο σε λεμονάδες . Προσπαθήστε να πίνετε όσο το δυνατόν περισσότερα άλλα είδη υγρών: πράσινο τσάι, χυμούς, κανονικό πόσιμο νερό.
– Όχι λεμονοθεραπεία οι έχοντες πέτρες στα νεφρά
Εάν έχετε πέτρες στα νεφρά, τότε η «λεμονοθεραπεία» αντενδείκνυται για εσάς.
– Ηλιακά εγκαύματα
Η εφαρμογή λεμονιού στο δέρμα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ηλιακού εγκαύματος, ειδικά σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα.
– Προσοχή σε εφαρμογές στην μύτη
Όταν εφαρμόζεται στη μύτη, ειναι βέβαιο ότι σε πολλούς προκαλεί έντονο ερεθισμό .
– Aρωματοθεραπεία.
Όταν εισπνέεται το αιθέριο έλαιο του λεμονιού πιθανώς σε κάποιους να προκαλέσει προβλήματα σε άλλους όχι.
– Εγκυμοσύνη και θηλασμός :
Το λεμόνι είναι ασφαλές για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες όταν χρησιμοποιείται ως μέρος μιας κανονικής δίαιτας. Αλλά δεν είναι γνωστό εάν είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε λεμόνι σε μεγαλύτερες φαρμακευτικές ποσότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Προσέξτε τις ποσότητες φαγητού.
– Καούρες από υπερκατανάλωση νερού με λεμόνι
Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν νερό με λεμόνι προκείμενου να χάσουν βάρος Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί καούρα στο στήθος Το λεμόνι είναι μια από τις πιο όξινες τροφές και σε ορισμένους ανθρώπους που έχουν ούτως ή άλλης τακτικά καούρες η μεγάλη ποσότητα λεμονιού θα προκαλέσει πιο έντονη καούρα .
ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι ποσότητα των λεμονιών που μπορεί κάνεις να καταναλώσει προκείμενου να προλαβει μια ασθένεια ή να την θεραπεύσει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία του χρήστη και πολλές άλλες καταστάσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό του κατάλληλου εύρους δόσεων για το λεμόνι.
Ακολουθείστε τον γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν από την εφαρμογή μια θεραπείας ή λήψης μιας συγκεκριμένης ποσότητας για προληπτική χρήση .
Για περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια και όχι μόνον δείτε παλαιότερη εκπομπή μας στο flash TV που είναι αναρτημένη στο δικό μας YOUTUBE … https://www.youtube.com/@ fykagr
Δείτε την 1η εκπομπή με τίτλο << ΑΕΙΦΟΡΙΑ -ΛΕΜΟΝΙΑ-LEMONS-ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-
0 comments