- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
- Σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθησαν 3 άτομα στην πόλη της Κοζάνης για διακίνηση κοκαΐνης
- Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης ληστεία που διαπράχθηκε σε βάρος 78χρονης γυναίκας στην πόλη της Κοζάνης
Οι σημαντικές προσωπικότητες που ανέδειξε η Μίλητος στην αρχαιότητα
Σταύρου Π. Καπλάνογλου
Από πολύ νωρίς τον 6ο και 7ο αιώνα π.Χ. η Μίλητος ανέδειξε μεγάλες ανεπανάληπτες προσωπικότητες στις θεωρητικές και θετικές επιστήμες, που η ακτινοβολία τους φθάνει στις ήμερες μας δημιουργώντας εντυπώσεις,
Ανάμεσα τους και 3 άνθρωποι που θεωρούνται οι ιδρυτές της φιλοσοφίας . Ο Θαλής ο Μιλήσιος ,Αναξίμανδρος και Αναξιμένης.
Αρχίζοντας την αναφορά στα πρόσωπα που ανέδειξε η Μίλητος, αλλά και συγχρόνως εκείνα την ανέδειξαν, θα σταθούμε πρώτα στους 3 προαναφερθέντες , προσωκρατικούς φιλοσόφους , ‘’τιμής ένεκεν ‘’ και θα συνεχίσουμε με άλλα 21 πρόσωπα, με μια σειρά που έχει να κάνει με τα χρονολογία που έζησαν .
Ήταν συγγραφείς ,ιστορικοί, ποιητές ,ρήτορες ,αρχιτέκτονες και μηχανικοί , γιατροί ,μουσικοί ,πολιτικοί κ.α. ανάμεσα στους τελευταίους , θεωρώ ότι μπορούμε να τοποθετήσουμε την αγαπημένη του Περικλή την Ασπασία μια και επηρέαζε από ότι λεγόταν τις αποφάσεις του, , και φυσικά τον πατέρα της ατομικής θεωρίας Λεύκιπο που ήταν και ο δάσκαλος του Δημοκρίτου .
Τα συγκεκριμένα πρόσωπα ήταν :
1.Θαλής o Μιλήσιος . Προσωκρατικός φιλόσοφος (624-545 π.Χ.)
2 .Αναξίμανδρος . Μιλήσιος προσωκρατικός φιλόσοφος 610 – 546 π.Χ.
3. Αναξιμένης . Μιλήσιος προσωκρατικός φιλόσοφος (585 π.Χ. – 528 π.Χ.)
4.Αρκτίνος . Επικός ποιητής. ( 7ο αιώνα π.Χ. )
5.Θρασύβουλος ο Μιλήσιος . Τύραννος της Μιλήτου (6ος αιώνας π.Χ. )
6. Κέρκωψ ο Μιλήσιος . Ποιητής (του 6ου π.Χ. )
8. Ιππόδαμος ο Μιλήσιος . Αρχιτέκτονας, πολεοδόμος(περίπου 498—408 π.Χ.)
9. Ευβουλίδης . Φιλόσοφος (5ος αιώνας π.Χ. -4ος αιώνας π.Χ. )
10.Λεύκιππος . Πατέρας της ατομικής θεωρίας (Πρώτο μισό 5ου αιώνα π.Χ.)
11. Ασπασία . Η σύντροφος του Περικλή (περίπου 470–400 π.Χ.)
12.Τιμόθεος ο Μιλήσιος . Μουσικός – ποιητής (450 π.Χ – 360 π.Χ )
13.Φιλίσκος ο Μιλήσιος . Ρήτορας ( 4ου π.Χ. αιώνα )
14.Τίμαρχος της Μιλήτου . Πολιτικός (3ος αιων π.Χ.)
15.Αλεξανδρος ο Πολυίστωρ Ιστορικός, γραμματικός και φιλόσοφος ( περιπου 70 π.Χ.)
16.Αριστόκριτος ο Μιλήσιος . Γραμματικός και ιστορικός (1ου (😉 π.Χ. αιώνα.
17.Αισχίνης . ο Μιλήσιος . Ρήτορας ( 1ος αιών π.Χ. )
18.Ηρακλείδης ο Μιλήσιος . Έλληνας γραμματικός ( 1ος αιώνας μ..Χ. )
19.Ολυμπικός . Γιατρός ( 1ο αιώνα μ.Χ. )
20.Διονύσιος ο Μιλήσιος . Ρήτορας (2ου αιώνα π.Χ., )
21.Αριστείδης ο Μιλήσιος. Συγγραφέας (2ου αιώνα π.Χ.,
22. Ησύχιος ο Μιλήσιος .Συγγραφέας (6ος αιώνας μ.Χ.)
23. Ισίδωρος ο Μιλήσιος . Μαθηματικός, μηχανικός και αρχιτέκτονας(6ος αιώνας μ.Χ.),
24. Αγαθοκλής ο Μιλήσιος . Συγγραφέας ( Εποχή ? )
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΙΛΗΤΟ
H γέννηση της φιλοσοφίας έγινε στην Αρχαία Μίλητο. Στον τόπο αυτό έκανε την εμφάνισή της , η καινούρια στάση απέναντι στα προβλήματα του κόσμου .
Οι Μιλήσιοι διεύρυναν τον ορίζοντά τους και ήρθαν σε επαφή με τις ιδέες άλλων πολιτισμών, όπως της Αιγύπτου, των Σάρδεων και του Πόντου, οι οποίες απετέλεσαν το θεωρητικό υπόβαθρο της Ιωνικής σκέψης. και στάθηκαν απέναντι στην Ελληνική Δύση, που έτεινε προς το μυστικισμό.
Μιλήσιοι πολίτες όπως ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος και ο Αναξιμένης απελευθέρωσαν τη φιλοσοφική θεώρηση της φύσης από το παμπάλαιο μυθικό περίβλημα και έθεσαν τα θεμέλια της Δυτικής επιστήμης.
Ο πρώτος μάλιστα ο Θαλής ο Μιλήσιος υπήρξε ένας από τους 7 σοφούς της αρχαιότητος μαζί με τους άλλους δυο έχουν χαρακτηριστεί ” Προσωκρατικοί φιλόσοφοι ” και έχουν ιδρύσει στην Μίλητο την Ιωνική σχολή φιλοσοφίας
— Οι 7 σοφοί της Αρχαιότητος
Οι αναφερόμενοι, από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, Επτά σοφοί, ήταν ιστορικά πρόσωπα που έζησαν από τον 7ο αιώνα π.Χ. και νωρίτερα, που διέπρεψαν ως νομοθέτες, άρχοντες ή πολιτικοί. Οι επικρατέστεροι θεωρούμενοι επτά σοφοί της αρχαιότητας (κατά γενικότερη ομολογία συγγραφέων) ήταν οι:
Θαλής ο Μιλήσιος , Βίας ο Πριηνεύς, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Σόλων ο Αθηναίος , Χίλων ο Λακεδαιμόνιος , Κλεόβουλος ο Ρόδιος , Περίανδρος ο Κορίνθιος
— Ιωνική σχολή φιλοσοφίας
Η Σχολή της Ιωνίας ήταν η πρώτη φιλοσοφική σχολή του κόσμου που ιδρύθηκε στην Μίλητο της Ιωνίας από τον Θαλή και τους γύρω από αυτόν.
Τα μέλη της Σχολής ονομάστηκαν Ίωνες φιλόσοφοι, έθεσαν τις βάσεις του φιλοσοφικού στοχασμού και αποτέλεσαν την πρώτη ομάδα από τους λεγόμενους προσωκρατικούς φιλοσόφους
— Τι είναι φιλοσοφία και φιλόσοφοι
Η λέξη φιλοσοφία προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό φιλείν (που σημαίνει αγάπη) και τη λέξη σοφία. Οι φιλόσοφοι επομένως είναι αφοσιωμένη στην αναζήτηση της αλήθειας, της γνώσης, του φωτός. Ο σκοπός του φιλοσόφου, με λίγα λόγια, είναι να ζήσει κι να πεθάνει «καλά». Σε αυτήν την αναζήτηση κι επιδίωξη, της σοφίας, οι φιλόσοφοι, ανά την ιστορία, έχουν αναπτύξει ένα συγκεκριμένο σύνολο δεξιοτήτων.
— Προσωκρατικοί φιλόσοφοι
. Η προ-σωκρατική φιλοσοφία είναι το πρώτο στάδιο στην εξέλιξη της Ελληνικής φιλοσοφίας, και ονομάζεται έτσι γιατί οι φιλόσοφοι της περιόδου εκείνης έζησαν από τον 7ο π.Χ. αιώνα, μέχρι και την εποχή του Σωκράτη, δηλαδή μέχρι τα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα.
******************************
1.Θαλῆς ὁ Μιλήσιος ,Προσωκρατικός φιλόσοφος (624-545 π.Χ.)
Ήταν ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας,,ίδρυσε την Ιωνική Σχολή της φυσικής φιλοσοφίας στη Μίλητο ,Προσωκρατικός φιλόσοφος και χαρακτηρίστηκε προσωκρατικός φιλόσοφος
Υπήρξε Μαθηματικός -φιλόσοφος -αστρονόμος -φυσικός -μηχανικός
** Μερικές από τις απόψεις και διαπιστώσεις του Θαλή του Μιλήσιου.
— Ποια είναι η προέλευση του κόσμου
Ο Θαλής θεωρείται ο πρώτος φιλόσοφος που έθεσε το ερώτημα περί της αρχής των όντων.
Ο Θαλής θεώρησε ότι ο κόσμος αποτελεί ενότητα που ανάγει την αρχή της σε ένα μόνο στοιχείο, το νερό, το οποίο αποτελεί το δομικό υπόστρωμα όλων των μεταβολών που συμβαίνουν στον κόσμο, ενώ παράλληλα το ίδιο παραμένει αμετάβλητο.
