Αζαλέα – Azaleas Rhododendrons (Video )

By on 14/09/2023

Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου – επιστημονικού σύμβουλου των ΦΥΤΩΡΙΩΝ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ της Κοζάνης.

Η αζαλέα είναι ένα πανέμορφο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των ροδόδεντρων κατάλληλο για εξωτερικούς χώρους σε αυλές και μπαλκόνια με την προϋπόθεση να το επιτρέπουν οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής

Στην Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη υπάρχει μία αυτοφυής αζαλέα γνωστή ως ροδόδεντρο ποντικός, ένας θάμνος που μπορεί να φτάσει και τα 5 μέτρα στο ύψος.

Βρίσκεται σε δασώδεις περιοχές και ρεματιές.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η καταγωγή Πολλές είναι οι περιοχές που μπορεί να έχει προέλευση η Αζαλεα Κίνα , Κορέα,Καύκασος Β. Αμερική

 

ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

ταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)

Τάξη: Ερεικώδη (Ericales)

Οικογένεια: Ερεικοειδή (Ericaceae)

Γένος: Ροδόδενδρον (Rhododendron

Είδη . Αζαλέα ,Αζαλέα η ινδική κ.α.

Ένα είδος αζαλέας υπήρχε κατά την τεταρτογενή παλαιολιθική περίοδο και είχε την ονομασία αζαλέα η δρυαδική ή δρυάς.

Με την ονομασία αζαλέα εννοούνται και είδη του γένους Ροδόδεντρο.

Γι’ αυτά θα αναφερθούμε σε άλλη δημοσίευση έχουν πιο πλούσια και πυκνά άνθη και είναι αειθαλή φυτό σε αντίθεση με την αζαλέα.

ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ

– Φυτό

Το ινδικό ροδόδενδρο ή αζαλέα η ινδική φτάνει σε ύψος τα 2,5 μέτρα

–Φύλλα

Η αζαλέα είναι φυλλοβόλο φυτό που έχει λογχοειδή φύλλα

–Άνθη

Τα άνθη είναι σχήματος χωνιού με δύο χείλη που είναι είτε άοσμα είτε έχουν ευχάριστη απαλή οσμή. χρώματος λευκού , ρόδινου, κόκκινου και μοβ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Ένας καταπληκτικά μεγάλος αριθμός από ποικιλίες και καλλιεργούμενες παραλλαγές αζαλέας υπάρχει στο εμπόριο, από τις οποίες πολλές καλλιεργούνται σαν φυτά γλάστρας.

Προτιμά τα ηλιόλουστα μέρη αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε θέση μερικής σκιάς .

Το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρά υγρό και πορώδες, καλά στραγγιζόμενο, πλούσιο σε χούμο και να είναι είναι ελαφρώς όξινο.

Χρειάζεται σε περίπτωση νέας φύτευσης ή μεταφύτευσης αζαλέας σε μεγαλύτερη γλάστρα να χρησιμοποιούμε ειδικά φυτοχώματα με όξινο ph ,σε περίπτωση χρησιμοποίησης κοινού φυτοχώματος το φυτό παραμένει καχεκτικο και η ανθοφορία είναι πολύ περιορισμένη .

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα,καταβολάδες και σπόρους

Θέλει τακτικό πότισμα όχι όμως σε τέτοιο σημείο που να λιμνάζουν τα νερά

Το κλάδεμα της αζαλέας γίνεται το καλοκαίρι, μετά το τέλος της ανοιξιάτικης ανθοφορίας. Κλαδεύουμε ελαφρά την αζαλέα και αποφεύγουμε να δώσουμε στα φυτά σφαιρικό ή άλλο γεωμετρικό σχήμα, αφήνοντας να αναπτυχθούν στη φυσική μορφή τους.

Η λίπανση της αζαλέας, γίνεται με πλήρες λίπασμα, σε υγρή ή κοκκώδη μορφή, ειδικό για οξύφιλα φυτά κάθε μήνα κατά την περίοδο της ανθοφορίας και κάθε δύο μήνες τον υπόλοιπο καιρό.

Σε περίπτωση εμφάνιση φύλλων κίτρινου χρώματος στα μεσονεύρια διαστήματα προσθέτουμε υδατοδιαλυτό σιδήρου σε χηλική μορφή.

Προσβάλλεται από ασθένειες όπως από το ολόιδιο την μούχλα διάφορους μύκητες τετράνυχο .την μελίγκρα και αλλά παράσιτα ,η αντιμετώπιση τους πρέπει να γίνεται με βιολογικές μεθόδους .

VIDEO

Πριν από χρόνια παρουσιάσαμε στην τηλεόραση αρκετά οξύφιλα φυτά ανάμεσα τους βρισκόταν και η αζαλέα δείτε το σχετικό απόσπασμα που διαρκεί 4 λεπτά περίπου .

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: