Για πρώτη φορά μέρος του ειδικού αναπτυξιακού τέλους καταλήγει στην επιχειρηματικότητα ικανοποιώντας τις ανάγκες της αγοράς. Περίπου 2,5 εκατομμύρια από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης δίνονται κατά προτεραιότητα στην «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέσω ενός νέου αναπτυξιακού προγράμματος. Δημιουργείται λοιπόν ένα νέο επενδυτικό ταμείο από το τέλος λιγνίτη, το οποίο δόθηκε ανταλλακτικά στην τοπική κοινωνία και τώρα επιστρέφει στους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης , τις επιχειρήσεις.
Για μια «εξαιρετική πρόταση του προέδρου και της διοίκησης του Επιμελητηρίου » μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων της Ελλάδος στη συνέντευξη που παραχώρησε στα πλαίσια του διήμερου αναπτυξιακού συνεδρίου στις 12 και 13 Φεβρουαρίου στην Κοζάνη, στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού της Ευξείνου Λέσχης . Ο κ. Μίχαλος θα απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο «Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης» και θα διευθύνει εκ της θέσεώς του τις εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Επιμελητηρίων που θα διεξαχθεί παράλληλα.
Χαρακτήρισε τη δημιουργία του νέου αυτού χρηματοδοτικού ταμείου ως «μια πρωτοποριακή και ρηξικέλευθη λύση, η οποία απευθύνεται στην επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.» «Είμαι από τους οπαδούς της περιφερειακής ανάπτυξης. Ο νέος αναπτυξιακός κύκλος δεν θα προέλθει από τα αστικά κέντρα , αλλά από την Περιφέρεια. Και ειδικότερα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία έχει υποστεί τα πάνδεινα και έχει μια εξαιρετική προοπτική σαν τοπική οικονομία, τις δυνατότητες της οποίας δεν έχουμε εξερευνήσει σε βάθος. Η πρόταση του Επιμελητηρίου Κοζάνης όχι απλά μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά είναι και πρωτοποριακή στα επιμελητηριακά δρώμενα .Έχω αναλάβει να μιλήσω με το διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας τον κ. Στουρνάρα, να υπάρχει η σχετική έγκριση ,ώστε αυτός ο πόρος , ο οποίος έχει αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία, να μπορέσει σήμερα να σηματοδοτήσει την απαρχή ενός νέου τοπικού αναπτυξιακού κύκλου στην οικονομία της Κοζάνης.»
Ο Παναγιώτης Πλακεντάς, αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης ανέφερε ότι διατέθηκαν 2,5 εκ. στο Επιμελητήριο Κοζάνης από το ειδικό αναπτυξιακό τέλος για να αρχίσει η πραγματική επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας, ένα μόνιμο και διαρκές παράπονο της αγοράς και της κοινωνίας. «Τα χρήματα φτάνουν στις επιχειρήσεις με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, ένα τοπικό ΤΕΜΠΜΕ(Ταμείο Ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων)για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και να επανεκκινήσουν . Με άτοκο τρόπο με την εποπτεία και τη διαδικασία που προβλέπεται τόσο από τον τοπικό πόρο και κυρίως μέσω ενός πιστωτικού ιδρύματος. Έχουμε απευθυνθεί μαζί με το Επιμελητήριο Κοζάνης στις τέσσερις συστημικές τράπεζες να δούμε με ποιο τρόπο και διαδικασία θα φτάσουμε στο ζητούμενο. Πρωταρχική μέριμνα ως ανταπόδοση της χρηματοδότησης θα είναι η ανάπτυξη, η διατήρηση-δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να χτυπήσουμε το ακανθώδες πρόβλημα της ανεργίας».
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Για περισσότερες πληροφορίες www.restartkozani.gr // www.facebook.com/restartkozani/
////