Το νερό επομένως, κατά τον Θαλή, αποτελεί τον παράγοντα στον οποίο οφείλεται η γένεση και ο θάνατος των όντων στο Σύμπαν.
–Μαθηματικά -Αστρονομία
Ο Θαλής επίσης θεωρείται ο θεμελιωτής της θεωρητικής Γεωμετρίας και της Αστρονομίας.
1.Γεωμετρία :
Θεώρημα του Θαλή
Α. Αν Α, Β και Γ είναι σημεία σε έναν κύκλο, όπου η γραμμή ΑΓ είναι μία διάμετρος του κύκλου, τότε η γωνία ∠ΑΒΓ είναι μία ορθή γωνία.
Β. Τμήματα που αποτέμνονται από παράλληλες ευθείες του επιπέδου πάνω σε δυο άλλες ευθείες του και επί του αναλόγου στην γεωμετρία χώρου
Γ. Οι γωνίες της βάσης ενός ισοσκελούς τριγώνου είναι ίσες μεταξύ τους
Δ. Μέτρησε το ύψος των πυραμίδων της Αιγύπτου μετρώντας την σκιά τους και συγκρίνοντας με την σκιά που έριχνε η σκιά μιας ράβδου μήκους 1 μ. την ίδια ώρα.
Ε..Η διάμετρος διαιρεί τον κύκλο σε 2 ίσα μέρη.
2. Αστρονομία
Α. Προέβλεψε την έκλειψη της σελήνης του 585 π.Χ.
Β. Υπέδειξε στους ναυτικούς πως ο αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου αποτελεί το ασφαλέστερο σημείο για την ανεύρεση του βορρά.
– Μηχανικός
Συνοδεύοντας τον βασιλιά Κροίσο σε μια εκστρατεία διχοτόμησε ένα ποταμό διοχετεύοντας τα νερά σε 2 διαφορετικές κατευθύνσεις για να διευκολύνει τα στρατεύματα να τον διαβούν ,χαμηλώνοντας με αυτό τον τρόπο το βάθος του.
— Σεισμολογία – Πλημμύρες
Α. Η θεωρεία του για την πρόκληση των σεισμών ήταν να αποδίδει στις διαταραχές της υδάτινης μάζας που νόμιζε ότι βρισκόταν κάτω από την γη
Β. Οι πλημμύρες του Νείλου έλεγε ότι προκαλούνται από τους ανέμους που με την σφοδρή πνοή τους εμποδίζουν τα νερά του ποταμού να χυθούν στην Μεσόγειο
— Φαινόμενο Ηλεκτρισμού- Μαγνητισμού.
Πρώτος παρατήρησε το φαινόμενο ηλεκτρισμού- μαγνητισμού επισημαίνοντας το φαινόμενο της έλλειψης ελαφρών σωματιδίων από το τριβόμενο ήλεκτρο (απολιθωμένη ρητίνη ) εξ’ ου και ηλεκτρισμός. Η μέθοδος παραγωγής ηλεκτρισμού δια τριβής μετά από χιλιετίες από τον θάνατο του ήρθε με τις ηλεκτροστατικές μηχανές.
******************************
2 .Αναξίμανδρος, Μίλητος, Προσωκρατικός φιλόσοφος 610 – 546 π.Χ.
Ο Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος ήταν ο δεύτερος από τους φυσικούς φιλόσοφους ή φυσιολόγους της Ιωνίας,Προσωκρατικός φιλόσοφος και πολίτης της Μιλήτου, όπως ο Θαλής, του οποίου άλλωστε υπήρξε μαθητής, σύντροφος και διάδοχός του στη Σχολή της Ιωνίας.
Ο Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος ήταν 14 χρόνια νεότερος του συμπατριώτη του, Θαλή, .
Η δική του γνώμη ήταν πως το πρωταρχικό στοιχείο του κόσμου είναι το άπειρο, δηλαδή, μία απροσδιόριστη ύλη η οποία διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη συναντούμε στον ορατό κόσμο και δεν έχει χρονικούς και χωρικούς περιορισμούς. Από την ύλη αυτή δημιουργήθηκαν «όλοι οι ουρανοί και οι κόσμοι που υπάρχουν σε αυτούς, και σε αυτή αποσυντίθενται». Κάθε ον προέρχεται από το άπειρον, την αθάνατη αυτή αρχή και σε αυτήν χρωστά την ύπαρξή του. Ο θάνατος των όντων θεωρείται η ανταπόδοση της οφειλής. Η ζωή του ενός είναι ο θάνατος του άλλου, όπως η νύχτα χάνεται για να γεννηθεί η ημέρα, ο σπόρος πεθαίνει στο χώμα για να γεννηθεί το φυτό, η φωτιά σβήνει για να απομείνει η στάχτη κ.λ.π. Αυτή η ισορροπία ανάμεσα στις εναντιότητες, κρατά τον κόσμο αιώνιο και αναλλοίωτο.
