Την πρόθεσή του να περάσει από τα λόγια στην πράξη αναφορικά με την απειλή του βέτο στην Ευρώπη εάν δεν τηρηθούν από όλες τις πλευρές τα συμφωνηθέντα υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, προαναγγέλλοντας…
παράλληλα ότι θα ζητήσει τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν τις 7 Μαρτίου.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Ο πρωθυπουργός σε πολύ υψηλούς τόνους σηματοδότησε την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης. «Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο αναλογικός επιμερισμός της ευθύνης». Με τη φράση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ουσιαστικά στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα προτίθεται να θέσει βέτο σε περίπτωση που συνεχίσουν συγκεκριμένα κράτη-μέλη να παραβιάζουν τη συμφωνία για τη διακίνηση των προσφύγων και να οργανώνουν «παρασυνάξεις». «Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε και εμείς, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν μιλά με λόγια σκληρά αλλά λόγια υπεύθυνα. Από εδώ και στο εξής δυο μέτρα και δυο σταθμά δεν μπορεί αν γίνονται αποδεκτά. Ή θα έχουμε μια ένωση με κοινούς κανόνες για όλους ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του αδιαφορώντας για τις συνέπειες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Πλάτες» Μέρκελ και Κομισιόν
Τη σκληρή στάση που προτίθεται να υιοθετήσει ο πρωθυπουργός για το προσφυγικό και για την οποία θα ζητήσει να έχει στο πλευρό του όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, είχε προαναγγείλει ουσιαστικά στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Περαιτέρω, ζήτησε και υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών. Όπως έγινε γνωστό από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν πιθανότατα από την Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που βρίσκεται σε εξέλιξη στα αρμόδια όργανα της Συμμαχίας. Ωστόσο, το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού παραμένει σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για τυχόν νέα προσκόμματα από την πλευρά της Άγκυρας.
Στο κυβερνητικό επιτελείο παράλληλα είδαν με ανακούφιση την οργισμένη αντίδραση του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έκανε λόγο ανοιχτά για «διαμάχη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Αυστρία, με αφορμή τις πρωτοβουλίες της για το κλείσιμο των συνόρων της αλλά και τη διοργάνωση της λεγόμενης Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος με αιχμές για την Ουγγαρία και την Αυστρία υπογράμμισε σε δραματικούς τόνους πως «στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου θα κριθεί το μέλλον της Σένγκεν».
Προς Εξεταστική για τη λίστα Μπόργιανς
Ο πρωθυπουργός πάντως, με αιχμή του δόρατος το προσφυγικό άνοιξε τη βεντάλια της θεματολογίας στέλνοντας μηνύματα όχι μόνο προς τις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και στο εσωτερικό. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την όξυνση της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη λίστα Μπόργιανς. Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε την επιστολή που του είχε στείλει ο υπουργός Οικονομικών της βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στα πρακτικά της Βουλής, αφήνοντας υπονοούμενα για Εξεταστική Επιτροπή. «Τέλειωσε η ασυλία και η εξουσία σας. Δεν θα αφήσουμε την υπόθεση Μπόργιανς να κλείσει» διεμήνυσε στη ΝΔ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός συνέδεσε την επίθεσή του προς την αξιωματική αντιπολίτευση με την αποκάλυψη του κυκλώματος εκβιαστών-δημοσιογράφων. «Το σύστημα των εκβιαστών και της διαπλοκής θα ξηλωθεί κλωστή-κλωστή» διεμήνυσε και απένειμε συγχαρητήρια στην Αστυνομία για τη δράση της.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα πάντως σχολίαζαν την απουσία του κ. Μητσοτάκη από τη συζήτηση στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι δεν προσήλθε λόγω της δυσχερούς θέσης που έρχεται για την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς. Ερωτηθέντες για το ενδεχόμενο περαιτέρω έρευνας τυχόν ποινικών ευθυνών για τη διαχείρηση της λίστας, οι ίδιες πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο, με μία τέτοια πρωτοβουλία να μην αποκλείεται να ληφθεί το προσεχές διάστημα.
Αποστάσεις από Κουτζαμάνη και «διεμβολισμός» εξ αριστερών στους αγρότες
Στο μέτωπο του αγροτικού, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να στρώσει το έδαφος για την σημερινή συνάντηση με τους αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας (πρόσκεινται στο ΚΚΕ), τήρησε αποστάσεις ασφαλείας από την εισαγγελική παραγγελία Κουτζαμάνη, προκρίνοντας ως λύση μονάχα το διάλογο. «Χρειάζεται προσοχή. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Είμαι της άποψης ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με την πειθώ» είπε και ανέφερε ονομαστικά την κυρία Κουτζαμάνη.
Ενδεικτικό είναι ότι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώθηκε για την εισαγγελική παραγγελία από τα ΜΜΕ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το κίνητρο της κ. Κουτζαμάνη ήταν η διατήρηση της έννομης τάξης.
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε σαφές άνοιγμα στους αγρότες χαμηλών εισοδημάτων λέγοντας ότι θα συναντηθεί αύριο με αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας. Απεκάλυψε, μάλιστα, ότι στη συνάντηση που είχε με τους αγρότες ένας από τους διαμαρτυρόμενους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου παραδέχτηκε ότι έχει εισόδημα 50.000 ευρώ. «Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το 5% του αγροτικού κόσμου αλλά το 95%. Δεν θα προστατεύσουμε τα εισοδήματα των 40.000 ευρώ» είπε και σημείωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών στα μπλόκα έχουν εισοδήματα από 5.000 έως 7.000 ευρώ. «Θέλουμε να στηρίξουμε τη μεγάλη μάζα όχι τη μειοψηφία που περιφέρονται στα ΜΜΕ» είπε και μίλησε για την ανάγκη να στηριχτεί η μικρή και μεσαία αγροτιά, επιχειρώντας να διεμβολήσει εξ αριστερών το αγροτικό μέτωπο.
Ο αγροτικός τομέας είναι προτεραιότητα, είπε, αλλά τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το 54% κάνει δηλώσεις ως 5.000 ευρώ το χρόνο, το 92% μέχρι 10.000 ευρώ και το 95% μέχρι 16.000 ευρώ.
«Κατέθεσα μια σειρά προτάσεων που αφορούν την ουσία και την επανεκκίνηση της παραγωγής αλλά και ως προς το εισόδημά τους (ασφαλιστικό, φορολογικό). Η πλειονότητα, αυτοί με εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ ευνοείται. Τα βάρη είναι 1.000 ευρώ λιγότερα από όσα πληρώνουν σήμερα.», επεσήμανε.
Στη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας ως εκ τούτου θα επιχειρήσει εκ νέου με τη δέσμη των 25 μέτρων και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστούν και περαιτέρω αιτήματα εντός του πλαισίου της κατατεθείσας πρότασης, προκειμένου να κλείσει το ένα μεγάλο μέτωπο της κυβέρνησης. Έτσι, θα επαναλάβει με παραδείγματα και αριθμούς πως ο συνδυασμός αγροτικού και φορολογικού ευνοεί την συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου.
trelokouneli.gr