Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο έρευνας αγοράς για την απόκτηση φωτογραφικού υλικού

By on 25/11/2015

Στο πλαίσιο απόκτησης φωτογραφικού υλικού και των πνευματικών δικαιωμάτων αυτού για χρήση του σε τουριστικές – πολιτιστικές δράσεις και σε δράσεις δικής της προβολής καθώς και των Δήμων της, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρακαλεί φωτογράφους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που ενδιαφέρονται να καταθέσουν εγγράφως άτυπες – μη δεσμευτικές προτάσεις, με ανάλογη κοστολόγηση:

α) για υπάρχον φωτογραφικό υλικό, που καλύπτει τις τέσσερις (4) Περιφερειακές Ενότητες και τις προδιαγραφές του Παραρτήματος Α της παρούσας πρόσκλησης,

β) για δημιουργία νέου φωτογραφικού υλικού σύμφωνα με τις προδιαγραφές που αναφέρονται στο Παράρτημα Α της παρούσας πρόσκλησης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν το έντυπο της πρόσκλησης από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Στο τέλος κάθε πρότασης παρακαλούμε να υπάρχει η σφραγίδα και η υπογραφή σας.

Οι προτάσεις δεν πρέπει να έχουν ξύσματα, σβησίματα, προσθήκες, διορθώσεις και οτιδήποτε άλλο που τις καθιστούν ασαφείς ή δυσανάγνωστες και θα πρέπει να υποβληθούν σε ηλεκτρονική μορφή (μορφή pdf) στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

[email protected] και

[email protected].

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία χρειαστείτε, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα και ώρα µε το Τμήμα Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στα τηλ.: 2461 351 459 / 2461 351 19.

Αντιπεριφερειάρχης

Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού

Παύλος Τσότσος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

 

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΧΕΙΑ

Θα προσκομιστούν ή θα παραχθούν 200 ψηφιακές φωτογραφίες (50 φωτογραφίες Χ 4 Περιφερειακές Ενότητες στις 4 εποχές), που κατά κύριο λόγο θα αποτυπώνουν τις χαρακτηριστικότερες εκφάνσεις της κάθε εμπειρίας που θα παρουσιάζεται (signature photos). Στις φωτογραφίες επίσης θα απεικονίζονται οι πολιτιστικοί – τουριστικοί πόροι της περιοχής, αλλά και κοινό όλων των ομάδων-στόχων, νέοι, άτομα τρίτης ηλικίας, οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια κλπ.

Οι εμπειρίες που θα αποτυπωθούν μέσω των φωτογραφιών θα κινούνται στο πλαίσιο της προβολής των ανωτέρω θεματικών αξόνων και μπορούν ενδεικτικά να αφορούν βιωματικές καταστάσεις ταξιδιωτών σχετικές με:

Θεματικός άξοναςΘεματική κατηγορία
ΑναψυχήΔιασκέδαση, Ρομαντισμός, Ιδιωτικότητα
Χαλάρωση και ευεξία
Ελευθερία, Έμπνευση
Εκπλήρωση ονείρων
Πολυτέλεια σε σύγχρονες εγκαταστάσεις
ΠόληΔιασκέδαση στην πόλη και ψώνια
Ελληνική γαστρονομία-γευσιγνωσία
Πολυτέλεια σε σύγχρονες εγκαταστάσεις
Πολιτιστική διαπαιδαγώγηση – απόλαυση
Πολιτιστικά δρώμενα & εκδηλώσεις
Θρησκευτική κατάνυξη
Αθλητικές δραστηριότητεςΧιονοδρομικές δραστηριότητες
Πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση – καταρρίχη-ση, canyoning
Ποδήλατο βουνού
Υδάτινα σπορ (σκι, κανό, rafting, ψάρεμα κτλ.)
Αιωροπτερισμός
Αερομοντελισμός
Περιπέτεια και ακραία αθλήματα
Φύση, άνθρωποςΑπόδραση, Ανακάλυψη
Εξερεύνηση σε μία κρυμμένη, «παρθένα» φύση, τροφοσυλλεκτικές δραστηριότητες
Φυσικά θαύματα
Βουνά, λίμνες, ποτάμια
Παραδοσιακά χωριά
Τοπία για οικοτουρισμό
Παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων
Θρησκευτική κατάνυξη

 

Η κάθε «εμπειρία-πρεσβευτής» θα πρέπει να διέπεται από τα χαρακτηριστικά της ποικιλομορφίας και των αντιθέσεων προκειμένου να εκφράζει την επιθυμητή εικόνα για την Περιφέρεια.

 

Το υλικό τουριστικής προβολής (φωτογραφίες) πρέπει να προβάλει τα διακριτά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και να ελκύει την προσοχή του δυνητικού επισκέπτη, παρακινώντας τον να επισκεφτεί την περιοχή.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι πρέπει:

  • Να επιλέγονται φυσικά χρώματα που απορρέουν από το περιβάλλον της κάθε περιοχής και όχι τεχνητά κατασκευάσματα βασισμένα µόνο στην παλέτα του μπλε.
  • Οι φωτογραφίες να απεικονίζουν ανθρώπους σε στιγμές της καθημερινότητας που βιώνουν εμπειρίες (πχ. παρέα που απολαμβάνει το φαγητό σε ένα γραφικό χωριό) και όχι µόνο τοπία (πχ. παραλίες, τοπία).
  • Το υλικό να επιλέγεται έτσι ώστε να έχει σύγχρονο και ποιοτικό εικαστικό αποτέλεσμα.

 

Οι φωτογραφίες κατά κύριο λόγο θα αποτυπώνουν τις χαρακτηριστικότερες εκφάνσεις της προβαλλόμενης εμπειρίας (signature photos). Στις φωτογραφίες επίσης θα απεικονίζονται οι πολιτιστικοί – τουριστικοί πόροι της περιοχής (π.χ. ως φόντο η «ταυτότητα» κάθε περιοχής π.χ. η Πορτάρα της Νάξου, ενώ σε πρώτο πλάνο θα τοποθετούνται π.χ. γιωτ ή windsurfing που εκφράζουν ξεκάθαρα μια εμπειρία και όχι «ανώνυμα» θέματα), αλλά και κοινό όλων των ομάδων- στόχων, νέοι, άτομα τρίτης ηλικίας, οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια κλπ.

 

Διευκρινίζεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει εγγράφως από τον φωτογράφο αλλαγή, αντικατάσταση πλάνων, με σκοπό να εξυπηρετεί καλύτερα τις διαφημιστικές ανάγκες της Περιφέρειας, ο δε «ανάδοχος» υποχρεούται να συμμορφώνεται στις υποδείξεις αυτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

Β. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των παραδοτέων θα μεταβιβαστούν πλήρως στην Αναθέτουσα Αρχή (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) και θ’ αποτελούν αποκλειστική ιδιοκτησία αυτής για απεριόριστη χρήση, αναπαραγωγή σε οποιοδήποτε τεχνολογικό ή άλλο μέσο και απεριόριστη χρονική διάρκεια. Ειδικότερα, το υλικό αυτό θα ανήκει απόλυτα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, θα είναι ανοιχτό στο κοινό και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα μπορεί να διαθέτει τα παραδοτέα ή μέρος αυτών σε τρίτους και όπου κρίνει απαραίτητο για σκοπούς τουριστικής προβολής σύμφωνα με την Αρχή των Ανοιχτών Δεδομένων (πρότυπο Creative Commons, by/nc/sa, αναφορά του δημιουργού κατά την αρχική χρήση, υποχρέωση αναφοράς του δημιουργού σε κάθε νέα χρήση του υλικού, μη εμπορική χρήση) ή όποια άλλη άδεια ανοιχτού περιεχομένου κρίνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το υλικό για απεριόριστη χρονική διάρκεια, ως εξής:

  • για αναπαραγωγή,
  • για ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης,
  • για προβολή σε ΜΜΕ εσωτερικού- εξωτερικού, σε ψηφιακές πλατφόρμες επικοινωνίας,
  • αναπαραγωγή-εγγραφή σε dvd, cd, flash-disk και τυχόν άλλο μέσο,
  • για χρήση σε Ξενοδοχεία, Σχολεία, Πανεπιστήμια, πλοία, Αεροπλάνα, Δημόσιες Υπηρεσίες, Πρεσβείες, Τουριστικές Εκθέσεις, Δημόσιους Χώρους, παράγοντες της διεθνούς και εγχώριας τουριστικής αγοράς κ.ά.

 

Γ. ΤΕΧΝΙΚΑ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Οι φωτογραφίες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα εξής τεχνικά – αισθητικά χαρακτηριστικά:

  • να είναι τεχνικά άρτιες (καθαρές, ευκρινείς εκτός αν δείχνουν στοιχεία κίνησης όπως δραστηριότητες, σωστά φωτισμένες χωρίς «καμένες» περιοχές)
  • να είναι καλαίσθητες και να προβάλλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας και του κάθε τόπου της
  • να μην περιλαμβάνουν σκουπίδια, καλώδια, κολώνες και λοιπές εγκαταστάσεις που δεν είναι κατάλληλες για διαφημιστική χρήση και δημιουργούν άσχημη εντύπωση για την προβολή της Περιφέρειας
  • η φωτογράφηση κυρίως των πολυφωτογραφημένων θεμάτων θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη
  • στο σύνολο των φωτογραφιών θα πρέπει να περιλαμβάνονται τόσο οριζόντιες όσο και κάθετες λήψεις.

 

Επισημαίνουμε ότι σε φωτογραφίες ειδικών χώρων ή καταστημάτων δεν θα πρέπει να εμφανίζονται χαρακτηριστικά ταυτοποίησης (π.χ. μάρκες, λογότυπα εταιριών), καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει το δικαίωμα διαφήμισης συγκεκριμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

 

Οι φωτογραφίες που θα παραδοθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, θα είναι σε τρία (3) ηλεκτρονικά αρχεία:

  1. ένα raw αρχείο, μεγάλης ανάλυσης και ευκρίνειας,
  2. ένα tiff αρχείο, μεγάλης ανάλυσης και ευκρίνειας, επεξεργασμένο και
  3. ένα jpg αρχείο, μεγάλης ανάλυσης και ευκρίνειας, επεξεργασμένο.

 

Ειδικότερα για τις προδιαγραφές της φωτογράφησης (τεχνικές και εργαλεία λήψης, επεξεργασία και διατιθέμενη ανάλυση) πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις και οι «φωτογραφικές» τεχνικές που επιβάλλονται από το είδος των θεμάτων (π.χ. εκθέματα μουσείων, παραλίες, μνημεία, εκδηλώσεις κλπ). Πιο συγκεκριμένα:

  • Φωτογραφίες εξωτερικού χώρου: Για φωτογραφίες τύπου πανοράματος, ένας ευρυγώνιος φακός βοηθά, διότι μειώνει τον αριθμό των απαραίτητων λήψεων για την κάλυψη μιας σκηνής. Χρειαζόμαστε μεγάλο βάθος πεδίου και ενιαία φωτομέτρηση (για να αποφευχθούν σκιές).
  • Φωτογραφίες κτιρίων: Στα κτήρια, ο ευρυγώνιος φακός (παρότι αρκετά αποτελεσματικός) δεν είναι τόσο κατάλληλος επειδή κάνει τις κάθετες γραμμές να συγκλίνουν. Αντ’ αυτού προτιμάται φακός ελέγχου προοπτικής. Το πλήθος των φωτογραφιών εξαρτάται από το μέγεθος του κτιρίου. Όπως και στις φωτογραφίες εξωτερικών χώρων, όπου χρειάζεται περισσότερη λεπτομέρεια (π.χ. κάποια μετόπη), λαμβάνονται περισσότερες φωτογραφίες με τη χρήση τηλεφακού.
  • Φωτογραφίες εκθεμάτων: Για τη φωτογράφηση από πάρα πολύ κοντινές αποστάσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις απαιτούνται φακοί macro.

 

Όλες οι φωτογραφίες θα συνοδεύονται από γεωγραφικό προσδιορισμό (περιφέρεια, πόλη, Δημοτικό Διαμέρισμα, περιοχή κτλ.), γεωγραφικό είδος (πόλη, βουνό, θάλασσα, νησί, εξοχή, κτλ.), καθώς και γεωγραφικές συντεταγμένες (εφόσον αυτό είναι εφικτό).

 

Αν στη φωτογραφία εμφανίζεται μικρός αριθμός ανθρώπων των οποίων φαίνονται τα χαρακτηριστικά, θα πρέπει να υπάρχει έγγραφη άδειά τους για την ελεύθερη χρήση τους.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: