- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
Π. Κουκουλόπουλος: «Το νέο Μεσοπρόθεσμο φέρνει στο προσκήνιο τις κοινωνικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ»
Για το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 τοποθετήθηκε σήμερα στη σχετική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, παρουσία του Υπουργού και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, καθώς και εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Εισαγωγικά, ο Βουλευτής έθεσε τρεις ξεκάθαρες αρχές για τη συζήτηση:
«1) Η δημοσιονομική σταθερότητα της Χώρας είναι για το ΠΑΣΟΚ αδιαπραγμάτευτη. Όποιος παίζει με αυτήν, είναι αντίπαλός μας.
2) Θα είναι εξαιρετικά αρνητικό, εάν τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αρχίσουν να παρουσιάζουν στην κοινωνία το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο ως μια “καταναγκαστική” υποχρέωση προσαρμογής στην Ε.Ε. Τέτοια προσέγγιση πρέπει να αποφευχθεί, καθώς θα αποτελούσε υπολανθάνοντα ευρωσκεπτικισμό. Εάν το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο χρήζει αλλαγών, βεβαίως να τις διεκδικήσουμε, αλλά το να επικαλούμαστε ότι αποτελεί προϊόν επιβολής, θα ήταν μια άγονη συζήτηση, αρνητική για τη Χώρα, με λάθος μηνύματα προς τους συμπολίτες μας. Από αυτό δεν εξαιρείται κανείς, άλλωστε “μνημείο” υπολανθάνοντος ευρωσκεπτικισμού αποτέλεσε η Επιστολή του Πρωθυπουργό στην κα Φον ντερ Λάιεν για τις τιμές ενέργειας.
3) Οι ανωτέρω δύο αρχές, επ’ ουδενί δεν θέτουν σε 2η μοίρα τις ανάγκες των ανθρώπων. Το αντίθετο, δεν θα αποδεχτούμε την καταδίκη της κοινωνίας σε μια διαρκή λιτότητα χωρίς τέλος, όπως αισθάνονται οι πολίτες με τους οποίους καθημερινά επικοινωνούμε.»
Υπό αυτές τις αρχές και μην παραλείποντας να υπενθυμίσει «το βεβαρημένο παρελθόν της Ν.Δ. που προκάλεσε τη χρεοκοπία της Χώρας», ο Π. Κουκουλόπουλος προέβη σε τρεις επισημάνσεις όσον αφορά το Μεσοπρόθεσμο και το νέο “ταβάνι” αύξησης δαπανών κάθε Χώρας έως περίπου 3% εν συγκρίσει με το προηγούμενο έτος:
«Α) Ο Πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για το κόστος ζωής, καθώς σε συνδυασμό με το όριο 3% στην αύξηση δαπανών, γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικό για την κοινωνία. Να αποδεχτεί τις προτάσεις μας για το κεντρικό μέτωπο της ακρίβειας, το ενεργειακό κόστος, το κόστος στέγασης, τα ολιγοπώλια που επίσημα καταγράφει και η Τράπεζα της Ελλάδος, τις ακαμψίες στις οποίες αναφέρθηκε πριν λίγο το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει καλύτερη πηγή αυξήσεων για τους πολίτες, από το να ποδηγετήσουμε το κόστος ζωής, που επηρεάζει άμεσα και το δημογραφικό. Μέσω του περιορισμού του κόστους διαβίωσης, παρά μέσω του 3% αύξησης δαπανών, μπορούμε να διασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Β) Η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα, απελευθερώνοντας έτσι χώρο από το 3%, αποτελεί πάγιο αίτημα, που είχα την τιμή να θέσω, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, και πριν ένα χρόνο στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη στη Μαδρίτη για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο. Δεν είναι δυνατόν το 50% του “ταβανιού” 3% να είναι οι αμυντικές δαπάνες. Υπενθύμισα χθες στην Ολομέλεια τι είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στις 17/12/2023 στη Βουλή, δεν θα τα επαναλάβω.
Γ) Κεντρικό ζητούμενο για τη Χώρα παραμένει η ανάπτυξη. Αυτή μπορεί να αλλάξει θετικά όλα τα δεδομένα και όλα τα μεγέθη για τα οποία σήμερα συζητούμε. Η Χώρα εξακολουθεί να έχει βαθιά αναπτυξιακή υστέρηση, οι άμεσες ξένες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αποτελούν διαρθρωτικό ζήτημα, το κενό είναι τρομακτικό. Είναι οξύμωρο ότι στην καλύτερη μεταπολεμικά χρηματοδοτική περίοδο της Χώρας, το εμπορικό έλλειμμα διογκώνεται, έχουμε έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Όλοι οι διεθνείς φορείς (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΕΚΤ) προβλέπουν ανάπτυξη στο 1% από το 2028 και μετά. Μέχρι τότε, λοιπόν, χρειάζεται να έχουμε δημιουργήσει στέρεα θεμέλια ανάπτυξης. Περιμένουμε, βεβαίως, μια πειστική απάντηση από την Κυβέρνηση γιατί οι εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη, όπως περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο, διαψεύστηκαν, έπεσαν τελείως έξω από την πραγματικότητα».
«Με δεδομένες τις τρεις αρχές που έθεσα αρχικά και με τα μάτια στην κοινωνία, σας καλούμε να αποδεχτείτε τις προτάσεις μας. Ξεκινήστε, τουλάχιστον, από την ολοκληρωμένη πρότασή μας για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια, καθώς και το νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους», υπογράμμισε στο πέρας της ομιλίας του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αναπτυξιακού ελλείμματος, ο Βουλευτής Κοζάνης ανέδειξε όσα συμβαίνουν στη Δυτική Μακεδονία, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «ενώ η απολιγνιτοποίηση ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό πριν πέντε χρόνια, μέχρι τώρα μετράμε μόνο κόσμο που φεύγει, επενδύσεις που αγνοούνται και τον τόπο μας τελικά να έχει χάσει πάνω από το 50% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια».
0 comments