Προθερμαίνουν μηχανές… τα υδροπλάνα στην Ελλάδα
Λίγο μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, μέσα Μαΐου – αρχές Ιουνίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν να εκτελούν τις πρώτες πτήσεις στην Ελλάδα τα υδροπλάνα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη της συγκεκριμένης -αναδυόμενης- αγοράς στο Capital.gr. Παρά τις αρχικές καθυστερήσεις αλλά και την περιρρέουσα φημολογία που υποστηρίζει ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται υδροπλάνα δεν θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ούτε το φετινό καλοκαίρι, το ποτήρι φαίνεται, τελικά, να είναι μισογεμάτο.
«Αρχικά υπήρξε καθυστέρηση, αλλά, πλέον, η πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Ναυτιλίας προχωρούν στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου τα υδροπλάνα να ξεκινήσουν πτήσεις στην Ελλάδα» σημειώνει ο Κωνσταντίνος Τζεμπελίκος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας K2Smart Jets που έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την Ελληνικά Υδατοδρόμια Α.Ε.
Το νομοθετικό πλαίσιο θέτει τις 65 εργάσιμες ημέρες ως το μέγιστο απαιτούμενο διάστημα για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων. Προϋπόθεση, βέβαια, για την λήψη άδειας είναι να έχει υλοποιηθεί η υποδομή, δηλαδή το υδατοδρόμιο το οποίο αποτελείται, κατά βάση, από μία πλωτή εξέδρα και από ένα λυόμενο χώρο αναμονής των επιβατών. Πρόκειται, δηλαδή, για μία εύκολη κατασκευαστικά εγκατάσταση με κόστος από 50.000 έως 100.000 ευρώ, το οποίο καλύπτουν τα λιμενικά ταμεία ή οι οργανισμοί λιμένων, εάν είναι δημόσιος ο φορέας ανάπτυξης.
Σε διαφορετική περίπτωση, το κόστος αυτό μπορεί να αναληφθεί από ιδιώτες στην ιδιοκτησία των οποίων θα βρίσκεται το υδατοδρόμιο.
Αυτή τη στιγμή, η Ελληνικά Υδατοδρόμια έχει εκκινήσει τη διαδικασία της αδειοδότησης για τα υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Λαύριο, Πάτρα, Παξούς, Ερηκούσα, Οθωνούς, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και λίμνη Βεγορίτιδα. H γραφική λίμνη των νομών Πέλλας και Φλώρινας θα είναι η πρώτη λίμνη στην Ελλάδα από την οποία θα εκτελούν πτήσεις τα υδροπλάνα.
Έτσι, εάν τηρηθεί ο νόμος που προβλέπει τη χορήγηση αδειοδότησης σε 65 εργάσιμες ημέρες, τότε περίπου στα μέσα του Μαΐου η εταιρεία θα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Το υδροπλάνο είναι συμπληρωματικό -των υφιστάμενων- μέσο μεταφοράς. Δεν ανταγωνίζεται ούτε τα καράβια ούτε τα αεροπλάνα. Φέτος θα μπορούσε να είναι μία χρονιά πιλοτικής λειτουργίας των υδροπλάνων στην Ελλάδα» σημειώνει ο κ. Τζεμπελίκος.
Αιτήσεις για την λήψη αδειών καταθέτει και η Υδροπλάνα Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία λήψης άδειας για την λειτουργία υδατοδρομίων στη Ζάκυνθο και το Βόλο. Έχει επίσης, υποβάλει προτάσεις για αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίου με ίδια κεφάλαια σε Σητεία, Αγ. Νικόλαο, Σκόπελο, Λέσβο, Καλαμάτα και Αλόννησο.
Η Υδροπλάνα Ελλάδας, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει, έχει καταθέσει προτάσεις για την αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία με δικές της δαπάνες υδατοδρομίων σε 200 δήμους και λιμενικά ταμεία.
Ωστόσο, στην Αθήνα, που αποτελεί τη βασικότερη αγορά για τα υδροπλάνα, η χωροθέτηση υδατοδρομίου έχει «παγώσει», με την ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά να αποτελεί τον τελευταίο προτεινόμενο χώρο εντός Αττικής.
Στόχος των επενδυτών είναι να υλοποιηθεί ένα δίκτυο υδατοδρομίων ώστε να είναι εφικτή η εκτέλεση πτήσεων και κατ’επέκταση η εκπόνηση ενός βιώσιμου επιχειρησιακού σχεδίου.
Η λειτουργία υδατοδρομίων θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τις αναπτυξιακές προοπτικές μεγάλου αριθμού νησιών στα οποία η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η Ελλάδα διαθέτει ακτογραμμή συνολικού μήκους 16 χιλιάδων χιλιομέτρων, ενώ υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 200 ο αριθμός των κατοικημένων νησιών.
capital.gr / Δ.Δελεβέγκος