- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Κοζάνης
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 13 έως 19-01-2025)
- Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας – Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Ενεργειακή Δημοκρατία και δυο προτάσεις άμεσης εφαρμογής για τη Δυτική Μακεδονία»
Παρέμβαση για τις ενεργειακές διατάξεις του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου.
Εισαγωγικά υπενθύμισε ότι «πριν τέσσερα χρόνια, με την αείμνηστη Πρόεδρό μας Φώφη Γεννηματά, διοργανώσαμε στην Κοζάνη την 1η δημόσια παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ενέργεια, υπό τον τίτλο “Ενεργειακή Δημοκρατία”. Μια πρόταση που εμπλουτίσαμε στο διάβα του χρόνου και οι εξελίξεις την έχουν δικαιώσει πάρα πολλές φορές. Σε τίτλους από τότε προτείνουμε:
1) Σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, σε συνδυασμό ταυτόχρονα με την ταχύτατη διείσδυση αφενός μεν των ΑΠΕ αφετέρου της αποθήκευσης.
2) Ριζική αναβάθμιση των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης, για να υπηρετήσουν τη διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς και των λεωφόρων υψηλής και υπερυψηλής τάσης, ώστε να ενισχύσουμε σε 1η φάση τον ανταγωνισμό με φθηνότερες εισαγωγές και σε 2ο χρόνο τις εξαγωγές ενέργειας από ΑΠΕ.
3) Ριζική ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοσίων κτιρίων στη χώρα και όλου του κτιριακού αποθέματος (80.000 κτίρια) στη Δυτική Μακεδονία. Αυτή η δράση με τον πολλαπλασιαστή της θα έδινε όλο το ΑΕΠ που χάνει η Δυτική Μακεδονία από το λιγνίτη. Με αυτή τη λογική, του μεγάλου πολλαπλασιαστή, η ενεργειακή αναβάθμιση συμπεριλήφθηκε αργότερα ως πρωταγωνιστική δράση στην Έκθεση Πισσαρίδη, η τύχη της οποίας αγνοείται.
4) Ανάπτυξη ΑΠΕ με έναν κανόνα: Χωροθέτησή τους από όλους τους Δήμους ισόρροπα, υπό τον όρο τουλάχιστον το 50% των ΑΠΕ που αναπτύσσεται σε κάθε Δήμο να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ίδιων των Δήμων, των αγροτών, των κοινωνικά ευάλωτων, της μεταποίησης και ισχυρών ενεργειακών κοινοτήτων».
Αντικρούοντας στη συνέχεια αναφορές του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη, για το κόστος του λιγνίτη, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η λιγνιτική μονάδα “Πτολεμαΐδα V”, εάν δεν είχε καθυστερήσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια (δύο με υπαιτιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δύο με ευθύνη της Ν.Δ.), σύμφωνα με τεκμηριωμένους επιστημονικούς υπολογισμούς θα είχε απαλλάξει τον κρατικό προϋπολογισμό από τουλάχιστον 1,6 δις επιδοτήσεις και θα είχε αποσβεστεί μόνο μέσα στους δεκαοχτώ μήνες της κρίσης».
Στον αντίποδα, λοιπόν, της πρωτοπόρου πρότασης του ΠΑΣΟΚ, ο Π. Κουκουλόπουλος στηλίτευσε πως «η ενέργεια δωρίζεται σε λίγους, ενώ διαφαίνεται πως σε λιγότερο από πέντε χρόνια το 100% των ΑΠΕ θα έχει περάσει στα χέρια πέντε ισχυρών εταιρειών και της ΔΕΗ. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είναι ένα τεράστιο σφάλμα που δυστυχώς η Ελλάδα θα το πληρώσει».
Επιπλέον, εστιάζοντας ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, καυτηρίασε ότι εκεί «αυτή τη στιγμή είναι πλήρως αδειοδοτημένα τα 7 Gw από τα 28 Gw που έχουν αδειοδοτηθεί σε όλη την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, το 2,5 % του πληθυσμού της Χώρας καλείται να σηκώσει στην πλάτη του το 25% της ανάπτυξης ΑΠΕ στην Ελλάδα! Και αυτό συμβαίνει χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για τους πολίτες και τις κατηγορίες που εμείς διασφαλίζαμε στην πρότασή μας. Όσα συμβαίνουν με την ανάπτυξη των 2 Gw από την Κοινοπραξία ΔΕΗ – RWE αποτελούν ακραία πρόκληση».
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε δύο στοχευμένες προτάσεις διορθωτικών παρεμβάσεων για τη Δυτική Μακεδονία ενόψει συζήτησης του Νομοσχεδίου στην Ολομέλεια:
1) Να δοθεί ηλεκτρικός χώρος στην Αυτοδιοίκηση, στους αγρότες και στους μικρομεσαίους επενδυτές που φρόντισαν να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες και αυτή τη στιγμή έχουν άδειες παραγωγής 1,4 Gw, οι οποίες παραμένουν στα αζήτητα, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν δέχεται τις αιτήσεις τους, όπως δεν δέχεται των αγροτών και της Αυτοδιοίκησης.
2) Να γίνει ουσιαστική παρέμβαση προς τη ΔΕΗ, ώστε να επιτευχθεί ένα πρότυπο συνεργασίας στη Δυτική Μακεδονία, με το οποίο η τοπική κοινωνία (κάτοικοι και Αυτοδιοίκηση) να συμμετέχουν ισότιμα με τη ΔΕΗ – RWE στο εγχείρημα ανάπτυξης των 2 Gw.
Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το video της ομιλίας εδώ: https://collab.parliament.gr/~ND3Ln
0 comments