Με λαμπρότητα τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό (ΦΩΤΟ)

By on 17/02/2020

Με λαμπρότητα τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Με λαμπρότητα τελέστηκε (16-2-2020, Κυριακή του Ασώτου ή του φιλεύσπλαχνου Πατέρα) η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος. Τον Σεβασμιώτατο περιστοίχισαν οι πατέρες: Αρχιμ. Μάξιμος Γεωργόπουλος ιεροκήρυκας, πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β. και προϊστάμενος του ως άνω ι. Ναού, διάκονος Μιχαήλ Γκουσίμ. Διακονητές στο Ιερό: Παναγιώτης Μαργαρίτης, Λεωνίδας Ματόπουλος μαθητής Λυκείου, Μιχαήλ Αντωνίου μαθητής Λυκείου, Λάμπρος Κουτσιούκης, Περικλής Παπαγεωργίου, Ευθύμιος Ταΐρης. 

Στο Αναλόγιο έψαλε υπέροχα εν χορώ, συντονισμένα, καλλίφωνα, με ψαλτικό ήθος και ύφος ο ψαλτικός χορός: Μιλτιάδης Ηλιάδης, Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Καραγιάννης, Γιάννης Παπαγόρας, Βασίλης Καρανώτας, Δήμητρα Κίτση-Βαλωμά, Γιώργος Σεραφείμ, Δημήτριος Στεφανόπουλος. Όλη τους η ψαλμωδία ήταν ωραία, από την αρχή του Όρθρου ως το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Ερχόταν στ’ αυτιά, ως σύνολο φωνών, ως φορέας φωνητικής μουσικής μεταφοράς των λειτουργικών-θεολογικών, ποιητικών-υμνογραφικών διατυπώσεων της εκκλησιαστικής πίστης. 

This slideshow requires JavaScript.

Εντυπωσιακό σε νοήματα, μουσική γραφή και εκτέλεση ήταν ο Πολυέλεος ‘’Επί τον ποταμόν Βαβυλώνος, εκεί εκαθίσαμεν και εκλαύσαμεν εν τω μνησθήναι ημάς την Σιών’’ σε ήχο γ’, μέλος Χουρμουζίου του Χαρτοφύλακτος (1840) που έψαλε ο  χορός των ψαλτών στην ώρα του ‘’Κοινωνικού’’. 

 

Ο Πολυέλεος αυτός γραμμένος στα χρόνια της αιχμαλωσίας της Βαβυλώνος (τέλος 6ου π. Χ. αιώνα) εκφράζει το βαθύ πόνο του λαού των Εβραίων στην εξορία για τη στέρηση της Ιερουσαλήμ και την ικεσία του στο Θεό για την ανάκτησή της.

 

Κι ήταν αυτό το θέμα του Ύμνου και ο τρόπος του ψάλλειν, που έδωσε την αφορμή στον Σεβ. κ. Παύλο να τον σχολιάσει ως πρόλογο στο κήρυγμά του, δίνοντας κατάλληλα και παιδαγωγικά και τις διαχρονικές θεολογικές και κοινωνικές διαστάσεις του, παντού στην ιστορία των εθνών και στο δικό μας των Ελλήνων Γένος στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπου κυοφορείτο το ‘’ποθούμενο’’ του δασκάλου του Γένους Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, η Επανάσταση των Ελλήνων ‘’για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία’’. 

 

Η Εκκλησία, μέσα στις 4 πρώτες Κυριακές του Τριωδίου, (Τελώνη και Φαρισαίου. Ασώτου. Απόκρεω. Τυρινής) ολοκληρώνει το έργο της προγυμνασίας και της προκάθαρσης των πιστών. Με τρόπο παιδαγωγικό, οικείο και γλυκό προτείνει στους πιστούς τη σταδιακή κάθαρση και την ομαλή μετάβαση στο στάδιο των αρετών και στον καιρό της νηστείας της αγίας Σαρακοστής. 

 

Όλοι οι λειτουργικού ύμνοι του Τριωδίου προσαρμόζονται στο προπαρασκευαστικό πνεύμα των ημερών αυτών. Είθισται μάλιστα να ψάλλεται, συν τοις άλλοις, και ο Πολυέλεος ‘’Επί τον ποταμόν Βαβυλώνος’’. Αυτό έπραξε και ο ψαλτικός χορός στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου στο Βελβεντό και συγκίνησε και παρακίνησε τον Σεβ. κ. Παύλο, απευθυνόμενος στο λαό, μ’ αυτόν να αρχίσει το κήρυγμά του. Στο οποίο έκανε μια σύντομη αναφορά στις 4 πρώτες Κυριακές του Τριωδίου και στα θέματα που σ’ αυτές αναδεικνύονται και εξήγησε καταλεπτώς την ευαγγελική περικοπή του Ασώτου Υιού ή του Φιλεύσπλαχνου Πατέρα. 

 

Την Κυριακή στον Εσπερινό ψάλαμε: ‘’Ήμαρτον εις σε Σωτήρ, ως ο άσωτος υιός, δέξαι με Πάτερ μετανοούντα, και ελέησόν με ο Θεός’’. (Παρακλητική. Απόστιχο, Στιχηρό. Κατανυκτικό.. Ήχος β’. Κυριακή εσπέρας). 

 

Ο Σεβ. κ. Παύλος είδε στο Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω τις 2 τοιχογραφίες των Αγίων Ιακώβου (1347-1355 μ.Χ.) και Γερμανού (1690 μ.Χ.) Επισκόπων Σερβίων (έργα διά χειρός Δημητρίου Βάσσου εξ Αιανής) δίπλα στους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, χάρηκε και τις ευλόγησε.  

 

Προσήλθαν από την τοπική αυτοδιοίκηση: Ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας και τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Βαλβιάρας (Αιανή), η δημοτική Σύμβουλος Βελβεντού Ιωάννα Τράντα. Από την τοπική Εκπαίδευση: ο υποδιευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού Λάμπρος Κουτσιούκης, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές. Από το Δ.Σ. του ΚΑΠΗ Βελβεντού η Θεοδώρα Κακούλη. 

 

Στο τέλος προσφέρθηκε καφές και εορταστικό κέρασμα στο αρχονταρίκι του Ναού, που ετοίμασαν και πρόσφεραν γυναίκες της Ενορίας. Συγχαίρουμε τις γυναίκες που με προθυμία ετοίμασαν και πρόσφεραν τα εδέσματα (τυρόπιτα, χορτόπιτα, κέικ, μπομπότα, κουλουράκια, σταφιδόψωμο, ελαιόψωμο, φέτα, ξινοτύρι, αυγά βραστά), την εκκλησιαστική επιτροπή, τη φιλόπτωχο. Καλό Τριώδιο, συνοδίτες!

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

17-2-2020

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: