- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
Τρίτο κρούσμα λύσσας στη Δυτική Μακεδονία!
Το τρίτο κρούσμα λύσσας στη Δυτική Μακεδονία, επιβεβαιώθηκε χθες. Το νέο κρούσμα λύσσας διαπιστώθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και συγκεκριμένα στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Κτενίου. Και το κρούσμα αυτό, που είναι το δεύτερο στη περιοχή της Κοζάνης, διαπιστώθηκε σε σκύλο, ο οποίος προηγούμενος είχε διαγνώσει τη μολυσμένη με τον ιό αλεπού.
Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου και προχθές Τετάρτη επιβεβαιώθηκε επίσημα από τις αρχές (το δείγμα εστάλη για εξέταση στο ΚΕΕΛΠΝΟ), ότι πρόκειται για κρούσμα λύσσας, που είναι μάλιστα το τρίτο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μετά την εμφάνιση λύσσας σε ποιμενικό σκύλο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Θεόφιλο Καντζόγλου: «Ισχύουν για όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ότι και τις προηγούμενες φορές. Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλα τα οικόσιτα ζώα είτε σκυλιά (κυνηγετικά ή ποιμενικά) είναι αυτά, είτε γάτες. Όταν πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα αυξάνεται η ανησυχία. Έχουν ενημερωθεί και οι κυνηγοί και είμαστε σε επαφή και συνεργασία με το σύλλογό τους. Από τότε έχουμε στείλει αρκετά δείγματα για έλεγχο». Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «αναμενόμενη» την εξάπλωση, με το δεδομένο ότι ο ιός της λύσσας ήρθε στη χώρα μας «εισαγόμενος» από τις γειτονικές χώρες των Σκοπίων και της Αλβανίας, ωστόσο, επισημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή μετά και την εξάπλωση του φαινομένου. Ο κ. Καντζόγλου σημειώνει ότι χρειάζεται εμβολιασμός στα ζώα και προσοχή από τους κατοίκους και τους κυνηγούς αν δουν κάποιο ζώο που εμφανίζει παράξενη συμπεριφορά, να ενημερώσουν τις αρχές.
Προσοχή εφιστούν οι κυνηγοί – 13 κρούσματα πανελλαδικά
Ο ιός της λύσσας είναι μεταδοτική ασθένεια και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην περάσει στον άνθρωπο. Οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν ενημερώσει τα μέλη τους εδώ και πολύ μεγάλη χρονικό διάστημα, να εμβολιάζουν τους σκύλους τους ώστε να μην μπορούν να μολυνθούν. Σύμφωνα με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, η αλεπού είναι κύριος φορέας του ιού της λύσσας και ευθύνεται κύρια για τη μετάδοση του ιού. Τόσο οι κυνηγετικοί σύλλογοι όσο και οι αρμόδιοι φορείς των κτηνιατρικών υπηρεσιών καλούν τους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση και αν δουν κάποιο ύποπτο περιστατικό να ενημερώσουν τις αρχές. Ο πανικός είναι κακώς σύμβουλος, αλλά, ωστόσο, είναι απαραίτητο να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις αρχές.
Στην περιοχή μας, το πρώτο δείγμα είχε εμφανιστεί περίπου πέρυσι τον Οκτώβριο σε αλεπού στο Παλαιόκαστρο Βοϊου η οποία επιτέθηκε σε σκύλο, ενώ περίπου ένα μήνα μετά εμφανίστηκε δεύτερο κρούσμα του ιού της λύσσας σε σκύλο στην Ιεροπηγή Καστοριάς. Σημειώνεται ότι η περιοχή της Ιεροπηγής βρίσκεται σε απόσταση 800 μέτρων από τα σύνορα με την Αλβανία, όπου έχει ταυτοποιηθεί ο ιός της λύσσας. Ο ιός είχε να παρουσιαστεί από το 1987 οπότε εμφανίστηκε σε έναν κυνηγετικό σκύλο στην περιοχή του Έβρου. Αυτό είναι και το τρίτο κρούσμα στην Δυτική Μακεδονία (και το 13ο πανελλαδικά, μετά την εξάπλωση του ιού σε γειτονικές περιοχές), γεγονός το οποίο εντείνει την ανησυχία των αρχών!
prlogos.gr
0 comments