Ο Αναξίμανδρος ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να δώσει μία ορθολογική εξήγηση της προέλευσης της ζωής μέσω μίας πρώιμης εξελικτικής θεωρίας.
******************************
3. Αναξιμένης ο Μιλήσιος., Προσωκρατικός φιλόσοφος (585 π.Χ. – 528 π.Χ.)
Ο Αναξιμένης ο Μιλήσιος ήταν αρχαίος Έλληνας προσωκρατικός φιλόσοφος που δραστηριοποιήθηκε στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ. ο πατέρας του ονομαζόταν Εύστρατος και πως δάσκαλός του ήταν ο Αναξίμανδρος
Ένας από τους τρεις Μιλήσιους φιλοσόφους (τον Θαλή και τον Αναξίμανδρο)
Το απροσδιόριστο «άπειρο» προσδιορίζεται
«Ο «αέρας» είναι για το σύμπαν ό, τι η ψυχή για το ανθρώπινο σώμα» – Αυτή είναι η πρώτη σχετική με την ψυχή αναφορά που έχουμε στην ελληνική φιλοσοφία.
. Αν και σήμερα δεν τον μνημονεύουμε συχνά, η σκέψη του εκτιμήθηκε πολύ και αξιοποιήθηκε από τους μεγάλους φιλοσόφους του 5ου αιώνα π.Χ, όπως ο Δημόκριτος, ο Αναξαγόρας και ο Διογένης.
Αργότερα, ο Θεόφραστος (μαθητής του Αριστοτέλη) έγραψε ένα ολόκληρο έργο που πραγματευόταν τη θεωρία του.
Η θεωρία αυτή ήταν ένας συγκερασμός των απόψεων των δύο προηγούμενων Μιλησίων.
Βασιζόταν στο «άπειρο» του Αναξίμανδρου, αλλά με συγκεκριμένη πλέον μορφή, την οποία ονομάζει «αέρα», εννοώντας πιθανότατα ένα τμήμα του ατμοσφαιρικού αέρα. Αυτό το πρωταρχικό στοιχείο συμπυκνώνεται και αραιώνει, σχετίζεται με τα υπόλοιπα στοιχεία της φύσης (φωτιά, γη και νερό), και με τον τρόπο αυτό σχηματίζει όλα όσα βλέπουμε σήμερα.
Παράλληλα, είναι το πνεύμα που ζωοποίει τον κόσμο και είναι θεϊκής φύσης, σκέψη που συμφωνεί και με τα συμπεράσματα του Θαλή.
******************************
4.Αρκτίνος Επικός ποιητής. ( 7ο αιώνα π.Χ. )
Ο Αρκτίνος ήταν αρχαίος Έλληνας επικός ποιητής.
Κατάγονταν από τη Μίλητο και έζησε περί τον 7ο αιώνα π.Χ. Στα επικά έργα του φέρεται να μιμείται τον Όμηρο.
Στον Αρκτίνο αποδίδονται δύο σπουδαία επικά ποιήματα:
Η Αιθιοπίς, που αποτελείται από 5 βιβλία στην οποία εξιστορούνται διάφορα γεγονότα που συνέβησαν μετά τον θάνατο του Έκτορα μέχρι τον θάνατο του Αχιλλέα, κατά τον Τρωικό πόλεμο
Η Ιλίου Πέρσις, που αποτελείται από 2 βιβλία όπου και εξιστορείται η, μετά τον θάνατο του Αχιλλέα, καταστροφή της Τροίας.
Πολλοί επίσης είναι εκείνοι που αποδίδουν στον Αρκτίνο το έπος Τιτανομαχία,
******************************
5.Θρασύβουλος ο Μιλήσιος Τύραννος της Μιλήτου (6ος αιώνας π.Χ. )
Ο Θρασύβουλος ήταν τύραννος της Μιλήτου κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. Υπό την εξουσία του, η Μίλητος διεξήγαγε μακροχρόνιο πόλεμο κατά της Λυδίας και προώθησε την δημιουργία αποικιών στην Μαύρη θάλασσα.
Ο πόλεμος τερματίστηκε χωρίς αποφασιστική νίκη κάποιας παράταξης, αποτέλεσμα το οποίο ο Ηρόδοτος αποδίδει στο γεγονός ότι ο Θρασύβουλος ξεγέλασε τον Αλυάττη Β’ ώστε να υπογραφεί ειρήνη. Μετά τον πόλεμο Μίλητος και Λυδία σύναψαν συμμαχία.
******************************
6. Κέρκωψ ο Μιλήσιος Ποιητής (του 6ου π.Χ. )
Ο Κέρκωψ ο Μιλήσιος ήταν ποιητής του 6ου π.Χ. αιώνα, σύγχρονος και ανταγωνιστής του Ησιόδου σύμφωνα με τον Διογένη τον Λαέρτιο. Ο Αθηναίος τον αναφέρει ως πιθανό δημιουργό του έπους Αιγίμιος. Μνημονεύεται επίσης από τον Απολλόδωρο
Ορισμένοι τον ταυτίζουν με τον άλλο Κέρκωπα, τον ορφικό ποιητή.
******************************
7.Εκαταίος ο Μιλήσιος, Ιστορικός (550 π.Χ- 480 π.Χ. )
Ο Εκαταίος ο Μιλήσιος, γιος του Ηγησάνδρου, γεννήθηκε στη Μίλητο ανάμεσα στο 560 π.Χ. και το 550 π.Χ., και πέθανε μάλλον πριν από το 480 π.Χ.
Ο Εκαταίος καταγόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια. Είναι βέβαιο ότι στη διάρκεια της Ιωνικής Επανάστασης (499 π.Χ.) έλαβε ενεργό μέρος στην πολιτική, συμβουλεύοντας τους συμπολίτες του. Ήταν άνθρωπος πολυταξιδεμένος
Έζησε κατά τα χρόνια της βασιλείας του Δαρείου, που διαδέχθηκε στην εξουσία τον Καμβύση το Β’.
Μαζί με το Διονύσιο το Μιλήσιο ήταν ιστοριογράφοι κατά την περίοδο της ξε’ (65ης) Ολυμπιάδας.
Η ιστοριογραφία αναπτύχθηκε στην Ιωνία.
Όλοι οι ιστοριογράφοι πριν από τον Ηρόδοτο αποκαλούνται από πολλούς επιστήμονες, μάλλον περιοριστικά, «λογογράφοι» (ο Ηρόδοτος αποκαλεί τον Εκαταίο «λογοποιόν»).
Εκτός των άλλων, συνέταξε ένα χάρτη , όπου παρουσίαζε τη Γη επίπεδη, σε μορφή δίσκου. Η οικουμένη χωριζόταν από δύο μεγάλες θάλασσες, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, και από δύο μεγάλα ποτάμια, το Νείλο και το ∆ούναβη. Πάνω στο χάρτη αποτυπώνονταν πολλές τοποθεσίες, καθώς και άλλες λεπτομέρειες. Η απεικόνιση αυτή ανταποκρίνεται στην περιγραφή του Ομήρου, ότι η γη είναι κυκλικό σύμπλεγμα νησιών, που περιβάλλεται από υδάτινη κυκλική ζώνη.
8. Ιππόδαμος ο Μιλήσιος Αρχιτέκτονας, πολεοδόμος(περίπου 498—408 π.Χ.)
Ο Ιππόδαμος ο Μιλήσιος ήταν αρχαίος Έλληνας αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, φυσικός, μαθηματικός, μετεωρολόγος και φιλόσοφος, θεωρούμενος και ως ο «πατέρας της πολεοδομίας».
Θεωρείται επίσης ο εισηγητής της ιδέας ότι ένα σχέδιο πόλεως μπορεί να ενσωματώνει μια λογική κοινωνική διάταξη.
Είχε ασχοληθεί το 479 π.Χ. με τον σχεδιασμό και την ανακατασκευή της κατεστραμμένης γενέτειράς του Μιλήτου , από τους Πέρσες μετά την Ιωνική επανάσταση .
Ο Ιππόδαμος σχεδίασε για λογαριασμό του Περικλέους το επίνειο του Πειραιώς στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. και η οποία πολεοδομική μελέτη απετέλεσε πρότυπο για όλες τις πόλεις της κλασικής εποχής.
Όταν οι Αθηναίοι ίδρυσαν την αποικία Θούριοι στη Μεγάλη Ελλάδα το 443 π.Χ., συνόδευσε την αποστολή ως αρχιτέκτονας .
Του αποδίδεται ακόμα (408 π.Χ.) ο σχεδιασμός της η νέα πόλης της Ρόδου .
Εκπόνησε σχέδια Ελληνικών αποικιών που είχαν τάξη και κανονικότητα, σε αντίθεση με τον συγκεχυμένο τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονταν οι πόλεις μέχρι εκείνη την εποχή, ακόμα και η Αθήνα.
Το σύστημα ρυμοτομίας του Ιππόδαμου εφαρμόστηκε αργότερα και σε άλλες πόλεις, όπως απέδειξαν ανασκαφές στις Κασσώπη, Πριήνη, Όλυνθος Μεσσήνη και Αλεξάνδρεια.κ.α.
******************************
9. Ευβουλίδης Φιλόσοφος (5ος αιώνας π.Χ. -4ος αιώνας π.Χ. )
O Ευβουλίδης ήταν Μιλήσιος διαλεκτικός φιλόσοφος της Μεγαρικής σχολής, διδάσκαλος του Δημοσθένους.[1]
Ο Ευβουλίδης ο οποίος συγκαταλέγεται στους διαδόχους του Ευκλείδη, άσκησε έντονη κριτική κατά της θεωρίας περί κατηγοριών του Αριστοτέλη, καθώς επίσης και κατά του αριστοτελικού ορισμού της κίνησης.
Όπως πληροφορούμαστε από τον G. Ryle (1970), οι Μεγαρικοί υπό τον Ευβουλίδη όριζαν ως πραγματικό αυτό που πραγματοποιείται κάποια στιγμή μέσα στο παρόν. Ως δυνατό όριζαν αυτό που παρουσιάζεται ως υπαρκτό μέσα στο παρόν ή το μέλλον. Το αναγκαίο το ταύτιζαν με αυτό που ισχύει κάθε στιγμή και επομένως δεν θα είναι ποτέ ψεύτικο, ενώ το μη αναγκαίο είναι αυτό που είναι ήδη ή θα γίνει κάποια στιγμή ψευδές.
Επιπλέον, ο Ευβουλίδης ήταν δεινός “τεχνουργός” σοφισμάτων
******************************
10.Λεύκιππος Πατέρας της ατομικής θεωρίας (Πρώτο μισό 5ου αιώνα π.Χ.)
Ο Λεύκιππος ήταν Έλληνας φιλόσοφος του 5ου αιώνα π.Χ. από τα Άβδηρα ή την Μίλητο, Φιλόσοφος, θεωρείται πατέρας της ατομικής θεωρίας , δάσκαλος του Δημόκριτου.
Διατύπωσε πρώτος την υπόθεση ότι η ύλη αποτελείται από άτομα.
Έλληνας φιλόσοφος του β’ μισού του 5ου π.Χ. αιώνα, ο οποίος υπέθεσε, κατά πληροφορία του ιατροφιλοσόφου Γαληνού (2ος μ.Χ. αιώνας), την «ύπαρξη των ατόμων» και έγινε έτσι εισηγητής και δημιουργός της θεωρίας που στην πρώτη φάση της εξέλιξής της, από τον μαθητή του Λευκίππου Δημόκριτο ως τον Επίκουρο, τους Στωικούς φιλοσόφους και τον Λουκρήτιο. Ο Λεύκιππος γεννήθηκε στη Μίλητο, και υπήρξε μαθητής του Ζήνωνος του Ελεάτη.
******************************
11. Ασπασία η συντροφος του Περικλή (περίπου 470–400 π.Χ.)
Η Ασπασία (περ. 470 [5][6] – περ. 400 π.Χ. καταγόταν από τη Μίλητο και ήταν διάσημη για το δεσμό που διατηρούσε με τον επιφανή Αθηναίο πολιτικό Περικλή. Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή της. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της στην Αθήνα και υπάρχει η πιθανότητα να επηρέασε, διαμέσου του Περικλή, την πολιτική του αθηναϊκού κράτους. Στο όνομά της αναφέρονται στα έργα τους οι Πλάτων, Αριστοφάνης, Ξενοφών και άλλοι συγγραφείς της εποχής.
******************************
12.Τιμόθεος ο Μιλήσιος Μουσικός – ποιητής (450 π.Χ – 360 π.Χ )
Ο Τιμόθεος ο Μιλήσιος (γιος του Θεσάνδρου, 446 – 357/360 π.Χ.) ήταν Έλληνας μουσικός και διθυραμβικός ποιητής από την Μίλητο.
Τα μουσικά του έργα είχαν κυρίως μυθολογικό και ιστορικό χαρακτήρα, και ενδεχομένως υπήρξε μαθητής του Φρύνη του Μυτηλιναίου Περιγράφεται πως εισήγαγε επιπλέον χορδές στην λύρα, αυξάνοντας τες στις 11 (ἐνδεκακρουμάτοις),] κάτι που κατά την εποχή εκείνη προκάλεσε την δυσαρέσκεια των Σπαρτιατών και των Αθηναίων Παράλληλα, πέρασε κάποια χρόνια στην αυλή του Αρχέλαου Α´ της Μακεδονίας, και συγχέεται μερικές φορές με έναν άλλο διάσημο μουσικό, τον αυλητή Τιμόθεο τον Θηβαίο ο οποίος βρισκόταν στην αυλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.]
******************************
13.Φιλίσκος ο Μιλήσιος Ρήτορας ( 4ου π.Χ. αιώνα )
Ο Φιλίσκος ο Μιλήσιος ήταν ρητοροδιδάσκαλος του 4ου π.Χ. αιώνα, μαθητής του Ισοκράτη. Πριν ασχοληθεί με την ρητορική υπήρξε γνωστός αυλητής (“παραδοξότατος”) και γι’ αυτό ο Ισοκράτης τον αποκαλούσε αυλοτρύπη. Αργότερα ίδρυσε την δική του σχολή στην Αθήνα, όπου μαθήτευσαν οι ιστορικοί Τίμαιος ο Ταυρομενίτης και Νεάνθης ο Κυζικηνός.
Έγραψε ένα εγχειρίδιο ρητορικής τέχνης αποτελούμενο από δύο βιβλία, την βιογραφία του Αθηναίου ρήτορα και πολιτικού Λυκούργου και μια συλλογή αποφθεγμάτων και ρητορικών παραδειγμάτων του δασκάλου του Ισοκράτη. Διασώθηκε ένα επιτάφιο επίγραμμα του για τον Λυσία (από τον ψευδό-Πλούταρχο),καθώς και ένα απόσπασμα κάποιου έργου του σε πάπυρο της Οξυρρύγχου
******************************
14.Τίμαρχος της Μιλήτου Πολιτικός (3ος αιών π.Χ.)
Τίμαρχος ήταν ένας τύραννος της αρχαίας Ελληνικής πόλης της Μιλήτου κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. Από κοινού με τον αντιβασιλέα της Αιγύπτου, έναν πρίγκιπα με το όνομα Πτολεμαίος Νιος, ηγήθηκε επανάστασης κατά του Φαραώ Πτολεμαίου Β’ του Φιλάδελφου το 259 π.Χ. Αν και η εξέγερση απέτυχε, ο Τίμαρχος έγινε κύριος της Μιλήτου λίγο αργότερα. Τον απομάκρυνε από την εξουσία ο βασιλιάς των Σελευκιδών, Αντίοχος Β’, την επόμενη χρονιά. Για το λόγο αυτό ο Αντίοχος έλαβε από τους κατοίκους της πόλης την επωνυμία «ο Θεός».
******************************
15.Αλέξανδρος ο Πολυίστωρ Ιστορικός, γραμματικός και φιλόσοφος ( περίπου 70 π.Χ.)
Ο Λούκιος Κορνήλιος Αλέξανδρος, αποκαλούμενος συχνά Αλέξανδρος ο Πολυίστωρ, γνωστός και ως Αλέξανδρος ο Μιλήσιος (Μίλητος – ήταν αρχαίος Έλληνας ιστορικός, γραμματικός και φιλόσοφος του 1ου αιώνα.
Γεννήθηκε στη Μίλητο ή στη Μύνδο της Μικράς Ασίας και άκμασε περί το 70 π.Χ.. Πνευματικό τέκνο της γραμματικής σχολής της Περγάμου, υπήρξε τόσο παραγωγικός συγγραφέας, ώστε του δόθηκε το προσωνύμιο «πολυίστωρ», δηλαδή «πολυμαθέστατος»Αιχμαλωτίσθηκε από τους Ρωμαίους του Σύλλα κατά τη διάρκεια του Μιθριδατικού Πολέμου και μεταφέρθηκε στη Ρώμη ως δάσκαλος
******************************
16.Αριστοκριτος ο Μιλησιος Γραμματικός και ιστορικός (1ου (😉 π.Χ. αιώνα. )
Ο Αριστόκριτος ήταν γραμματικός και ιστορικός πιθανόν του 1ου (😉 π.Χ. αιώνα. Έγραψε τα έργα Περί Μιλήτου και Πρὸς Ἡρακλεόδωρον ἀντιδοξουμένων (μια πολεμική διατριβή), από τα οποία διασώθηκαν λίγα αποσπάσματα
******************************
17.Αισχίνης . ο Μιλήσιος Ρήτορας ( 1ος σιων π.Χ. )
Ο Αισχίνης ο Μιλήσιος (1ος αιώνας π.Χ.) ήταν Έλληνας ρήτορας από την Μίλητο. Μαζί με τον Αισχύλο τον Κνίδιο συν ίδρυσαν ρητορική σχολή στην οποία υιοθέτησαν στοιχεία του ασιανισμού. Αναφέρεται επίσης από τον ιστορικό Διογένη Λαέρτιο (3ος αιώνας μ.Χ.) πως έγραψε μελέτες σχετικά με τα Πολιτικά του Αριστοτέλη. Πέθανε εκτός της Μιλήτου καθώς είχε τιμωρηθεί με εξορία έχοντας απευθυνθεί χωρίς τον απαιτούμενο σεβασμό στον Ρωμαίο πολιτικό Πομπηίο.
******************************
18.Ηρακλείδης ο Μιλήσιος Έλληνας γραμματικός ( 1ος αιώνας μ..Χ. )
Ο Ηρακλείδης ο Μιλήσιος ήταν αρχαίος Έλληνας γραμματικός που άκμασε περί το 100 μ.Χ. Μεταξύ των έργων που συνέγραψε είναι το «Περί καθολικής προσωδίας» και το «Περί δυσκλίτων ονομάτων» τα οποία συγγράμματα θεωρούνται ιδιαίτερης σπουδαιότητας στη μελέτη των διαλέκτων της τότε εποχής
******************************
19. Ολυμπικός Γιατρός ( 1ο αι. μ.Χ. )
Ο Ολυμπικός (ή Ολυμπιακός) ήταν γιατρός της αρχαιότητας.
Ο Ολυμπικός ήταν από την Μίλητο και ανήκε στην σχολή των Μεθοδικών, αν και δεν υποστήριζε όλες τις απόψεις τους.
Ήταν δάσκαλος του Απολλώνιου της Κύπρου, και γι’ αυτό υποθέτουμε ότι έζησε τον 1ο αι. μ.Χ.
Ο Γαλήνιος μάλλον δεν είχε καλή γνώμη γι’ αυτόν, αφού τον αποκαλεί «ληρώδες» πρόσωπο και συχνά κατακρίνει τον ορισμό των λέξεων «υγεία» και «πάθος».
******************************
20.Διονύσιος ο Μιλήσιος Ρήτορας (2ου αιώνα π.Χ., )
Ο Διονύσιος ο Μιλήσιος ήταν αρχαίος Έλληνας σοφιστής και δάσκαλος της ρητορικής. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια και ήταν μαθητής και οπαδός του Ισαίου. Δίδαξε σε πολλές πόλεις ρητορική. Είχε λάβει την εύνοια του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού χάρη της οποία υπήρξε μέλος του Αλεξανδρινού Μουσείου. Αργότερα όμως απώλεσε την εύνοια αυτή όπου και μετέβη στην Έφεσο.
Ο Φιλόστρατος στο έργο του “Βίοι σοφιστών” παράλληλα με τα βιογραφικά στοιχεία που παρέχει για τον Διονύσιο, έχει διασώσει και δείγμα λόγου του υπό τον τίτλο “Θρήνος επί Χαιρωνεία”, που αναφέρεται στον φίλο του αυτοκράτορα.
******************************
21. Αριστείδης ο Μιλήσιος, Συγγραφέας (2ου αιώνα π.Χ., )
Ο Αριστείδης ο Μιλήσιος ήταν αρχαίος Έλληνας συγγραφέας του 2ου αιώνα π.Χ., που έγινε διάσημος γιατί, μαζί με τον Παρθένιο τον Νικαέα, δημιούργησε ή τουλάχιστον διαμόρφωσε ένα νέο λογοτεχνικό είδος, τη μυθιστορία. Ονομαστό υπήρξε το μυθιστόρημα του Αριστείδη Μιλησιακά.
******************************
22. Ησύχιος ο Μιλήσιος Συγγραφέας (6ος αιώνας μ.Χ.)
Ο Ησύχιος ο Μιλήσιος, επονομαζόμενος και Ιλλούστριος, ήταν Έλληνας Συγγραφέας ιστορικών και φιλολογικών έργων χρονικογράφος και βιογράφος
που έζησε περί τον 6ο αιώνα μ.Χ. Το ένα από τα ιστορικά του έργα περιγραφόταν «Σύνοψις κοσμικής ιστορίας» ή «Χρονική Ιστορία» που άρχιζε από τον Βασιλέα των Ασσυρίων Βήλο μέχρι τον Αυτοκράτορα Αναστάσιο, της εποχής του. Ένα μεγάλο μέρος από το έργο αυτό φέρει τον τίτλο «Πάτρια Κωνσταντινουπόλεως» το οποίο και έχει διασωθεί.
******************************
23. Ισίδωρος ο Μιλήσιος Μαθηματικός, μηχανικός και αρχιτέκτονας(6ος αιώνας μ.Χ.),
O Ισίδωρος ο Μιλήσιος (Μίλητος, 442 μ.Χ. – 537 μ.Χ.) ήταν Έλληνας μαθηματικός, μηχανικός και αρχιτέκτονας. Ως βασικός συνεργάτης του Ανθεμίου από τις Τράλλεις, συμμετείχε στην ανοικοδόμηση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας μεγάλη συμβολή στην εκπόνηση και υλοποίηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων. Πιθανότατα, συμμετείχε στην κατασκευή και άλλων έργων επί αυτοκράτορος Ιουστινιανού Α’, όπως και στην επίβλεψη αντιπλημμυρικών και οχυρωματικών έργων.
Σημαντική ήταν η συμβολή του στα μαθηματικά, κυρίως μέσα από τη διάδοση κειμένων του Ευκλείδη και του Αρχιμήδη.
******************************
24. Αγαθοκλής ο Μιλήσιος Συγγραφέας ( Εποχή ? )
Ο Αγαθοκλής ο Μιλήσιος ήταν Έλληνας συγγραφέας ο οποίος έζησε σε άγνωστη εποχή και έγραψε μελέτη σχετικά με τους ποταμούς. Μνημονεύεται από τον Ψευδοπλούταρχο στο έργο με τίτλο ‘’ Περί ποταμών’’ στο απόσπασμα σχετικά με τον ποταμό Ίναχο της Αργολίδος.[
******************************
Είναι βέβαιον ότι δεν είναι οι μοναδικοί κάτοικοι της Μιλήτου που προσέφεραν στην επιστήμη ,στις τέχνες και τα γράμματα και ιδιαίτερα στην διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού διαχρονικά μέχρι την εξαφάνιση της.
Και βέβαια στις σημερινή δημοσίευση δεν ήταν δυνατόν να περιγράψουμε το τεράστιο έργο των 24 κατοίκων της, που προαναφέραμε.
Ελπίζουμε όμως ότι δώσαμε μια μικρή αντιπροσωπευτική εικόνα στις 4 συνολικά δημοσιεύσεις που κάναμε ,για την προσφορά της Ελληνικής πόλης Μιλήτου στην αρχαιότητα.
0 comments