giapraki.com

To TEI Δυτ. Μακεδονίας στο 11o Διεθνές Συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε  στο  11o Διεθνές Συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας  και Φυσικής της Ατμόσφαιρας, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,  29 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2012.

 

Παρουσιάστηκαν οι παρακάτω εργασίες:

 

A.F. Karagiannidis, A.G. Triantafyllou,  T.S. Karacostas, “The meteorological setting of a particulate air pollution episode during November 2009, in Western Macedonia industrial area, Greece”

 

Triantafyllou A.G., Krestou A., Matthaios V. «Lignite power plant’s contribution to the particulate pollution in the grater Western Macedonia area, GREECE»

 

Στην πρώτη εργασία αναλύονται οι  μετεωρολογικές  συνθήκες που επεκράτησαν το δεύτερο 15 νθήμερο του Νοεμβρίου 2009, και είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μεγάλων  τιμών συγκεντρώσεων ΑΣ10, με υπερβάσεις  του ορίου, στην περιοχή του βιομηχανικού άξονα Δ. Μακεδονίας
( https://www.airlab.edu.gr/arlb/Anakoinwseis/Nov2011%20AP_Eps.pdf).

 

Η ανάλυση δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τον έγκαιρο εντοπισμό ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον και τη λήψη μέτρων πρόληψης.

 

Η δεύτερη εργασία επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει τη συνεισφορά των εκπομπών ΑΣ10 από τους ΑΗΣ,  στις μετρούμενες συγκεντρώσεις ΑΣ10 σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου, με τη βοήθεια προσομοιώσεων.  Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συνεισφορά των ΑΗΣ στην επιβάρυνση της Κοζάνης το 2008 ήταν περίπου 10%, ενώ στην Ποντοκώμη 29%.    Αν δεν ληφθούν υπόψη οι συγκεντρώσεις υποβάθρου, οι παραπάνω τιμές είναι 19% και 66% αντίστοιχα. Το θέμα αυτό αποτελεί ιδιαίτερα σύνθετο επιστημονικό πρόβλημα και είναι υπό διερεύνηση από το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής (ΕΑΡ – ΠΕΦΥ) του ΤΕΙΔΜ. Περισσότερα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Συνέδριο «Protection and Restoration of the Environment XI», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στις 3 – 6  Ιουλίου 2012.

 

Από τις παραπάνω εργασίες, η πρώτη πραγματοποιήθηκε από το ΕΑΡ – ΠΕΦΥ του ΤΕΙΔΜ (υπευθ. καθ. Α. Γ. Τριανταφύλλου), σε συνεργασία με τον Τομέα Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ (υπευθ. καθ. Θ. Καρακώστας), η δεύτερη αυτοδύναμα από ΕΑΡ – ΠΕΦΥ.

 

Οι παρουσιάσεις έγιναν από τους Α. Καραγιαννίδη και Α. Κρέστου, συνεργάτες της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής του ΤΕΙΔΜ.

Exit mobile version