- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
- Σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθησαν 3 άτομα στην πόλη της Κοζάνης για διακίνηση κοκαΐνης
- Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης ληστεία που διαπράχθηκε σε βάρος 78χρονης γυναίκας στην πόλη της Κοζάνης
Η Αθήνα & η Άρδασσα Ριζούντας του Πόντου (Σταύρου Π. Καπλάνογλου, Συγγραφέα – Ιστορικού ερευνητή)
Αtina ή Οδίνιος ή Παζάρ – Pazar ή Kalecik, Kordyla, Pazar town & Άρδασεν ή Ardeşen ή Arda-shen ή Art’aşeni ή Ardaşen ή Derelerköyü
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Η Αθήνα του Πόντου ή Παζάρ ή Ατίνα κατά τους Τούρκους είναι κωμόπολη και διαμέρισμα της Επαρχίας Ριζούντας στην Περιοχή Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, .Ελάχιστα γνωστή στους σύγχρονους Έλληνες είναι η ύπαρξη της Αθήνας του Πόντου, Πρόκειται για μια όμορφη παραλιακή πόλη, που άλλαξε το όνομά της από Atina (Αθήνα) σε Παζάρ μόλις το 1928, γι’ αυτό και σήμερα σε αρκετά τουρκικά γεωγραφικά εγχειρίδια αναφέρεται και με την πρότερη πανάρχαια Ελληνική της ονομασία.
Είναι βέβαιο ότι σήμερα υπάρχουν πολλές Αθήνες στον κόσμο, αφού δεκάδες πόλεις με την ονομασία αυτή -προς τιμήν των αρχαίων Αθηνών- βρίσκονται διάσπαρτες ανά την υφήλιο: στις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιταλία, ακόμη και στην Ινδία, κτλ.
Ο δε Βυζαντινός Στέφανος τον 5ο αιώνα μ.Χ.. έγραφε οτι εκτός από την Αθήνα, η οποία είναι η πρώτη πόλη της Ελλάδας και πήραν το όνομά της άλλες 8 πόλεις αυτό το όνομα στη Λακωνία, την Καρία, τη Λιγουρία, την Ιταλία, την Εύβοια, την Α τη Βοιωτία και τον Πόντο.
Και εδώ να σημειώσουμε ότι στην περιοχή του Πόντοι υπήρχε στην αρχαιότητα και πόλη με την ονομάζεσαι Πειραιεύς και συγκεκριμένα ήταν η Αμισού για την ΑμισΌ δημοσιευόσαστε σχετικό άρθρο περιγράφοντας τις πόλεις του Πόντου
Η πληροφορίες για την ύπαρξη του Πειραιά το Πόντου ήρθε με την έρευνα για την Αθηνά όπου μάθαμε ότι :
Περί το 437 π.Χ., στη διάρκεια του “Χρυσού αιώνα” των Αθηνών, ο Αθηναίος κυβερνήτης Περικλής είχε εκστρατεύσει στον Εύξεινο Πόντο. Η εκστρατεία αυτή είχε ειρηνικό, και όχι επιθετικό, σκοπό, αφού ο ηγέτης εκείνος της αρχαιότητας ήθελε να τονώσει τις απ’ ευθείας επαφές με τον εκεί ευρισκόμενο ελληνισμό, τονώνοντας ταυτόχρονα και τις εμπορικές συναλλαγές.
Η Αθήνα υπήρξε την περίοδο εκείνη η κατ’ εξοχήν ναυτική δύναμη του ελληνικού κόσμου -σε αντίθεση με την ηπειρωτική Σπάρτη- και ο Περικλής επιδίωκε την θαλασσοκρατορία τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στον Εύξεινο Πόντο. Εκεί, λοιπόν, ανάμεσα στη Σινώπη και την Τραπεζούντα, βρισκόταν η ελληνική πόλη Αμισός. Ο Περικλής την μετονόμασε και από τότε έμεινε γνωστή ως “Πειραιεύς”! Ο Πειραιάς του Πόντου.
ΠΟΥ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ
Απέχει μόλις 40 χλμ από τη Ριζούντα και 106 χλμ από την Τραπεζούντα
Σε αρχαία εποχή περιγράφεται από τον Αρριανό η απόσταση σε στάδια ( μέτρο μήκους της αρχαιότητος που αντιστοιχούσε σε 186 μέτρα ) από το ποταμό Αδίενου ή Οδίνιου λέγοντας οτι η Αθηνά του Πόντου , ήταν 180 στάδια ( 33,5 χλμ ) ανατολικά του ποταμού Αδιενού και 280 στάδια ( 50 σημερινά χλμ ) δυτικά της Άψαρους
Η παραλιακή αυτή περιοχή περιτριγυρίζεται στην ενδοχώρα από τεράστια καταπράσινα βουνά και αρκετούς ποταμούς και παραποτάμους που πηγάζουν από τα Ποντιακά όρη, με τον πιο γνωστό τον ποταμό Χεμσίν.
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Το λιμάνι της Αθήνας δεν ήταν κατάλληλο για καταφύγιο πλοίων σε κακοκαιρία.
Έτσι οι κάτοικοι της απέφευγαν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες να το χρησιμοποιήσουν και οδηγούσαν τα πλοιάρια τους ανατολικότερα στο λιμάνι της Άρδασσας / Ardeşen της Ριζούντας που ήταν πιο ασφαλές για να τα προστατέψουν , η θέση αυτού του λιμανιού βρισκόταν στον όρμο που λεγόταν «Sedul», , περίπου 3 μίλια ανατολικά της πόλης. Πιο ανατολικά από αυτό το λιμάνι βρισκόταν η πόλη της Άρδασσας / Ardeşen και το ρέμα Furtuna, που πηγάζει από τα βουνά Balşar και Siyo, της Τραπεζούντας
ΤΟ ΟΝΟΜΑ
Τα διάφορα διαχρονικά ονόματα που συναντήσαμε στην έρευνά που κάναμε ήταν :Αθήνα , Αθηνά , , Αγορά Αθηνών , Αθηναής, αρχαία Οδίνιος ,Kalecik , Kordyla , Pazar , Pazar town
– Οδίνιος
Είναι πιθανό η θέση που ονομάζεται Οδίνιος στον Ξενοφώντα (4ος αι. π.Χ.).
– Αθήνα -αγορά Αθηνών
Η πρώτη γνωστή ονομασία της πόλης ήταν Αθήνα του Πόντου
Το 130 μ.Χ. ονομαζόταν Αθήνα
Τον 4ο αιώνα μ.Χ., ο Προκόπιος διευκρίνισε το όνομα του χωριού γράφει ότι ήταν Αθήνα όπου ζούσαν στην περιοχή όπου ζούσαν με αυτόνομη διοίκηση Ρωμαίοι και Λαζοί που ήταν πόλη αυτοχθόνων κατοίκων που εξελληνίστηκαν
Και επίσης έγραφε ότι το Αθήνα το πήρε από μια γυναίκα με το όνομα Αθηναής που βασίλευε σε αυτών τον τόπο και ο τάφος της παρέμεινε εκεί για χιλιάδες χρόνια.
Το 1876 μ.Χ. εξακολουθούσε να άκρατα το Ελληνικοί της όνομα Αθηνά κάτι που γινόταν μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών
— Kalecik , Kordyla
Ονομασίες που είδαμε σε διάφορους πίνακες που αντιστοιχούν στην λέξη Αθήνα του Πάντου
– Pazar – Pazar town ή Παζάρ του Ριζε
Μετονομάστηκε σε Παζάρ, που σημαίνει στα τουρκικά “αγορά”, αλλά και “Κυριακή” το 1928
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΩΣ ΤΟ 1923
Η πόλη εκτός από τους Έλληνες Είχε και πολλούς κατοίκους Λαζικής και Γεωργιανής καταγωγής καθώς και άλλους λαούς
Το 1530 υπάρχουν 3.096 χριστιανικά νοικοκυριά.
ΙΣΤΟΡΙΑ
–Μιλήσιοι
Η πρώτη καταγεγραμμένη κατοχή είναι η εμπορική αποικία Αθήνα που ιδρύθηκε εδώ από τους Αρχαίους Έλληνες της Μιλήτου τον 8ο αιώνα π.Χ.
–Ρωμαίοι
Μαζί με το υπόλοιπο της σημερινής επαρχίας Ρίζε , η Αθήνα έγινε στη συνέχεια μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Την πόλη Αθήνα επισκέφθηκε ο Φλάβιος Αρριανός κατά την διάρκεια της ζωές από το 89 έως το 175 μ.Χ., του και ιδού πως την περιγράφει στο έργο του με τίτλο “Περίπλους Ευξείνου Πόντου” :
Αρχαία Ελληνικά:
Ἔστιν γάρ τοι καὶ ἐν Πόντῳ τῷ Εὐξείνῳ χωρίον οὕτω καλούμενον· καί τι καὶ Ἀθηνᾶς ἱερόν ἐστιν αὐτόθι Ἑλληνικόν, ὅθεν μοι δοκεῖ καὶ τὸ ὄνομα εἶναι τοῦτο τῷ χωρίῳ, καὶ φρούριόν τί ἐστὶν ἠμελημένον. Ὁ δὲ ὅρμος οἷος ὥρᾳ ἔτους δέχεσθαι οὐ πολλὰς ναῦς καὶ σκέπην ταύταις παρέχειν ἀπὸ νότου ἀνέμου καὶ αὐτοῦ τοῦ εὔρου”.
Μετάφραση:
“Γιατί είναι και στον Πόντο ένας τόπος που ονομάζεται έτσι (Αθήνα). Υπάρχει εκεί και κάποιο ιερό της Αθηνάς, ελληνικό, από το οποίο μου φαίνεται ότι ο τόπος εκείνος πήρε το όνομά του· υπάρχει και κάποιο φρούριο εγκαταλειμμένο. Και το λιμανάκι είναι τέτοιο, που την καλοκαιρινή περίοδο είναι ικανό να δέχεται πλοία και να παρέχει σ’ αυτά καταφύγιο ασφαλές από το νότιο άνεμο κι ακόμη από τον ανατολικό”
–Βυζάντιο
Οι διάδοχοί της Ρωμαίικης αυτοκρατορίας ήταν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία οπου εξακολουθούσε να υφίσταται
– Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας
Το αυτό έγινε και στην Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας
-Αυτονομία στην περιοχή το 1204
Το 1204 ιδρύθηκε ένα είδος αυτόνομης διοίκησης ( Λαζικό Θέμα), που εκτεινόταν από το σημερινό Παζάρ (Ατίνα) έως το Βατούμ (αρχαίο Βαθύ ), και την Αρδασσα ή Άρντεσεν περιλήφθηκε σε αυτήν την αυτόνομη διοίκηση.
– Οθωμανοί
Η περιοχή εντάχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από τον Μεχμέτ Β’ το 1461, αν και αητό αμφισβητείται από αρκετούς ιστορικούς γιατί η ακτή ήταν πάντα ευάλωτη απο τους Λαζούς που δεν τους ήθελαν αλλά και πειρατές από όλο τον κοντινό Καύκασο
Η περιοχή συνδέθηκε σίγουρα με το οθωμανικό κράτος στο τέλος του πολέμου μεταξύ των οθωμανικών δυνάμεων και των φεουδαρχών Λαζών μετά την εκστρατεία Kutais το 1508, την περίοδο που ήταν κυβερνήτης της Τραπεζούντας όταν ο Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ ήταν πρίγκιπας .
Η ευρέως διαδεδομένη πληροφορία ότι ο Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ εντάχθηκε στο οθωμανικό κράτος όταν η περιοχή πέρασε υπό τον έλεγχο του οθωμανικού κράτους το 1461, όταν καταργήθηκε το ελληνικό κράτος της Τραπεζούντας, δεν είναι σωστές γιατί η Αθήνα και το κοντινό το Αρτ’ασένι δεν βρισκόταν ήδη εντός των συνόρων της ελληνικής Τραπεζούντας. πολιτεία αυτή την εποχή, και ο Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ σήμερα Πρόσθεσε τα μέρη μέχρι την Ατίνα (Κυριακή) στα σύνορα του οθωμανικού κράτους, η οριστική προσθήκη της περιοχής στα οθωμανικά σύνορα έγινε μετά την εκστρατεία Kutais, την οποία πέρασε οι Γεωργιανοί το 1508, όταν ήταν κυβερνήτης της Τραπεζούντας την εποχή της βασιλείας του Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ.
–Ρώσοι
Για δύο χρόνια κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η Αθήνα καταλήφθηκε από τη Ρωσία , στις 5 Μαρτίου 1916 και παραδόθηκε από τους Ρώσους στους Οθωμανούς μετά το ξέσπασμα της επανάστασης του 1917 των Μπολσεβίκων το 1918
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Το Maiden’s Castle ή Maiden’s Tower είναι ένα ιστορικό κάστρο που βρίσκεται στην περιοχή Pazar του Ριζέ . Χτίστηκε σε μια μικρή χερσόνησο στα δυτικά του κέντρου της πόλης υης Αθήνας /Παζάρ. Το κάστρο, που είναι αποσυνδεδεμένο από τη στεριά, βρίσκεται σε βραχώδες έδαφος.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, χτίστηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. θρυλείται πως οικοδομήθηκε στη διάρκεια της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης κατά την Δ΄ Σταυροφορία, το έτος 1204. και σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το κάστρο είναι παλιότερο, κτίστηκε τον 8ο αιώνα μ.Χ..
Τα μήκη της εξωτερικής πλευράς είναι 9,66 μέτρα και 9,07 μέτρα μήκος. Το πιο κατεστραμμένο τμήμα του κτιρίου είναι το νότιο τμήμα που βλέπει στο Παζάρ.
Είναι χτισμένο σε βραχονησίδα πλησίον της ακτής. Πρόκειται για σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής, ο οποίος Το πιθανότερο είναι να κατασκευάστηκε ως τόπος αναψυχής της βασίλισσας Ταμάρας της Γεωργίας, η οποία κυβέρνησε τη χώρα αυτή του Καυκάσου από το 1184 έως το 1213.
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Στην περιοχή κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας συνέβη ότι και στις υπόλοιπες πόλεις της ακτής του Μαίρης θάλασσας του Ανατολικού Πόντου .
Δηλαδή υπήρξε ομαδικός εξισλαμισμός του κατά το 17ο αιώνα. Οι κάτοικοι της Αθήνας του Πόντοι και της Άρδασσας της Ριζούντας εξισλαμίστηκαν βίαια μετά από βασανιστήρια, διώξεις και αλλεπάλληλες δοκιμασίες.
Δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για την Χριστιανικά κοινότητα της Αθήνας του Πόντου (Παζάαρ μετά το 1928 ) και της γειτονικής Άρδασσάς .
