Στην κοινή σύσκεψη με τον Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού

By on 01/06/2011
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣΕπιστολή με την οποία ζητά να χαρακτηριστεί ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού ΄΄ενεργειακός΄΄ και να ενταχθεί στους ΄΄ενεργειακούς΄΄ δήμους απέστειλε προς τον Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ, Ιωάννη Μανιάτη,  ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος.

 

Ο κ. Κωνσταντόπουλος θα θέσει και πάλι το ζήτημα στη σύσκεψη που έχει καλέσει για το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αθήνα ο κ. Μανιάτης.

 

Η συγκεκριμένη σύσκεψη αφορά την κατανομή του Τέλους Ανάπτυξης (Τοπικός Πόρος) και αρχικά δεν είχαν κληθεί οι Δήμοι Σερβίων – Βελβεντού, Βοΐου και Πρεσπών. Μετά και τη σχετική κοινή επιστολή των τριών δημάρχων προς τον κ. Μανιάτη, στην κοινή σύσκεψη θα συμμετάσχουν και οι δήμαρχοι Σερβίων – Βελβεντού, Βοΐου και Πρεσπών.

 

Η επιστολή του Δημάρχου Σερβίων – Βελβεντού προς τον Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ για την ένταξη του Δήμου στους ΄΄ενεργειακούς΄΄ δήμους.

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

 

1. Κατά την περίοδο της δικτατορίας απαλλοτριώθηκαν 75 χιλιάδες περίπου στρέμματα της λεκάνης του Αλιάκμονα, σε μια περιοχή όπου, σήμερα σε ποσοστό 75% ανήκει στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού και κατά 25% στο Δήμο Κοζάνης.
Οι εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν, ήταν όλες παραποτάμιες, οι πιο καρποφόρες για τους αγρότες, οι τιμές όμως με βάση τις οποίες απαλλοτριώθηκαν ήταν εξευτελιστικές.
Οι κάτοικοι λόγω και της πολιτικής κατάστασης δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν ούτε καλές τιμές, ούτε όμως και ανταποδοτικά οφέλη από τη ΔΕΗ. Έτσι μια τεράστια έκταση, παραποτάμια, κατακλύστηκε από τα νερά για τις ανάγκες του ΥΗΣ Πολυφύτου, στερώντας από τους κατοίκους της περιοχής τα καλύτερά τους χωράφια.
Έκτοτε, η περιοχή άρχισε να φθίνει, με πορεία συνεχώς κατιούσα. Από τότε έως σήμερα έχει χάσει πάνω από το μισό πληθυσμό της, ακόμα δε και σήμερα οι κάτοικοί της αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα διέξοδο παρά μόνο η ενασχόλησή τους με τον αγροτικό τομέα.
Οι προσλήψεις στη ΔΕΗ, που ήταν μια διέξοδος για πολλούς κατοίκους του Νομού Κοζάνης, γίνονται αποκλειστικά από τα χωριά που χαρακτηρίζονται πληττόμενα, οι κάτοικοι όμως του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού αποκλείονται απ’ αυτές.

 

2. Αργότερα, στη δεκαετία του 1980, με την κατασκευή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, η ΔΕΗ κατασκεύασε στη λίμνη Πολυφύτου, σε έκταση που ανήκει στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού, αντλιοστάσιο για την τροφοδοσία με νερό του Σταθμού αυτού.
Ταυτόχρονα, διασύνδεσε τα δίκτυα τροφοδοσίας με νερό όλων των Ατμοηλεκτρικών σταθμών της λεκάνης Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου και μάλιστα εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για την κατασκευή του αντλιοστασίου και των αγωγών τροφοδοσίας με νερό.

 

3. Τα ορυχεία και οι σταθμοί της περιοχής (από Άγιο Δημήτριο έως Αμύνταιο) λειτουργούν χάρις στο νερό που αντλείται από τη λίμνη Πολυφύτου (60 εκ. m3 νερού το χρόνο).
Η άντληση τόσο μεγάλων ποσοτήτων νερού από τη λίμνη Πολυφύτου έδωσε τη δυνατότητα να επέλθει μια ισορροπία στο υδάτινο δυναμικό της λεκάνης Πτολεμαΐδας – Βεγορίτιδας.
Θυμόμαστε πολύ καλά που είχε φθάσει η στάθμη της λίμνης Βεγορίτιδας όταν στα αρχικά στάδια λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου χρησιμοποιήθηκε νερό για τη λειτουργία του σταθμού, που αντλούνταν από γεωτρήσεις στη λεκάνη της λίμνης Βεγορίτιδας (δίπλα στον Φιλώτα), σε επίπεδα που δημιουργούσαν πρόβλημα και για την ίδια την επιβίωση της λίμνης.

 

4. Με βάση τα παραπάνω, τα Ορυχεία, οι Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί, και η λίμνη Πολυφύτου πρέπει να θεωρηθούν (και είναι) ένα ενιαίο επιχειρησιακό λειτουργικό σύνολο με τρεις πυλώνες όπου η λειτουργία του κάθε πυλώνα εξαρτάται από την ταυτόχρονη και εύρυθμη λειτουργία των υπολοίπων δύο. Άλλωστε και στο οργανωτικό σχήμα της ΔΕΗ, το αντλιοστάσιο που τροφοδοτεί με νερό τους σταθμούς της περιοχής και που βρίσκεται εντός της κτηματικής περιοχής του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, υπάγεται διοικητικά στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό του Αγίου Δημητρίου.

 

5. Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε:

 

Να χαρακτηριστεί ο Δήμος μας ως  Ενεργειακός, όπως έγινε και για τις περιοχές στις οποίες απαλλοτριώθηκαν εκτάσεις για την εξόρυξη και καύση του λιγνίτη, τις περιοχές δηλαδή όλων των ορυχείων και των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών της περιοχής.
Το αίτημά μας αυτό αφορά εκτάσεις των τοπικών κοινοτήτων Γουλών, Αυλών, Κρανιδίων, Βαθυλάκκου, Μεσιανής, Ροδίτη, Λευκάρων, Νεράιδας, και Ιμέρων, των δημοτικών κοινοτήτων Σερβίων και Βελβεντού του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού και των τοπικών κοινοτήτων Ρυμνίου, Αιανής, Καισαρείας, Σπάρτου, Κοντοβουνίου, Πύργου, Ανατολής και Αμυγδαλιάς του Δήμου Κοζάνης.

 

Για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο και εφόσον χρειαστεί θα προσφύγουμε και σε ανώτατα δικαστήρια.

 

Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
Ο Δήμαρχος Σερβίων  – Βελβεντού

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: