- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας| Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στην Κοζάνη – ένας χρόνος μετά…
Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων ιδρύθηκε με τον Νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/Α/07.05.2019) και ανήκει στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη. Λειτουργεί στο campus του Πανεπιστημίου στην περιοχή Κοίλων, όπου βρίσκονται οι ακαδημαϊκές του δομές και τα πλήρως εξοπλισμένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά του εργαστήρια. Η ίδρυση Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στην πόλη της Κοζάνης ήταν μια στρατηγική επιλογή του Ιδρύματος, που είχε ως στόχο την ανταπόκριση της Πολυτεχνικής Σχολής στην έντονη μεταλλευτική και λατομική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα καθώς και στις αναπτυξιακές προοπτικές στον τομέα παραγωγής ενέργειας.
Πρώτη προτεραιότητα του Τμήματος ήταν η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σπουδών πενταετούς φοίτησης, με σύγχρονα αντικείμενα και τρεις κατευθύνσεις, που να ανταποκρίνεται στα Επαγγελματικά Δικαιώματα του Μηχανικού Ορυκτών Πόρων (ΦΕΚ 187/Α/5-11-2018). Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στην Κοζάνη εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και αποτέλεσε το τρέχον πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του Τμήματος.
Στο Τμήμα φοίτησαν κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, περισσότεροι από 110 ενεργοί φοιτητές, οι οποίοι παρακολούθησαν τα δια ζώσης και εξ αποστάσεως μαθήματα και συμμετείχαν στις γραπτές εξετάσεις του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου. Οι φοιτητές του Τμήματος συμμετείχαν μαζικά στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου κατά το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο του 2019-2020. Το Τμήμα, επίσης, παρουσίασε κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του μηδενικές μετεγγραφές προς αντίστοιχα Πολυτεχνικά Τμήματα.
Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, το Τμήμα υπήρξε αυτοδύναμο, με δέκα καθηγητές μόνιμα μέλη ΔΕΠ (με γνωστικά αντικείμενα και ερευνητικό έργο απόλυτα συναφή με το αντικείμενο του Τμήματος) και τρία μέλη ΕΤΕΠ, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των διδακτικών αναγκών του κατά το πρώτο ακαδημαϊκό έτος, με μόλις ένα μάθημα του χειμερινού εξαμήνου να καλύπτεται από συνεργάτη Π.Δ.407/80. Παράλληλα, προχώρησε στην προκήρυξη νέας θέσης μέλους ΔΕΠ, βαθμίδας Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Μηχανική Εκμετάλλευσης Ορυκτών Πόρων».
Ως αυτοδύναμο Τμήμα, συμμετείχε ενεργά με δικαίωμα ψήφου στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής. Προκήρυξε το Διιδρυματικό – Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Διαχείριση και Μεταφορά Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου» με την υποστήριξη του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG), για το έτος 2020-2021 ως επισπεύδον Τμήμα. Προκήρυξε 14 θέσεις υποψηφίων διδακτόρων για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε σύγχρονα αντικείμενα και βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων. Επίσης, προκήρυξε κατατακτήριες εξετάσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
Κατάφερε, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας του COVID-19, και με την πολύτιμη βοήθεια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της διοίκησής του, να ολοκληρώσει την εξ αποστάσεως διδασκαλία όλων των διδασκόμενων μαθημάτων του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών κατά το εαρινό εξάμηνο, με σύγχρονα και ασύγχρονα μέσα. Επίσης, ολοκληρώνει αυτό το διάστημα, τις εξ αποστάσεως εξετάσεις όλων των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου.
Οργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, κύκλο έξι διαδικτυακών σεμιναρίων με γενικό τίτλο “Know Your Industry”, σε συνεργασία με διακεκριμένους επιστήμονες από την ελληνική βιομηχανία ορυκτών πόρων και στόχο την ενημέρωση των φοιτητών για την εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα μας και το αντικείμενο του Μηχανικού Ορυκτών Πόρων. Τα αντικείμενα των σεμιναρίων κάλυψαν ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων και ειδικών θεμάτων, όπως την εξόρυξη και εκμετάλλευση ενεργειακών πρώτων υλών, μεταλλευμάτων και βιομηχανικών ορυκτών, την εξόρυξη με χρήση εκρηκτικών υλών, την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση εδαφών στις εκμεταλλεύσεις. Στα σεμινάρια συμμετείχαν περισσότεροι από 140 φοιτητές και μέλη ΔΕΠ και ΕΤΕΠ του Τμήματος, στελέχη μεταλλευτικών επιχειρήσεων, καθώς και φοιτητές άλλων Πανεπιστημίων.
Σε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της Πολυτεχνικής Σχολής κατάφερε να κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα, και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξή του, με στόχο πάντα την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου για έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας.
Καλώ όλους τους φοιτητές του Τμήματος να συνεχίσουν αυτό το δύσκολο αλλά και όμορφο ταξίδι στη γνώση και την επιστήμη, το οποίο, με τη δική τους σκληρή προσπάθεια θα τους οδηγήσει στην επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους και, κυρίως, στη διαμόρφωση Μηχανικών Ορυκτών Πόρων ικανών να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος
Ιωάννης Καπαγερίδης
Αν. Καθηγητής
0 comments