Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων και τη στήριξη των κτηνοτρόφων ζητά με σχετική ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.
Με δεδομένα την ταχεία εξάπλωση της νόσου ανά την επικράτεια και τις απώλειες που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι, τόσο στο εισόδημά τους, όσο και στο ζωικό κεφάλαιο, η άμεση και ουσιαστική παρέμβαση κρίνεται επιβεβλημένη.
Όμως, η υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών στις περιφέρειες σε συνδυασμό με την ελλιπή χρηματοδότηση για την εφαρμογή των απαραίτητων και προβλεπόμενων από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, εγκυμονούν τον κίνδυνο να γίνει η κατάσταση ανεξέλεγκτη.
Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα και τη στήριξη των κτηνοτρόφων
Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει καθημερινά η εξάπλωση του ιού του καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα, σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.
Εδώ και μήνες παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού προερχόμενα από γειτονικές χώρες μέσω των κουνουπιών, αλλά και λόγω ανεξέλεγκτων μετακινήσεων ζώων.
Πριν ενάμιση μήνα, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ οι εστίες ήταν 500 και τα νεκρά ζώα 3.000. Όμως οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων δίνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα με πολύ περισσότερες εστίες και με πολλαπλάσια νεκρά ζώα.
Δυστυχώς, οι παρεμβάσεις και τα μέτρα του ΥΠΑΑΤ μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνονται στην κρισιμότητα και την επικινδυνότητα του φαινομένου, ώστε να ελεγχθεί και να σταματήσει, παρά το υψηλό αίσθημα ευθύνης και την επιστημονική επάρκεια των υπηρεσιακών παραγόντων. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι παραμένουν χωρίς ουσιαστική στήριξη και βοήθεια.
Οι αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί για όλα τα ζώα που χάθηκαν, ενώ τα χρήματα για την αγορά φαρμάκων και για τους ψεκασμούς και τις απολυμάνσεις είναι ελάχιστα. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στους Νομούς δεν διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό κτηνιάτρων, ενώ σε κάποιες περιοχές δεν έχει εξαφανισθεί ακόμα η «ευλογιά» που επίσης έπληξε τους προβατοτρόφους.
Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων από όλη τη χώρα καλούν καθημερινά την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για δραστικές παρεμβάσεις όπως τον εμβολιασμό των ζώων, την ενίσχυση με κτηνιάτρους των κτηνιατρικών υπηρεσιών, αλλά και την απόδοση αποζημιώσεων όχι μόνο για τα θανόντα ζώα, αλλά και για την απώλεια της παραγωγής αυτής της χρονιάς και της επόμενης.
Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη,
Ερωτάται ο κ. υπουργός,
1.Έχει εξακριβώσει το Υπουργείο τις πηγές και τα αίτια της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα της χώρας; Ποια μέτρα έχει λάβει για τον όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικό περιορισμό των ανεξέλεγκτων μετακινήσεων ζώων;
2.Ελήφθησαν όλα τα προληπτικά μέτρα, όπως προβλέπεται από τον 1266/2007 ΕΚ για την πρόληψη της κατάστασης;
3.Γίνονται οι κατάλληλοι ψεκασμοί για την εξόντωση των κουνουπιών – ξενιστών;
4.Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η δωρεάν διάθεση των σχετικών φαρμάκων και εντομοαπωθητικών στους κτηνοτρόφους;
5.Κρίνει η Κυβέρνηση αναγκαία και επιτακτική τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με τους απαραίτητους κτηνιάτρους για την εύρυθμη λειτουργία τους και αν ναι πότε θα προβεί σε σχετικές ενέργειες;
6. Κρίνει η πολιτική ηγεσία σκόπιμο να δώσει και αν ναι πότε δωρεάν ζωοτροφές σε όσες εκμεταλλεύσεις προσβλήθηκαν από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού;
7.Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις για την πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους και πότε θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για την απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου;
8.Με βάση τα νεώτερα επιστημονικά δεδομένα κρίνεται η χρήση εμβολιασμών επωφελής και αποτελεσματική για τον περιορισμό της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού και αν ναι πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή;
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