- Συνελήφθησαν άμεσα στην Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα 3 ημεδαπές γυναίκες για κλοπή προϊόντων, από κατάστημα Super Market στην πόλη της Φλώρινας
- Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς: Mε ιδιαίτερη επιτυχία η ημερίδα με θέμα «Ποιοτική προσέγγιση και καλές πρακτικές για ένα μοντέλο πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων»
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών «ΚΑΡΠΑ» στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, από διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. Κοζάνης
- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
Οι 5 χώρες που… διώχνουν τους τουρίστες για να σώσουν το περιβάλλον
Ο τουρισμός αποτελεί για πολλές περιοχές του πλανήτη τη «βαριά βιομηχανία» τους, ενώ άλλες επιστρατεύουν μεγαλεπήβολα πρότζεκτ για να…προσελκύσουν επισκέπτες που θα φέρουν έσοδα και θέσεις εργασίας στη χώρα τους.
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη εκδοχή, που αφορά τόπους όπου η τουριστική κίνηση είναι ανυπόφορη και οι αξιωματούχοι δίνουν μάχη για να περιορίσουν τα «κύματα» των επισκεπτών.Στη Βενετία και το Ντουμπρόβνικ οι αρχές διαμαρτύρονται για τις ορδές τουριστών που καταστρέφουν το φυσικό κάλλος, ενώ στη Βαρκελώνη πραγματοποιήθηκε το 2017 «εκστρατεία καταστολής» των μη εξουσιοδοτημένων καταλυμάτων. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε ανακοίνωσε πως θα βάλει «λουκέτο» για λίγους μήνες στα νησιά Μπορακάι, που έχουν μετατραπεί σε συνωστισμένη «καταβόθρα», όπως είπε. Το πρακτορείο BBC συγκέντρωσε και κατέγραψε τους πέντε προορισμούς, όπου οι τοπικές αρχές προσπαθούν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις ορδές τουριστών και τις καταστροφές που επιφέρει η παρουσία τους.
Μάγια Μπέι, Ταϊλάνδη
Τον Μάρτιο οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν πως κλείνουν τη διάσημη παραλία Μάγια Μπέι για να επιτρέψουν στην περιοχή μια σύντομη ανάπαυλα. Η αμμουδερή παραλία με τα καταγάλανα νερά και τους χαρακτηριστικούς βράχους που την περικλείουν αποτέλεσε το σκηνικό της ταινίας «Η παραλία» με πρωταγωνιστή το Λεονάρντο ντι Κάπριο το 2000, που αποτέλεσε αφορμή για να ξεκινήσει ένα μαζικό κύμα τουριστικών αφίξεων, με 4.000-5.000 επισκέπτες να καταφθάνουν στις ακτές ημερησίως!
Οι αρμόδιοι υποστηρίζουν πως το 77% των κοραλλιών της Μάγια Μπέι βρίσκεται σε κίνδυνο κι έτσι αποφάσισαν την απαγόρευση εισόδου στην παραλία, κίνηση που έχει πραγματοποιηθεί και σε άλλα τουριστικά θέρετρα στη χώρα για τους ίδιους λόγους. Φυσικά, οι ειδικοί μιλούν για μια δύσκολη απόφαση, αφού η χώρα εξασφαλίζει περισσότερο από το 22% του ΑΕΠ της από τον τουρισμό.
Τσίνκουε Τέρε, Ιταλία
Οι τουρίστες δεν χορταίνουν να περπατούν στα στενά της Τσίνκουε Τέρε στη βορειοδυτική Ιταλία και φυσικά να βγάζουν φωτογραφίες μία από τις πιο πολύχρωμες τοποθεσίες του κόσμου. Τα σοκάκια στην Ιταλική Ριβιέρα έχουν αναμφισβήτητα ταλαιπωρηθεί από τους επισκέπτες που υπολογίζονται σε δύο εκατομμύρια ετησίως.
Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί μεμονωμένα περιστατικά κατολισθήσεων με τραυματίες και έχουν γίνει σκέψεις για να περιοριστεί ο αριθμός των επιτρεπόμενων τουριστών, χωρίς όμως να υπάρξει μια απόφαση.
Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να επιστρατεύσουν την τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Eτσι, δημιούργησαν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν την «κίνηση» σε πραγματικό χρόνο στα δρομάκια της Τσίνκουε Τέρε και όταν κάποιο στενό βρίσκεται στο «κόκκινο» να αποφεύγουν τη διέλευση, προστατεύοντας το τοπίο και τα… νεύρα τους.
Μάτσου Πίτσου, Περού
Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου στο νότιο Περού αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Iνκα και πολυπόθητος προορισμός των ταξιδευτών. Ο μεγάλος αριθμός των τουριστών και οι ανεπίσημοι τουριστικοί πράκτορες έχουν προκαλέσει καταστροφές στην αρχαία τοποθεσία, ενώ εμφανής είναι η κακομεταχείριση από τα περιτυλίγματα σνακ και τα σκουπίδια που αντικρίζει κανείς κατά την ανάβαση στις περιουβιανές Ανδεις.
Το 2015, η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να θέσει όριο στον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να επισκεφτούν το Μάτσου Πίτσου κάθε σεζόν και κάθε Φεβρουάριο το σημείο κλείνει για καθαρισμό και συντήρηση.
Νήσος Τζέτζου, Νότια Κορέα
Η νήσος Τζέτζου βρίσκεται μόλις 90 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα, τη Νότια Κορέα και οι επισκέπτες καταφθάνουν κατά χιλιάδες για να θαυμάσουν τα ηφαιστειακό τοπίο, τους ειδυλλιακούς καταρράκτες και το ερωτικό θεματικό πάρκο – που λατρεύουν οι νεόνυμφοι.
Το 2017, πραγματοποιήθηκαν περίπου 65.000 πτήσεις μεταξύ των δύο αεροδρομίων, περίπου 180 δρομολόγια ημερησίως και, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, περίπου 15 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο. Οι τοπικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου έχει καταστραφεί εξαιτίας της επισκεψιμότητας.
Η κυβέρνηση της Ν. Κορέας φαίνεται να αγνοεί τις προειδοποιήσεις, καθώς ετοιμάζεται να κατασκευάσει δεύτερο αεροδρόμιο στο Τζέτζου. κάτι που αναμένεται να τριπλασιάσει τον αριθμό των τουριστών σε 45 εκατ. ως το 2035.
Κάνιο Κριστάλες, Κολομβία
Το «Κρυστάλλινο Βλαστάρι» στην Κολομβία είναι ένα μοναδικό θέαμα και η απόλυτη ανταμοιβή για τον «ψαγμένο» ταξιδιώτη. Τα νερά του ποταμού Κάνιο Κριστάλες είναι πολύχρωμα, με αποτέλεσμα να είναι γνωστός ως ο «ποταμός των πέντε χρωμάτων».
Μέχρι πρότινος, το ποτάμι ήταν απάτητο, αφού η περιοχή βρισκόταν υπό την κατάληψη ανταρτών και ναρκοβαρόνων και μόλις το 2016, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-Farc για το τέλος των εχθροπραξιών, άρχισαν να καταφθάνουν χιλιάδες τουρίστες. Ενδεικτικό είναι πως την ίδια χρονιά 16.000 επισκέπτες κατέφθασαν στο σημείο, αριθμός που αναμένεται να πολλαπλασιαστεί.
Για να διαφυλάξουν τη μοναδικότητα του τοπίου, οι αρχές τον Δεκέμβριο απαγόρευσαν την πρόσβαση στον ποταμό για να του δώσουν μια «ανάσα», ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι απειλείται η πολύτιμη υδάτινη χλωρίδα, στην οποία οφείλονται οι εντυπωσιακοί χρωματισμοί.
0 comments