giapraki.com

«Ζητήματα προς σκέψη στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές» του Γιάννη Κοσκοσά

Καταφέραμε να έχουμε ανοικτά εθνικά ζητήματα σχεδόν με όλους τους γείτονες μας και αυτό γιατί αυτοί που τα διαχειρίστηκαν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είχαν από ότι φαίνεται φοβικό σύνδρομο, για να μη πω ότι αδιαφόρησαν.

Με την Αλβανία να αναιρεί την υπογραφή της στην συμφωνία για την ΑΟΖ και να καταπατεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο.

Με τα Σκόπια που απαιτούν την διαστρεύλωση της ιστορίας και ούτε λίγο ούτε πολύ να εμφανίζονται με αλυτρωτικές απαιτήσεις κατά της χώρας μας.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας ο εθνικός εναέριος χώρος και τα εθνικά χωρικά ύδατα παραβιάζονται τουλάχιστον δυο φορές καθημερινά από μια χώρα την Τουρκία που επιθυμεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρκετά μας συμπεριφέρεται σαν να είμαστε οθωμανική αποικία.Δεν γίνεται να έχουμε φιλικές σχέσεις και να μας απειλούν. Δεν μπορούμε να αγνοούμε την αλήθεια.

Με την Αίγυπτο και τη Λιβύη να παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας στο θέμα της ΑΟΖ των νησιών μας.

Με την Ιταλία να αρνείται να οριοθετήσει την ΑΟΖ στη θέση της ήδη συμφωνηθείσας υφαλοκρηπίδας.

Αν το αντιλήφθηκαν, τι έκαναν οι πρώην και νυν ευρωβουλευτές μας στο θέμα της δημιουργίας του ευρωπαϊκού στρατού; από πού και ως που τα Σκόπια συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό στρατό με το όνομα δημοκρατία της Μακεδονίας;

Είμαστε ανάδελφο έθνος που όλοι οι γείτονες μας επιδιώκουν κάτι να αρπάξουν από εμάς. Είτε αυτό είναι ιστορία, είτε έδαφος, είτε εθνικός πλούτος, είτε δημόσιος και ιδιωτικός πλούτος.

Όλες σχεδόν οι χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης έχουν διευθετήσει τις εκκρεμότητες των τελευταίων πολέμων με θετικό πρόσημο για αυτούς, εκτός από εμάς που τα αφήνουμε να χρονίζουν και να βαίνουν με την πάροδο του χρόνου εις βάρος μας.

Τι συμβαίνει αλήθεια με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Κέρκυρας και τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό; Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την υπογραφή του και ακόμη το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα εκκρεμεί, όταν τα άλλα δύο ζητήματα είχαν αίσιο τέλος. Το Αυστριακό λύθηκε το 1955 με την ουδετερότητα της και το Γερμανικό το 1991 με την ένωση των δύο Γερμανιών.

Το Βορειοηπειρωτικό παραμένει εκκρεμές στο συμβούλιο των υπουργών των Εξωτερικών των τεσσάρων νικητριών Δυνάμεων (Ηνωμένων Πολιτειών, Σοβιετικής ‘Ένωσης, Βρετανίας και Γαλλίας). ‘Όπως είναι γνωστό στο Παρίσι το 1946 πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη των τεσσάρων νικητριών Δυνάμεων. Στο συμβούλιο των υπουργών των Εξωτερικών και πάλι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα της Ελλάδος και η Βόρειος Ήπειρος (αντέδρασε ο υπουργός των Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης Mολότωφ) παρέμεινε στην αλβανική επικράτεια. Δεν υπάρχει καμιά άλλη μεταπολεμική διεθνής πράξη που να κατοχυρώνει νομικά το γεγονός ότι η Βόρειος Ήπειρος παραμένει τμήμα της Αλβανίας. H μεθοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας υφίσταται μόνο de facto και όχι de jure. Tο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό ηθικά και νομικά.

Τι συμβαίνει με το σκοπιανό και ποιοι αγνοούν την ομόφωνη απόφαση που είχε ληφθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, ότι «κανένα σύνθετο όνομα με τον όρο Μακεδονία δε θα υπάρχει, αποδεκτό από την ελληνική πολιτική, στη νέα ονομασία»;

Τι συμβαίνει με τη Θράκη μας και με τα παιχνίδια του τουρκικού προξενείου στην περιοχή;

Τι συμβαίνει με τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο μας;

Τι συμβαίνει με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και γιατί δεν τολμούν να την ανακηρύξουν και να την οριοθετήσουν;

Τι συμβαίνει με τις γερμανικές αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο και την πολιτιστική μας κληρονομιά που σφετερίστηκαν οι κατακτητές μας το 1940 – 44;

Όλα αυτά με απασχολούν βαθύτατα και πρέπει να απασχολήσουν όλους μας πριν πάμε στις κάλπες. Όσο αφήνουμε τις τύχες των προβλημάτων αυτών σε τρίτους, τόσο θα χειροτερεύουν και τελικά θα έχουν μη αναστρέψιμο αποτέλεσμα.

Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι δική μας υπόθεση και μπορούν να επιλυθούν σύντομα εφόσον το θελήσουμε. Οι εθνικές απώλειες είναι αβέβαιο αν ποτέ επιλυθούν, και δυστυχώς έχουμε πολλά παραδείγματα. Πόντος, Μικρά Ασία, Ανατολική Θράκη, Βόρειος Ήπειρος και κατεχόμενη Κύπρος. Όχι άλλο «Πάλι με χρόνια με καιρούς».

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε συνεργασία ή συζήτηση συνεργασίας των τρίτων αυτών χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο δεν σέβονται τις υπογραφές τους και δεν τηρούν τις διεθνείς συνθήκες και υποχρεώσεις τους.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΣΚΟΣΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Exit mobile version