Σημαντική ήταν η πτώση της αγοραστικής κίνησης στην αγορά της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, η οποία υπολογίζεται ότι ανήλθε στο 30%.
Για περεταίρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών στα εκπτώσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας- Εορδαίας, Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι εκτός από τα 160 καταστήματα που έβαλαν λουκέτο τα δύο τελευταία χρόνια αρκετά στην πόλη της Πτολεμαΐδας δεκάδες ακόμα καταστήματα βρίσκονται αντιμέτωπα με το λουκέτο, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Δυστυχώς, σημείωσε, οι ελπίδες του εμπορικού κόσμου για αύξηση της εμπορικής κίνησης στην περίοδο των εκπτώσεων προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, δεν ευοδώθηκαν, κι αυτό παρά τις πολύ μεγάλες εκπτώσεις των τοπικών καταστημάτων. Η πτώση της κίνησης, είπε, υπολογίζεται στο 30% σε σχέση με τις περσινές εκπτώσεις, ενώ η κίνηση έχει μειωθεί συνολικά πάνω από 80% τα τρία τελευταία χρόνια.
Τις εκτιμήσεις και την απαισιοδοξία του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Εορδαίας έρχεται να επιβεβαιώσει και έρευνα που διενήργησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), στο πλαίσιο της Πράξης «Ενίσχυση της επιστημονικής και επιχειρησιακής ικανότητας και της τεκμηρίωσης της ΕΣΕΕ», ΕΠ. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταδεικνύει επιδείνωση της κατάστασης του ελληνικού εμπορίου.
Η εν λόγω έρευνα αφορά στη συστηματική και διαχρονική παρακολούθηση μίας σειράς βασικών μεγεθών των εμπορικών επιχειρήσεων, όπως κύκλος εργασιών, κερδοφορία, απασχόληση, ενώ προσεγγίζει και ποιοτικές μεταβλητές που αφορούν στη γνώμη των Ελλήνων εμπόρων από τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους στο μέλλον.
Όπως διαφαίνεται η κατάσταση στην αγορά επιδεινώνεται σημαντικά.
Ειδικότερα:
Ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών χονδρικού και λιανικού εμπορίου εκτιμάται από την έρευνα ότι δε θα ξεπεράσει το 2013 τις 270.000 ευρώ, μειωμένος, δηλαδή κατά 15,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ενώ το συνολικό ποσοστό μείωσης του τζίρου από το 2009 φτάνει το 37%.
Για το λιανικό εμπόριο η κατάσταση φαίνεται κρισιμότερη αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων η μείωση του τζίρου τους από το 2009 φτάνει στο 54,6% ενώ εκτιμάται ότι ο μέσος κύκλος εργασιών θα φτάσει το 2013 μόλις τις 120.000 ευρώ.
Η εικόνα της κερδοφορίας είναι πλήρως αποθαρρυντική αφού για τις εμπορικές επιχειρήσεις ο μέσος όρος κερδών τους υπολογίζεται περίπου στις 12.600 ευρώ για το 2012 ενώ για το 2013 δεν ξεπερνά τις 7.000.
Ιδίως για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ο εκτιμώμενος μέσος όρος κερδών κατρακυλά σε δραματικά επίπεδα (2.160,26 ευρώ).
Συνολικά για τον κλάδο του εμπορίου η κερδοφορία παρουσιάζει σωρευτικά πτώση από το 2009 της τάξης του 85,6%.
Ακόμα και για τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις (άνω των 10 εργαζόμενων) η εικόνα παραμένει ανησυχητική αφού υπολογίζεται ο μέσος όρος κερδοφορίας τους να φτάσει μόλις τις 11.750 ευρώ.
Αναφορικά με την απασχόληση στον κλάδο, ο μέσος όρος των απασχολούμενων στο εμπόριο ανά επιχείρηση όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται από την έρευνα εργατικού δυναμικού έχει μειωθεί σε 2,76 από 2,88 το 2012.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα για τις στάσεις και τις αντιλήψεις των εμπόρων αναφορικά με τη διαχείριση ζητημάτων από την πλευρά της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου. Σε ποσοστό (84%) δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι.
Τέλος, η απαισιοδοξία των εμπορικών επιχειρήσεων για το μέλλον είναι διάχυτη. Το 69% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι η ύφεση θα αυξηθεί στο εμπόριο, ενώ μόλις το 10% πιστεύει ότι θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον σημάδια βελτίωσης.
e-ptolemeos.gr