Ανήκαν στην Μητρόπολη της Τραπεζούντας και η μονοί απόδειξή είναι η ύπαρξης των ερείπιον όνος Βυζαντινού ναού που βρίσκεται σε απόστασή 10 χλμ άπω το άκεντρο της Αθήνας την κεντρικοί γειτονία της Άρδασσας / Άρτεσεν
-Τα ερείπια της εκκλησίας της Άρδασσας
Τα ερείπια μιας ερειπωμένης εκκλησίας που ανήκουν σήμερα στον Μητροπολιτικό Δήμο Τραπεζούντας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στη συνοικία Çiftekavak (Cibist̆asi) στην περιοχή Ardeşen της επαρχίας Rize . Θεωρείται ότι ο ναός χτίστηκε τον Μεσαίωνα (Υστεροβυζαντινή Περίοδος)
Ο αρχιτεκτονικός κανόνας του ναού είναι πολύ καλά μελετημένος και η αρχιτεκτονική του ναού βασίζεται στον ανατολικό κλάδο της Μέσης και Ύστερης Βυζαντινής περιόδου. Με βάση τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, οι Bryer και Wanfield δήλωσαν ξεκάθαρα ότι μοιάζει με το κτίριο στο χωριό Ocak της περιοχής Pazar (Sap̆o) και ότι η κεντρική αψίδα του πενταγώνου δείχνει χαρακτηριστικό γνώρισμα της αρχιτεκτονικής. εργο επι Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας μια και έχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής ,αλλά και παλαιότερης
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δεν υπάρχουν πληροφορίες σε μας , για την ύπαρξη σχολείων για την εκπαίδευση των παϊδιών των εναπομεινάντων Ελληνορθόδοξων κατοίκων της Αθήνας του Πόντου μέχρι το 1923
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την αλιεία , ήταν μια σημαντική δραστηριότητα και η Αθήνα του Πόντοι είχε στόλο από μικρά αλιευτικά σκάφη, και ψάρευαν κυρίως γαύρο και μπαρμπούνια , είδη που σημεία σπανίζουν λόγω της μόλυνσης της θάλασσας .
Υπήρχαν στην περιοχή παλιά μικρές εκτάσεις με καπνό, καλαμπόκι, πατάτες και φασόλια. Όμως εκείνο που βοηθούσε την οικονομία της Αθηνάς ήταν η κτηνοτροφία μια και έχει άφθονους βοσκότοπους , συμπεριλαμβανομένης της καλοκαιρινής βοσκής στα ψηλά ορεινά βοσκοτόπια .
Σε ακόμη μεγαλύτερα υψόμετρα γίνονται προσπάθειες για τη φύτευση δέντρων, αλλά είναι δύσκολο να διασχίσει κανείς δρόμους και να διαχειριστεί ένα δάσος σε αυτά τα απότομα, ψηλά βουνά.
– Η απασχόληση των γυναικών
Η απασχόληση των γυναικών περιλάμβανε την καλαθοπλεκτική και το χειροποίητο λινό Rize bezi
ΣΗΜΕΡΑ
Ο πληθυσμός της είναι 17.946 (2021).
Η πόλη αποτελείται από τις συνοικίες Gazi, Kocaköprü , Ocak , Beyaztaş, Güzelyalı , Zafer, İkiztepe , Kirazlık , Cumhuriyet , Pazar, Soğuksu και Yukarı Soğuksu.
Σήμερα το Παζάρ είναι μια εμπορική πόλη και το κέντρο του τοπικού εμπορίου τσαγιού.
Μέχρι να φυτευτεί το τσάι, αυτές οι συνοικίες στο άκρο της Τουρκίας ήταν όλες φτωχές, χάνοντας γενιά μετά από γενιά ως μετανάστες εργάτες στην Ευρώπη ή την Κωνσταντινούπολη. Η ζωή είναι ακόμα ένας αγώνας και οι άνθρωποι εξακολουθούν να φεύγουν, αν και τώρα πολλοί επιστρέφουν για τη συγκομιδή τσαγιού το καλοκαίρι.
ΑΡΔΑΣΣΑ – ARDESEN
( Άρδασεν ή Ardeşen ή Arda-shen ή Art’aşeni ή Ardaşen ,ή Derelerköyü )
Η Άρδασσα ,Τουρκικα Ardeşen ,Αρμενικά : Artashen/Artashen) είναι μια πόλη στην επαρχία Rize στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας
Σήμερα ο πληθυσμός δεν είναι συμπαγείς που να καλύπτει μια οργανωμένη πόλη ,αλλα στο το κέντρο της περιοχής της Άρδασσα/ Ardeşen υπάρχει μια μικρή συνοικία και γύρω του πολλά χωριά διασκορπισμένα .
Αρκετά δε μικρό ποτάμια διαρρέουν την γύρω από την πόλη και την περιοχή .Τα σημερινό ονόματα των ποταμών είναι Fırtına, Durak Tunca Stream, τ Işıklı Stream, Dolana Stream και το Yeniyol Stream
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Το ΑΡΔΕΣΕΝ είναι μια μικροί Κωμόπολη που βρίσκεται σε μικροί απόσταση από την Αθηνά του Πόντου που φθάνει περίπου στα 10 χλμ. στα παράλια του Ευξείνου Πόντου. Και 48 χιλιόμετρα κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από την πόλη Rize .
Η περιοχή που καταλαμβάνει περιβάλλεται από το Fındıklı στα ανατολικά, το Pazar στα δυτικά, τα όρη Altınparmak στο νότο και τη Μαύρη Θάλασσα στα βόρεια.
Εκτείνεται στην ενδοχώρα περίπου 50 χιλιόμετρα από την ακτή. Οι προεκτάσεις και οι λόφοι των βουνών της Ανατολικής Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται στην περιοχή
ΤΟ ΟΝΟΜΑ
ΑΡΔΑΣΣΑ &-ARDESEN
–Άρδασσα
Το όνομα Άρδασσα έχει Ελληνική προέλευση ,αντίστοιχο όνομα οικισμού υπάρχει και στην Χαλδία του Πόντου κοντά στην Αργυρούπολη ,εκεί η Άρδασσα έχει μετατραπεί σε Τορουλ ή Torul που παραπέμπει στο παλιότερο όνομα της που ήταν το ο Δορυλαίον , λεγόταν και Αρδασόπολη
Το όνομα Δορυλαίον προερχόταν από τον μυθικό Δορύλαιο, απόγονο του ημίθεου Ηρακλή. Και ιδρύθηκε, καθώς φαίνεται, από Φρύγες το 1000 π.Χ.
– Αρντεσεν
Για την προέλευση του ονόματος υποστηρίζονται και άλλες εκδοχές
1.Η προέλευση του ονόματος πιστεύεται ότι είναι Αρμενική προερχόμενη από το Ard- που σημαίνει πεδίο και -Shen που σημαίνει χωριό. Αρντ +Σεν =Αρντεσεν
Αν και κάποιοι υποθέτουν ότι προέρχεται την γλώσσα των Λαζών των αυτοχθόνων κατοίκων της περιοχής .
2. Επίσης, μπορεί να είναι Lazuri Arteşeni που προέρχεται από το Ar-σημαίνει ένα, te- που σημαίνει φως, şeni- που σημαίνει για, Arteşeni στο lazuri που σημαίνει “για λίγα φως”. Έτσι Αρτ + τε + σενι = Αρντεσεν . ακούγεται λογικό λόγω του βροχερού και συννεφιασμένου καιρού της περιοχής.
3. Αώο τους Οθωμανούς συζητείται και άλλη εκδοχή που έχει να κάνει με την Τουρκική λέξη << şendir >>
Σύμφωνα με μια φήμη,των Οθωμανών πήρε το όνομα Ardeşen ως εξής. Ενώ ο Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ ήταν ο Σαντζάκ Μπέης της Τραπεζούντας, ήθελε να διεκδικήσει τον οθωμανικό θρόνο και χρειαζόταν τη βοήθεια του γιου του, Κέπα Σαντζάκ Μπέη, για να πετύχει αυτόν τον στόχο. Καθώς περνούσε από την περιοχή κατά μήκος της ακτής για να πάρει βοήθεια, βλέπει κομμάτια ξύλου στον κολπίσκο Fırtına.
Η περιοχή είναι εντελώς άδεια, βαλτώδης και θαμνώδης. Όταν οι γύρω του του είπαν ότι δεν ζούσε κανείς στην περιοχή? Ο Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ έδειξε τα κομμάτια του ξύλου στο ρέμα και είπε: «Αυτή η πόλη δεν είναι απομονωμένη, κοιτάξτε, το ρέμα φέρει τσιπς. Το πίσω μέρος αυτής της περιοχής είναι το şendir», που σημαίνει ότι υπάρχουν οικισμοί στα ψηλότερα μέρη. Η λέξη Ardeşen σταδιακά εγκαταστάθηκε στην καθομιλουμένη ως Ardeşen.
Πάντως οι φήμες ότι η λέξη Ardışen που καθιερώθηκε ως Ardeşen στην κοινή γλώσσα διαχρονικά δεν έχει αντίστοιχη στις οθωμανικές πηγές και το όνομα της περιοχής υπήρχε πολύ πριν η περιοχή περιέλθει στην οθωμανική κυριαρχία
–Τι γράφει η Τουρκική σελίδα IDEX ANATOLYCUS
Η ονομασία Ardaşen εμφανίζεται στην εξειδικευμένη σελίδα IDEX ANATOLYCUS μόλις το ο 1846 μ.Χ. Ardaşen (Αρδασεν ) με την διευκρίνηση Αρμενική Ardaşén “Tarlaköy”]
Επισης εμφανιζεται το 1854 ως Artaşin ( Αρτασίν )
Και για ι σήμερα έχει το όνομα Ardeşen ilçe – Ardeşen – Rize
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΡΔΑΣΣΑΣ / ΑΡΝΤΕΣΕΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Το Art’aşeni ήταν η περιοχή οικισμού των Λαζών, οι οποίοι είναι οι ντόπιοι της περιοχής, από την αρχαιότητα που με την έλευση των Μιλησίων η όλη τους πολιτιστική πορεία και η γλωσσά συνταυτίσθηκε.
Το Art’aşeni ήταν συνδεδεμένο με το κράτος της Κολχίδας το οποίο ήταν το αρχαίο κράτος των Λαζών, το οποίο ιδρύθηκε για πρώτη φορά τον 11ο αιώνα π.Χ.
–Κολχίδα & Έλληνες
Η Κολχίδα είναι συνδεδεμένη με τον Ιάσονα και το Χρυσόμαλλο δέρας και την εκστρατεία των Ελλήνων να το αποκτήσουν .
Κατά την ελληνική μυθολογία, μυθικός βασιλιάς της Κολχίδας ήταν ο Αιήτης, ο οποίος είχε υπό την κατοχή του το Χρυσόμαλλο δέρας. Αυτός ήταν και ο λόγος, σύμφωνα με το μύθο, που ο Ιάσονας με τους Αργοναύτες έφτασε στην περιοχή, όπου αφού το απέσπασε, πήρε μαζί του και την κόρη του Αιήτη, Μήδεια.
–Κολχίδα και ο βασιλιάς των Ουραρτίων το 764 π.Χ. Σαρντουρί Β’ .
Το παλαιότερο γραπτό έγγραφο που αναφέρει την ύπαρξη μιας χώρας με το όνομα Κόλχα (Κολχίδα) στην Ανατολική Μαύρη Θάλασσα είναι μια επιγραφή που ανήκει στην περίοδο του Σαρντουρί Β’, ο οποίος ήταν ο βασιλιάς των Ουραρτίων το 764 π.Χ.
Στην επιγραφή αυτή, ενώ περιγράφονται οι εκστρατείες του βασιλιά Σαρντουρί Β’, αναφέρεται επίσης μια χώρα που ονομάζεται “Kulha” στα βόρεια και οι άνθρωποι της “Kulha”. Οι ειδικοί της Ουραρτιανής γλώσσας και ιστορίας συμφωνούν ότι αυτή η χώρα είναι η «χώρα Colha» στην Ανατολική Μαύρη Θάλασσα, το όνομα της οποίας αναφέρεται παρόμοια στις αρχαίες δυτικές πηγές.
– Πλίνιος
Αναφέροντας τη Λυδική εκστρατεία του Πέρση αυτοκράτορα Κυρου του Β’ το 546 π.Χ. και αναφερόμενος στον πλούτο των βασιλιάδων που ζούσαν εκείνη την εποχή, ο Πλίνιος συμπεριέλαβε επίσης τον βασιλιά της χώρας Κόλχα, τον Saulak, μεταξύ αυτών των πλούσιων βασιλιάδων.
Σύμφωνα με άλλη μια φήμη που επικαλείται ο Πλίνιος αναφέρει τον Τιμοσθένη ως στην παραλιακή πόλη Διοσκουρία στη χώρα Κόλχα σύχναζαν εκείνη την εποχή 300 διαφορετικές φυλές που μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες
–Εκαταίος
Είναι γνωστό ότι η χώρα των Κόλχα και οι κάτοικοι της Κόλχα αναφέρονται και στο γεωγραφικό έργο του Εκαταίο με την επωνυμία Περιηγήσεις, το οποίο εκτιμάται ότι γράφτηκε προς τα τέλη του 500 π.Χ.
– Ηρόδοτος
Απαριθμώντας τους συμμάχους του Πέρση βασιλιά Hşayarsha, ο οποίος πήγε σε ελληνική εκστρατεία το 481 π.Χ., ο Ηρόδοτος αναφέρει επίσης μια μονάδα Κόλτσα που συμμετείχε σε αυτή την εκστρατεία.
– Αριστοτέλης
Ένα ενδιαφέρον αρχείο για τη χώρα Κόλχα αυτά τα χρόνια ανήκει στον Αριστοτέλη, ο οποίος συμμετείχε στην ανατολική εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ταξίδεψε στην Ανατολία και τη Μέση Ανατολή.
Ένας από αυτούς των οποίων οι παρατηρήσεις για την Ανατολική Μαύρη Θάλασσα έχουν διασωθεί έμμεσα είναι ο διοικητής του ναυτικού του Φιλαδέλφου, ονόματι Τιμοσθένης, ο οποίος έγινε βασιλιάς της Αιγύπτου το 283 π.Χ.
.–Πολύβιος
Ο Έλληνας ιστορικός Πολύβιος, που έγραψε για τις εξελίξεις από την ίδια περίοδο έως το 144 π.Χ., δίνει πληροφορίες για τις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας σε μέρος του έργου του. Αυτά τα εμπορικά προϊόντα αναφέρονται ως σημαντικά προϊόντα εξαγωγής των ακτών της Ανατολικής Μαύρης Θάλασσας σε άλλες αρχαίες πηγές και ο τόπος όπου διεξαγόταν κυρίως το εν λόγω εμπόριο ήταν πιθανώς η χώρα Κόλχα.
— Αρριανός
Ο Αρριανός, ο κυβερνήτης της Καππαδοκίας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έγραψε μια αναφορά στον αυτοκράτορα Αδριανό για το ταξίδι του στη Μαύρη Θάλασσα στις αρχές του 130 μ.Χ.
Σύμφωνα με τον Αρριανό, αυτό το ρέμα αποτελεί το σύνορο μεταξύ της συνοικίας Κόλχα και των Θιάννικων. Αυτά τα σύνορα γύρω από το σημερινό ποταμο Όφις ήταν στην πραγματικότητα τα ανατολικά σύνορα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας εκείνη την εποχή. όλες οι κοινότητες πέρα από τα σύνορα, εκτός της άμεσης ρωμαϊκής κυριαρχίας, ορίζονται με την ταυτότητα «Κόλχα».
ΣΗΜΕΡΑ
Σημερα η Αρδασσα είναι η έδρα της περιφέρειας Ardeşen . [Ο πληθυσμός της είναι 30.645 (2021).
Η σημερινοί βλάστηση του δήμοι χαρακτηρίζεται γενικές άπω την ύπαρξη δασών που καλύπτουν το έδαφος από τα 700 υψόμετρο έως τα 2.300 μέτρα .
Η καλλιεργήσιμη γη είναι 13%, η δασική έκταση είναι 24%, η έκταση λιβαδιών είναι 32%, η πετρώδης, βραχώδης, ρέμα και η έκταση οικισμού είναι 31%.
0 comments