Σίλατα ή Ζήλα Καππαδοκίας – Σταύρου Π. Καπλάνογλου, Συγγραφέα-Ιστορικού ερευνητή

By on 10/01/2025

Özlüce, Civar Zile, Zeila, Zela, Silata, Σήλατα, Ζήλα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τα Σιλατα ή Ζηλα ή Zile, ένα τυπικό παλιό ελληνικό χωριό, είναι επίσης ένα χαριτωμένο χωριό. Αργότερα, το όνομα του χωριού άλλαξε σε Özlüce. Ένα από τα ιστορικά κτίρια που κάνουν το χωριό Özlüce ιστορικά σημαντικό είναι η υπόγεια πόλη και το άλλο είναι η Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων που έχτισαν οι Έλληνες.
Θα πρέπει να μην συνχέουμε τα Ζήλα της περιοχής της Νεάπολης με ομόηχες πόλεις στην Μικρά Ασία
Υπάρχουν άλλοι 3 γνωστοί σε μας με το ίδιο όνομα τρεις οικισμοί με το όνομα Ζιλέ στην Μ. Ασία
Στην περιφέρεια Zile της επαρχίας Tokat,
Το Χωριό Zile της επαρχίας Develi .
Και είναι το παλιό όνομα του χωριού Beyağaç στην περιοχή Mesudiye της επαρχίας Ordu, του Πόντου.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Απέχει 25 χλμ. από το κέντρο της πόλης Νεβσεχίρ και 15 χλμ. από το κέντρο της περιοχής της Μαλακοπής ( Derinkuyu)

ΤΟ ΟΝΟΜΑ
Τα διαχρονικά ονόματα του χωρίου ήταν Σίλατα Ζήλα αλλά και Civar Zile, Zeila, Zela, Silata, Σήλατα, Ζήλα .
Στα Τουρκία τα αρχεία γράφουν: <<Το όνομα του Özlüce, μιας πόλης στο Nevşehir, τον Μεσαίωνα ήταν Zeila (Zhila, Zhla), και αργότερα ήταν Zile, Sile ή Djuvarzile Το όνομα του χωριού αναφέρεται ως Ζιλέ στα αρχεία του 1926.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Τα Σή λατα ή Ζήλα είχαν προς το τέλος του 19ου αιώνα 1100 κατοίκους από αυτούς οι 800 ήταν Έλληνες και οι 300 Τούρκοι
Παλιότερα δεν υπήρχαν Μουσουλμάνοι στα Ζήλα
Οι Τούρκοι άρχισαν να μεταναστεύουν από το Avşören, το οποίο απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από το χωριό Özlüce, και ως εκ τούτου ήταν μειονότητα στο χωριό.
Στο χωριό Özlüce, στις αρχές του 1902, πριν από την ανταλλαγή πληθυσμών, υπήρχαν 20 τουρκικά σπίτια για περίπου 350 ελληνικά σπίτια. Είναι μάλιστα γνωστό ότι τουρκικές οικογένειες κερδίζουν το ψωμί τους δουλεύοντας σε Έλληνικούς αμπελώνες. Κατοικούσαν σε 2 ξεχωριστές συνοικίες την Ελληνική που είχε 600 σπίτια και την Τουρκική. Που είχε μόνον 1900 σπίτια.

Η ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΛΗ
Υπόγεια πόλη Özlüce – Νεβσεχίρ
Η υπόγεια πόλη Özlüce είναι πολύ διαφορετική από άλλες υπόγειες πόλεις.
Αυτή η υπόγεια πόλη, που Διαφέρει τόσο γεωλογικά όσο και ως προς την αρχιτεκτονική της, σχηματίζεται από τούφες διαφορετικών χρωμάτων.
Αν και το εσωτερικό δεν έχει καθαριστεί πλήρως, η έλλειψη συστήματος δαπέδου δημιουργεί διαφορές και ως προς την αρχιτεκτονική.
Η είσοδος της υπόγειας πόλης, η οποία απλώνεται σε μεγαλύτερη έκταση αντί για σύστημα δαπέδου, αποτελείται από δύο αλληλοσυνδεόμενους τοξωτούς χώρους από βασάλτη.
Στη συνέχεια, μπορείτε να φτάσετε στον κεντρικό βράχο από τούφα μέσα από ένα πέρασμα μήκους 15 μέτρων, χτισμένο με πέτρες.
Οι πέτρες στην είσοδο της υπόγειας πόλης Özlüce είναι νεότερες από τον κύριο βράχο τουφ. Στο τέλος του κύριου βράχου τουφ, βλέπετε την πέτρα μπουλονιού, η οποία αποτελείται από σκληρό γρανίτη με διάμετρο περίπου 1,75 μέτρα.
Το κύριο μέρος που συναντάτε όταν μπαίνετε στην πόλη είναι η μεγαλύτερη περιοχή της υπόγειας πόλης και αποτελείται από δύο μέρη. Ενώ υπάρχουν αποθήκες τροφίμων στη δεξιά πλευρά του χώρου, υπάρχουν σαλόνια στην αριστερή.
Η υπόγεια πόλη στο κέντρο του χωριού Özlüce, παλαιότερα γνωστή ως “Zile”, βρίσκεται 6 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Kaymaklı στον αυτοκινητόδρομο Nevşehir-Derinkuyu.
Στην είσοδο υπάρχουν δύο αλληλοσυνδεόμενα τόξα από βασάλτη. Στη συνέχεια, ο κύριος βράχος από τούφες προσεγγίζεται από ένα πέρασμα μήκους 15 μέτρων, χτισμένο με μπάζα.
Οι λιθόκτιστοι χώροι που παρέχουν είσοδο στην υπόγεια πόλη είναι νεότεροι από τους λαξευμένους στο βράχο χώρους που αποτελούν την πραγματική υπόγεια πόλη.
Στο τέλος αυτού του διαδρόμου, υπάρχει μια συρόμενη πέτρα από σκληρή πέτρα γρανίτη με διάμετρο 1,75 μέτρα.
Ο κύριος χώρος στην είσοδο είναι η μεγαλύτερη έκταση του υπόγειου οικισμού και αποτελείται από δύο μέρη.
Δεξιά του μεγάλου χώρου υπάρχουν αποθήκες τροφίμων και αριστερά σαλόνια. Υπάρχουν δωμάτια τύπου κελιού στις άκρες των πολύ μεγάλων στοών και παγίδες στους ορόφους.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Ελληνικός πληθυσμός που ζούσε στην περιοχή αυτή πριν από την ανταλλαγή πληθυσμών του 1924 δεν επέτρεψε αρχικά στον τουρκικό πληθυσμό να καταφύγει εδώ. Ο ελληνικός πληθυσμός της περιοχής ήταν συγκεντρωμένος τόσο στο χωριό Σουβερμέζ/ Φλογητα όσο και στο χωριό Ζηλα/Özlüce ήταν ένα από τα ιερά μέρη της περιοχής όταν βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Περσών στο παρελθόν.
Μάλιστα, ο Στράβων δήλωσε στο έργο του με τίτλο Γεωγραφία ότι η Ζέλα ανήκε σε τρεις θεούς: τον Αναΐτη, τον Ομάνο και τους Αναδάτες.
Η ίδρυση του οικισμού χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ., και είναι γνωστό ότι η πόλη κατοικήθηκε κατά την Πρωτοβυζαντινή περίοδο

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Από όσα γράφει ο Στράβων στην αρχαιότητα οι κάτοικοι της Ζέλας ή Σιλάτων φαίνεται ότι πίστευαν κάποια εποχή και στον στον Ζωροαστρισμό , γιατί οι θεοί που αναφέρει την Αναΐτη, τον Ομάνο και τους Αναδάτες. σε αυτην την θρησκεία ανήκαν.
Ζωροαστρισμός είναι μια από τις παλαιότερες θρησκείες που έχουν ακόμη οπαδούς. Η εμφάνισή του χρονολογείται περίπου 2.600 χρόνια πριν, ως ριζική αναμόρφωση της πολυθεϊστικής ιρανικής θρησκείας, η οποία επικράτησε στην Περσική Αυτοκρατορία με κρατική υποστήριξη .
