Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη είχε το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Σεπτεμβρίου 2014 η Συντονιστική Επιτροπή «για τη σωτηρία της Σκήτης του οσίου Νικάνορα και την αποκατάσταση της κατακλυζόμενης Πεζογέφυρας Ελάτης – Ζάβορδας».
Θέμα της συνάντησης ήταν η κατασκευή της πεζογέφυρας ζεύξης του βράχου της μονής της Ζάβορδας με την πλευρά της Ελάτης, που εδώ και μήνες έχει εμπλακεί στα γραφειοκρατικά γρανάζια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, παρά τη δεδομένη πλέον βούληση της ΔΕΗ και τις προχωρημένες ενέργειες που έχει προβεί για την προώθηση του έργου.
Τα μέλη της επιτροπής, αφού πρώτα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης και συντήρησης του μνημείου της σκήτης από τη ΔΕΗ, καθώς και της αλλαγής των τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου με την «τροποποίηση της ανώτατης στάθμης λειτουργίας του ταμιευτήρα από το Υψ. +403,00 στο Υψ. +398,50» που φαίνεται να διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό το μνημείο, προχώρησαν στην παρουσίαση των στοιχείων για την πορεία του θέματος της πεζογέφυρας.
Σύμφωνα με αυτά είχαμε:
– Με την υπ. αριθμ. 30/15.10.2013 ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (KAΣ) και την υπογραφή της απόφασης ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/244863/33522/5791/13.12.2013 από τον υπουργό Πολιτισμού, εγκρίθηκαν:
α. Η μελέτη για την κατασκευή υψηλής κρεμαστής πεζογέφυρας και των ακροβάθρων της
β. Η μελέτη των μονοπατιών πρόσβασης στην υψηλή κρεμαστή πεζογέφυρα στην περιοχή της σκήτης του Οσίου Νικάνορα στην ευρύτερη περιοχή του ταμιευτήρα του φράγματος Ιλαρίωνα
– Με την από 21 Ιανουαρίου 2014 επιστολή της Διεύθυνσης Υδροηλεκτρικής Παραγωγής (ΔΥΗΠ) της ΔΕΗ ΑΕ προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, ζητούνταν η σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας για την κατασκευή του έργου και ο καθορισμός Φορέα Διαχείρισης, για την παραλαβή, λειτουργία και συντήρηση της πεζογέφυρας.
Συγκεκριμένα η επιστολή της ΔΕΗ ανέφερε τα εξής:
«…Μετά τα προαναφερόμενα και προκειμένου η ΔΕΗ Α.Ε. να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την ανάθεση της κατασκευής της Πεζογέφυρας, παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε τα ακόλουθα:
α. Τη σύμφωνη γνώμη σας αναφορικά με την κατασκευή του Έργου και την ανάληψη της ευθύνης από εσάς για την ασφαλή λειτουργία και συντήρηση του.
β. Την αρμόδια Υπηρεσία, στην οποία θα παραδοθεί το Έργο μετά την ολοκλήρωση του και την παραλαβή του από τη ΔΕΗ, και τον Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος θα έχει ως καθήκον την τήρηση των προβλεπομένων στη Μελέτη Εφαρμογής για την ασφαλή λειτουργία της Πεζογέφυρας και τη συντήρηση της.
γ. Τον τρόπο ασφαλούς λειτουργίας της Πεζογέφυρας για το κοινό, προκειμένου αυτά να συμπληρωθούν στη Μελέτη Εφαρμογής,
Επισημαίνεται ότι, οι κανόνες ασφαλούς χρήσης και οι οδηγίες συντήρησης που αναφέρονται στον υπ’ αρ. (1) όρο της Απόφασης του ΥΠΠΟΑ, περιλαμβάνονται επί της αρχής στη συνημμένη Προμελέτη-Τεχνική Περιγραφή του Έργου και πρόκειται να εξειδικευθούν περαιτέρω στη Μελέτη Εφαρμογής».
– με καθυστέρηση έξι (6) μηνών(!), στις 23 Ιουλίου 2014 συγκαλείται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σύσκεψη με θέμα τον «Φορέα Διαχείρισης της Πεζογέφυρας», όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας (περιφερειάρχης κ. Δακής, αντιπεριφερειάρχες Κοζάνης κ. Σόκουτης και Γρεβενών κ. Δασταμάνης, περιφερειακός σύμβουλος κ. Ψευτογκάς, υπηρεσιακοί παράγοντες), της Μητρόπολης Γρεβενών, της ΑΝΚΟ (κ.κ. Γκίνης, Τσικαρδάνη), του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού (αντιδήμαρχος κ. Λαζαριώτης), του Δήμου Δεσκάτης (δήμαρχος κ. Μίγκος), του Μορφωτικού Συλλόγου Ελάτης και της Συντονιστικής Επιτροπής για τη σωτηρία της Σκήτης του οσίου Νικάνορα και την κατασκευή της Πεζογέφυρας.
Το αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν απογοητευτικό, αφού φάνηκε ότι δεν είχε προηγηθεί καμιά προεργασία και κατά συνέπεια δεν υπήρχε ολοκληρωμένη πρόταση για Φορέα Διαχείρισης, ενώ ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και στα όρια της άρνησης (!!) ήταν οι εκπρόσωποι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας -πλην του κ. Ψευτογκά-, προτάσσοντας τεράστιες δυσκολίες για την διαχείριση της πεζογέφυρας(!). Προς το τέλος της σύσκεψης, και αφού προηγήθηκαν συζητήσεις και διάφορες γνώμες, επικράτησε η πρόταση του κ. Δακή για «ένταξη του Φορέα Διαχείρισης της Πεζογέφυρας στην Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, με τροποποίηση του καταστατικού, που θα εγκριθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο». Πρόταση που απ’ ότι φαίνεται δεν υλοποιήθηκε ποτέ και κατά συνέπεια μετά 9μηνο πλέον να μην έχει υπάρξει απάντηση στη ΔΕΗ! Το μόνο ενθαρρυντικό της σύσκεψης ήταν η άποψη των εκπροσώπων της Μητρόπολης Γρεβενών, που εκφράστηκε υπέρ της κατασκευής της πεζογέφυρας.
Θετική επί του θέματος ήταν η θέση του περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι κατ’ αρχάς θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας για την κατασκευή της πεζογέφυρας, για να ακολουθήσει σύντομα ο πλήρης φάκελος με τον καθορισμό του Φορέα Διαχείρισης της Πεζογέφυρας, για την απεμπλοκή της υπόθεσης, προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει στην ανάθεση της κατασκευής.
Στο περιθώριο της συνάντησης συζητήθηκαν και άλλα θέματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή αρδευτικού δικτύου από τον Ταμιευτήρα Ιλαρίωνα στην περιοχή των Καμβουνίων, για το οποίο επίσης η ΔΕΗ ενέκρινε προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Σερβίων – Βελβεντού για εκπόνηση αντίστοιχων μελετών μέχρι του ποσού των 200.000 €, με βάση τις οποίες η ΔΕΗ κατόπιν διαπραγμάτευσης θα αποφασίσει ποια έργα θα κατασκευαστούν, με δαπάνη βεβαίως της ΔΕΗ. Μια υπόθεση ασφαλώς που πρέπει να «τρέξει» άμεσα από το δήμο Σερβίων – Βελβεντού, με την εποπτεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος/mikrovalto.gr