- Συνελήφθησαν άμεσα στην Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα 3 ημεδαπές γυναίκες για κλοπή προϊόντων, από κατάστημα Super Market στην πόλη της Φλώρινας
- Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς: Mε ιδιαίτερη επιτυχία η ημερίδα με θέμα «Ποιοτική προσέγγιση και καλές πρακτικές για ένα μοντέλο πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων»
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών «ΚΑΡΠΑ» στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, από διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. Κοζάνης
- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
Βόρεια Μερική Άποψη της Καστοριάς το 1917
Βόρεια Μερική Άποψη της Καστοριάς το 1917 – History Rare Collection Retro Old Archive Kastoria
Την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στη πόλη της Καστοριάς εγκαταστάθηκε Σύνταγμα Γαλλικού Στρατού της Στρατιάς της Ανατολής, καθώς η Ελλάδα υποστήριξε τη συμμαχία της Ανταντ, ενεργώντας καθοριστικά για την νίκη ενάντιον των γερμανών και βούλγαρων στον Ανατολικό Μέτωπο. Μαζί με τους γάλλους στρατιώτες το Σύνταγμα είχε στη διάθεσή του και φωτογράφους ανταποκριτές για την καταγραφή των πολεμικών γεγονότων, οι οποίοι βέβαια δεν περιορίστηκαν στην αποτύπωση της στρατιωτικής ζωής αλλά εκδήλωσαν και μια πιο καλλιτεχνική διάθεση καταγράφοντας συνοικίες και τοπία της Καστοριάς σε μοναδικές και πρωτότυπες λήψεις.
Στην φωτογραφία παρουσιάζεται μερική Άποψη της βόρειας πλευράς της πόλης Καστοριάς από τον παραλίμνιο βορειοδυτικό δρόμο που οδηγούσε στη θέση “Λιβάδια”, όπου σήμερα υπάρχει σε διαπλάτυνση με δεντροστοιχίες από πλατάνια και οδηγεί στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της πόλης.
Στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας πάνω στο ύψωμα διακρίνεται το Κουρσουμλί (μολυβδοσκέπαστο) Τζαμί και από κάτω η χαρακτηριστική δεντροστοιχία από λεύκες στο τοπωνύμιο “Αραλούκι”, όπου άραζαν τις βάρκες τους οι έλληνες και τούρκοι ψαράδες της περιοχής.
Στη κορυφή του λόφου δεσπόζουν επιβλητικά τα δίδυμα κονάκια του τούρκου Κιαζήμ-Μπεή (μετέπειτα οικία Βαλαλά), τα οποία και οριοθετούν την ελληνική από την τουρκική οικιστική ζώνη στο ορεινό όγκο του αστικού ιστού. Στο κέντρο της φωτογραφίας στο βάθος διακρίνεται το Γυαλί Τζαμί, το οποίο ήταν χτισμένο ακριβώς δίπλα στη λίμνη εξ ού η και η ονομασία του που στη τουρκική γλώσσα σημαίνει τοποθεσία δίπλα σε νερό.
Επίσης, στο ύψωμα στα αριστερά της φωτογραφίας διακρίνεται η μεγάλη σε μέγεθος οικία Μπετλή, η οποία εκείνη την περίοδο στέγαζε τον ορφανοτροφείο της πόλης. Εντυπωσιακή είναι και η “γυμνή” τούμπα του Αγίου Αθανασίου που εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του λόφου, η οποία σήμερα είναι κατάμεστη και δεντροφυτεμένη από ψηλά πεύκα και άλλα είδη φυτών και θάμνων.
ΤΕΚΜΗΡΙΟ: #34
ΤΥΠΟΣ: Φωτογραφία
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: –
ΓΛΩΣΣΑ: Ελληνική
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ: Μέτρια
ΘΕΜΑ: #Τοπιογραφία_Καστοριάς
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στη πόλη της Καστοριάς εγκαταστάθηκε Σύνταγμα Γαλλικού Στρατού της Στρατιάς της Ανατολής, καθώς η Ελλάδα υποστήριξε τη συμμαχία της Ανταντ, ενεργώντας καθοριστικά για την νίκη ενάντιον των γερμανών και βούλγαρων στον Ανατολικό Μέτωπο. Μαζί με τους γάλλους στρατιώτες το Σύνταγμα είχε στη διάθεσή του και φωτογράφους ανταποκριτές για την καταγραφή των πολεμικών γεγονότων, οι οποίοι βέβαια δεν περιορίστηκαν στην αποτύπωση της στρατιωτικής ζωής αλλά εκδήλωσαν και μια πιο καλλιτεχνική διάθεση καταγράφοντας συνοικίες και τοπία της Καστοριάς σε μοναδικές και πρωτότυπες λήψεις. Στην φωτογραφία παρουσιάζεται μερική Άποψη της βόρειας πλευράς της πόλης Καστοριάς από τον παραλίμνιο βορειοδυτικό δρόμο που οδηγούσε στη θέση “Λιβάδια”, όπου σήμερα υπάρχει σε διαπλάτυνση με δεντροστοιχίες από πλατάνια και οδηγεί στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της πόλης. Στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας πάνω στο ύψωμα διακρίνεται το Κουρσουμλί (μολυβδοσκέπαστο) Τζαμί και από κάτω η χαρακτηριστική δεντροστοιχία από λεύκες στο τοπωνύμιο “Αραλούκι”, όπου άραζαν τις βάρκες τους οι έλληνες και τούρκοι ψαράδες της περιοχής. Στη κορυφή του λόφου δεσπόζουν επιβλητικά τα δίδυμα κονάκια του τούρκου Κιαζήμ-Μπεή (μετέπειτα οικία Βαλαλά), τα οποία και οριοθετούν την ελληνική από την τουρκική οικιστική ζώνη στο ορεινό όγκο του αστικού ιστού. Στο κέντρο της φωτογραφίας στο βάθος διακρίνεται το Γυαλί Τζαμί, το οποίο ήταν χτισμένο ακριβώς δίπλα στη λίμνη εξ ού η και η ονομασία του που στη τουρκική γλώσσα σημαίνει τοποθεσία δίπλα σε νερό. Επίσης, στο ύψωμα στα αριστερά της φωτογραφίας διακρίνεται η μεγάλη σε μέγεθος οικία Μπετλή, η οποία εκείνη την περίοδο στέγαζε τον ορφανοτροφείο της πόλης. Εντυπωσιακή είναι και η “γυμνή” τούμπα του Αγίου Αθανασίου που εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του λόφου, η οποία σήμερα είναι κατάμεστη και δεντροφυτεμένη από ψηλά πεύκα και άλλα είδη φυτών και θάμνων.
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 1917
ΠΕΡΙΟΧΗ: Καστοριά
ΣΥΛΛΟΓΗ: Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη
ΚΑΤΟΧΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη
ΕΡΕΥΝΑ-ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ: Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: Άγνωστος.
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ: ΑΓΤΚ «Θωμάς Μανδακάσης», Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης ©
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης ©
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΑΓΤΚ «Θωμάς Μανδακάσης», Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ: Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης, 16 Μαρτίου 2017
0 comments