Ο Ζωροαστρισμός διατηρεί κάποιες από τις πρακτικές της προϊστορικής, κοινής ινδοϊρανικής θρησκείας και επομένως παρουσιάζει ομοιότητες με τον Ινδουισμό όπως π.χ. την πυρολατρεία, ορισμένες μυθικές αφηγήσεις και τον σεβασμό προς τις δυνάμεις της φύσης. Το βασικό δόγμα του Ζωροαστρισμού περικλείεται στα εξής χαρακτηριστικά διακριτικά στοιχεία:
Υπάρχει ένας καθολικός και υπερβατικός θεός, μόνος αδημιούργητος δημιουργός, ο οποίος και αποτελεί το αντικείμενο κάθε λατρείας. Είναι σοφός και δημιούργησε το σύμπαν. Επιβλέπει τις ενέργειες των ανθρώπων. Κατεξοχήν σύμβολα του Αχούρα Μάζντα, είναι ο Ήλιος και το Πύρ. Ο μονοθεϊσμός του Ζωροαστρισμού είναι βασικό χαρακτηριστικό. Δίνεται έμφαση στην υπερβατικότητα του θεού, ο οποίος είναι εντελώς απαλλαγμένος από ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό οι Πέρσες δεν είχαν αγάλματα
–Η θεά Αναχίτα ή Αναίτης
Η θεά Αναχίτα ή Αναίτης που αναφέρει ο Στράβων ότι λάτρευαν στα Σιλατα , ηταν εξέχουσα θεότητα στον Ζωροαστρισμό. Είναι η θεά των υδάτων, της βροχής, της αφθονίας, της αγάπης, της γης και του ωκεανού. Το όνομά της σημαίνει “αγνή, καθαρή”, όπως είναι το νερό των ποταμών. Το κατεξοχήν σύμβολο της Αναχίτα είναι το ρόδι.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Η Χριστιανική κοινότητα της Ζέλας υπαγόταν στην Μητρόπολη Ικονίου
–Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.
Η κεντρική εκκλησία ήταν αφιερωμένη στους Αγίους Αποστόλους χτίστηκε το 1849 ,με την εκδίωξη των Ελλήνων μετατράπηκε το 1936. σε τζαμί και υπάρχει ακομα.
–Περιγραφή της εκκλησιάς από την αρχαιολογική υπηρεσία της Τουρκίας
<< …..Η εκκλησία Silata – Ayii Apostoli (Δώδεκα Αποστόλων των Αγίων), η οποία χτίστηκε ως διώροφο κτίριο με ξύλινο οίκημα, χτίστηκε στο χωριό Özlüce της περιοχής Derinkuyu στις 16 Μαρτίου 1849, επί Οθωμανού σουλτάνου Abdulmecid I. με τα χρήματα που μάζευαν οι Έλληνες που ζούσαν στο χωριό εκείνα τα χρόνια, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών των Ελλήνων το 1924, αφού έφυγαν από το χωριό, εγκαταστάθηκαν 500 άτομα από τον Muhacir Rıfat Bey. Δωρήθηκε ως τζαμί αφού αγοράστηκε από το ταμείο έναντι Τουρκικών 500 λιρων (TL). Σήμερα, το κτίριο λειτουργεί ως το Παλιό Τζαμί του χωριού Özlüce….. >>
Στις ειδήσεις της Fib haber Nevsechir πριν από ένα μήνα που γράφαμε αυτό το άρθρο στις 16.12.2024 διαβάσαμε :
<< Αποκαταστάθηκε η στέγη του τεμένους στο χωριό Nevşehir Özlüce που είχε διαρροή .Η στέγη του τζαμιού Özlüce που είχε διαρροή, η οποία μετατράπηκε από εκκλησία σε τζαμί στο χωριό Özlüce της περιοχής Derinkuyu του Nevşehir, αποκαταστάθηκε από την Ειδική Επαρχιακή Διοίκηση του Nevşehir. Το κτίριο, γνωστό ως Εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων ή των Αγίων Αποστόλων, που χτίστηκε το 1849 στο χωριό Özlüce της περιοχής Derinkuyu του Nevşehir και αφιερωμένο στους Αγίους Αποστόλους, άρχισε να χρησιμοποιείται ως τζαμί το 1935 μετά την ανταλλαγή πληθυσμών. Το τζαμί Özlüce εγγράφηκε ως ακίνητο πολιτιστικό αγαθό της 1ης ομάδας που θα προστατεύεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Kayseri το 1990. Το ιστορικό κτίριο 175 ετών άρχισε να φθείρεται με την πάροδο του χρόνου και άρχισε να διαρρέει νερό από την οροφή του και ο σοβάς στο εσωτερικό του τζαμιού έπεσε…. Μετά το έργο αποκατάστασης και τις άδειες που ελήφθησαν, ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης στο τέμενος σχεδόν 2 αιώνων. Στο πλαίσιο των εργασιών άνοιξαν αρμοί στην ταράτσα του τζαμιού και καθαρίστηκε η βλάστηση. Μετά τις εργασίες καθαρισμού, οι αρμοί στο μονωμένο τζαμί επαναλήφθηκαν και χρησιμοποιήθηκε υδατοαπωθητικό. Η αποκατάσταση της στέγης, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο. …… >>
Να σημειώσουμε ότι ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι του χωρίου την αποκαλούν <<Εκκλησία-Τζαμί» γιατί από εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί.
Διακρίνονται οι σταυροί στο κτίριο και στα κάγκελα των παραθύρων, και μια παλια τοιχογραφία άγιοι στην είσοδο .Εικόνες που απεικονίζουν τη γέννηση του Ιησού, και ίσως είναι μοναδικό. Η ελληνική επιγραφή πάνω από την πύλη εισόδου γράφει:
Η Ελληνική επιγραφή πάνω από την πύλη εισόδου γράφει:
«Αυτή η πολύ ιερή και όμορφη εκκλησία είναι η εκκλησία των 12 Αποστόλων. Χτίστηκε επί Σουλτάνου Μετζίτ, με τις μεγάλες δωρεές και τις προσπάθειες του λαού και του Νεόφυτου, του δεσπότη του Ικονίου και της περιοχής του, που στήριξε τους Ορθόδοξους Χριστιανούς που προσχώρησαν στον Χριστιανισμό. Γράφεται «Για να δώσουμε δόξα στον Ιησού Χριστό στους αιώνες… Άγιο έτος 1849, 16 Μαρτίου».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ Η ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΣΙΛΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ
Σύμφωνα με την ιστορία που έχει ειπωθεί από στόμα σε στόμα:
<< Η Μαρία ήταν ένα όμορφο κορίτσι μιας πλούσιας Ελληνικής οικογένειας, που ηταν είναι 16 χρόνων λίγο πριν την ανταλλαγή του 1923 και ξεχωρίζει με τα μεγάλα μαύρα μάτια και τα μακριά μαύρα μαλλιά της.
Ζουσε σε ένα όμορφο, τοξωτό σπίτι με θέα την «Εκκλησία των 12 Αποστόλων» και το «Παλιό Τζαμί» στα βόρεια, στους πρόποδες του βουνού .
Ο Χασάν, από την άλλη, είναι ένας όμορφος 18χρονος Μουσουλμάνος νεαρός άνδρας με καστανά μαλλιά, μαυρισμένο δέρμα που στολίζει τα όνειρα νεαρών κοριτσιών με τα μάτια του στο χρώμα του μελιού από μια οικογένεια Τουρκικής καταγωγής που ήρθε αργότερα στο χωριό. .
Η οικογένεια του Χασάν εργαζόταν στους αμπελώνες Οι δύο νέοι με διαφορετικές θρησκείες αλλά κοινά συναισθήματα και πεποιθήσεις δεν ήταν αδιάφοροι ο ένας για τον άλλο .
Συχνά έβλεπαν ο ένας τον άλλον στα αμπέλια. Τα συναισθήματα των δύο νέων είναι αμοιβαία . Ενώ η Μαρία παρακολουθεί το χωριό από το παράθυρο, σκεφτόταν πάντα τον Χασάν.
Τα κατακόκκινα μάτια του δεν θα έφευγαν ποτέ από το μυαλό της και ο Χασάν εβλέπε πάντα τη Μαρία στα όνειρά του. .Οι δύο νέοι συμφωνούν να βρεθούν στο “Lonely Armut” ένας λοφος έξω από το χωρίο. κατά την συνατηση τους εκείνη την ημέρα. κοντά στην κορυφή του λόφου βρισκόταν μια αγριοαχλαδιά που έβλεπε προς το χωρίο εδώ και έναν αιώνα.
Ποιος ξέρει τι είδους αγάπες έχει δει όλα αυτά τα χρονιά ;
Πρώτα ο Χασάν πάει στο αχλάδι μόνος του. Ακουμπάει στο δέντρο, βάζει το κεφάλι του ανάμεσα στα χέρια του και παρακολουθεί το χωριό.
Παρακολουθεί τη Μαρία να φτάνει. Έρχεται και η Μαρία μετά από λίγο. Παρακολουθούν το χωριό μαζί για πολλή ώρα χωρίς να μιλάνε.
Αναμφίβολα μιλούσαν οι καρδιές τους εκείνη τη στιγμή.
Ο Χασάν θα πάει στο στρατό σύντομα.
Ζητά από τη Μαρία να τον περιμένει και παίρνει μια υπόσχεση. Όσοι εργάζονται στα χωράφια και στα αμπέλια αναρρώνουν σιγά σιγά.
Αρχίζει να νυχτώνει και τα αστέρια αρχίζουν να φαίνονται.
Η Μαρία δίνει στον Χασάν ένα μαντήλι που έχει κεντήσει η ίδια. «Μη με ξεχνάς», λέει στην κοπέλα του. Ο Χασάν τοποθετεί ένα λουλούδι του βουνού στα μαλλιά της κοπέλας του. Στη συνέχεια ο Χασάν πηγαίνει στο στρατό για να συμμετάσχει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μαρία περιμένει πολύ, αλλά ο Χασάν δεν έρχεται, δεν μπορεί να έρθει. Σκοτώθηκε στον πολεμο .
Στη συνέχεια, στο Ανταλλαγή του 1924, η Μαρία πηγαίνει στην Ελλάδα. Λέγεται ότι περίμενε ξανά τον Χασάν, και μάλιστα ήρθε στα Σίλατα (Özlüce ) μερικές ακόμη φορές, αλλά δεν βρήκε ποτέ τον Χασάν.
Μικρές ιστορίες με πολύ πόνο , που έζησαν όλοι οι Μικρασιάτες εκείνα τα δύσκολα χρόνια και από την μια και την άλλη πλευρά.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Στο χωριό λειτουργούσε Ελληνικό σχολείο σε ιδιόκτητο κτίριο που χτίστηκε το 1892 .

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τα Νέα Σίλατα είναι ημιορεινό χωριό του νομού Χαλκιδικής και το 2021 είχε 1.282 κατοίκους.
Από την εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτης αποτελεί και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Νέας Προποντίδας. . Το χωριό δημιουργήθηκε και έλαβε το όνομά της από 1924 πρόσφυγες που προέρχονταν κυρίως από τα Σίλατα της Καππαδοκίας οι κάτοικοι του οποίου εδωσαν το όνομα της παλιάς πατρίδας στον νέο οικισμό.
Εκτος από τους Καππαδόκες στο νέο οικισμό εγκαταστάθηκαν ντόπιοι και Θρακιώτες. Γραφικό χωριό με σταθερή οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας της μικρής απόστασης από την Θεσσαλονίκη,
Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στους 12 Αποστόλους.

ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα λέγεται και γράφεται Özlüce, Derinkuyu Nevsechir
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1532 μ
Ο πληθυσμός το 1985 ήταν 1383 κάτοικοι.
Το κύμα μετανάστευσης από χωριό σε πόλη επηρέασε το Özlüce, ο πληθυσμός, που ήταν 1335 το 1997, ήταν 1527 το 2000, αλλά μειώθηκε σε 1226 το 2010, 1014 το 2015 και 941 το 2019. 2021 898

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: