Διαβούλευση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τους φορείς:Ποια σχολεία βρίσκονται στο «κόκκινο»

By on 01/02/2011

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟΕικοσαήμερο διαβουλεύσεων για το σχεδιασμό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι αυτό που ακολουθεί μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, ενώ από τον διάλογο θα εξαρτηθεί ποια και πόσα  δημοτικά σχολεία θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν.

«Οι ιδρύσεις, αναβαθμίσεις, συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων είναι το θέμα εγκυκλίου που μας ήρθε την περασμένη Παρασκευή από το Υπουργείο παιδείας, για το οποίο θα γίνει ένας διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δήλωσε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, Γιάννης Γκαμπούρας.

Πηγή:Πτολεμαίος


Είπε ότι «στον διάλογο αυτό που θα ανοίξει η διεύθυνση με τις δημοτικές αρχές, τους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων, τους σχολικούς συμβούλους και άλλους φορείς, θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία απόφαση, την οποία θα στείλουμε ως πρόταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει και να καταθέσει την τελική της πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας. Το χρονικό όριο της διαβούλευσης με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου είναι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου».

Ο Γ. Γκαμπούρας σημείωσε ότι «στόχος του υπουργείου είναι η διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση», ενώ αναφερόμενος στα κριτήρια που θέτει για συγχωνεύσεις-καταργήσεις, μεταξύ άλλων είναι: ο αριθμός των μαθητών, η απόσταση από το σχολείο με το οποίο συγχωνεύεται, καθώς δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να απαιτείται άνω της μισής ώρας για την μεταφορά των μαθητών.

«Ευελπιστούμε ότι μέσα από τον διάλογο και από τις προτάσεις των φορέων να προκύψουν θετικές λύσεις, ενώ μπορεί να υπάρξουν και προτάσεις των δήμων για ενδεχόμενη ίδρυση νέων σχολείων», υπογράμμισε ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πάντως τα δημοτικά σχολεία που βρίσκονται στο «κόκκινο» και είναι πιθανή η κατάργησή τους, είναι λιγότερα από δέκα στο νομό Κοζάνης και στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Πρόκειται για μονοθέσια ή και διθέσια δημοτικά, τα οποία στο Βόιο είναι αυτά της Μολόχας και του Παλαιόκαστρου. Είναι βεβαίως και του Πενταλόφου, αλλά αυτό δεν πρόκειται να κλείσει επειδή το κοντινότερο σχολείο είναι στο Τσοτύλι και η απόσταση είναι πολύ μεγάλη.

Στην περιοχή Σερβίων το δημοτικό σχολείο της Ελάτης είναι αυτό που πιθανόν να κλείσει και να μεταφερθούν οι λιγοστοί μαθητές στο Τρανόβαλτο.

Στην περιοχή του Δήμου Κοζάνης είναι αυτά της Κάτω Κώμης, του Τετραλόφου, του Πολυμύλου και της Κοιλάδας. Ειδικά το τελευταίο, έχει καταργηθεί από πέρυσι στην πράξη και οι μαθητές πάνε στο Δρέπανο, γι’ αυτό η κατάργησή του είναι «τυπική υπόθεση».

Στο Δήμο Εορδαίας δεν υπάρχουν μικρά δημοτικά σχολεία υποψήφια για συγχώνευση ή κατάργηση. Αντιθέτως εξετάζεται η αναβάθμιση των σχολείων Καρυοχωρίου και Αγίου Χριστοφόρου, ενώ δεν μπαίνει θέμα κατάργησης του σχολείου της Μαυροπηγής, λόγω της ιδιορυθμίας του χωριού, οι κάτοικοι του οποίου δίνουν τον αγώνα για την μετεγκατάσταση του οικισμού.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: