- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Κοζάνης
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 13 έως 19-01-2025)
- Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας – Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
Τι γυρεύει ένας Έλληνας στα νεκροταφεία της Σιγκαπούρης;
Από την εξ’ αποστάσεως συνομιλία μας αντιλαμβάνομαι ότι ο Κώστας Οικονομόπουλος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ένας πολίτης του κόσμου θα μπορούσα να πω, με μια βαθιά φιλοσοφική ματιά απέναντι στα γεγονότα, τις χώρες, τους πολιτισμούς και τις καταστάσεις. Γεννημένος στην Αθήνα το 1976, σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μια κρατική υποτροφία τον οδηγεί στην Βρετανία και το Πανεπιστήμιο Metropolitan του Μάντσεστερ για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία. Αφού ολοκληρώνει τις σπουδές του, αρχίζει και συγκεντρώνει χρήματα για μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Σκανδιναβία. Για ένα εξάμηνο βρίσκεται στη Νότια Αφρική και εργάζεται σε αναπτυξιακά έργα για δήμο της χώρας και στα τέλη του 2001 επιστρέφει στην Ελλάδα για να κάνει την στρατιωτική του θητεία. Μετά από δύο χρόνια, όμως, φτιάχνει ξανά τις βαλίτσες του με προορισμό την Κίνα. Εργάζεται για επτά χρόνια ως project μάνατζερ, πρώτα σε μια μικρή εταιρεία outsourcing και ύστερα σε μια πολυεθνική, και το 2010 μετακομίζει στην Σιγκαπούρη, όπου πιθανότατα θα είναι και ο τελευταίος σταθμός του.
Αφορμή για την κουβέντα μας είναι το βιβλίο του “Remains: A Singapore Journey” (Υπολείμματα: Ένα Ταξίδι στη Σιγκαπούρη), όπου όπως μας εξηγεί, “υπολείμματα” είναι αφενός μεν τα ανθρώπινα λείψανα, αφετέρου τα ερείπια του πολιτισμικού παρελθόντος του τόπου. Το βιβλίο είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και ήδη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα ταξίδια, καθώς ο Κώστας Οικονομόπουλος ακολούθησε έναν τελείως ανορθόδοξο τρόπο για την ανακάλυψη του πολιτισμικού παρελθόντος της Σιγκαπούρης. Εστίασε στα εγκαταλελειμμένα νεκροταφεία της χώρας που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον αστικό επανασχεδιασμό. Πώς ξεκίνησε την εξερεύνησή του; Όταν έμαθε ότι πάνω στο παλιό νεκροταφείο της πόλης όπου διαμένει, επρόκειτο να κατασκευαστεί ένας αυτοκινητόδρομος.
«Το βιβλίο μου είναι υβρίδιο ταξιδιωτικής αφήγησης και μονογραφίας. Τα περισσότερα κεφάλαια αφορούν σε εγκαταλελειμμένα νεκροταφεία όπου οι ενταφιασμοί έχουν σταματήσει για δεκαετίες και η φύση έχει αρχίσει να ανακαταλαμβάνει το χώρο, αλλά υπάρχουν και κεφάλαια για άδειους σιδηροδρομικούς σταθμούς, σφραγισμένα ντεπό, παροπλισμένα κέντρα κράτησης, ακόμα και για ένα λοιμοκαθαρτήριο που μετατράπηκε σε τουριστικό κοιτώνα. Ήθελα να γράψω ένα ανορθόδοξο ταξιδιωτικό βιβλίο για την πολιτισμική κληρονομιά της Σιγκαπούρης που εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς εξαιτίας της οικονομικής ανάπτυξης, της πληθυσμιακής αύξησης και του αστικού επανασχεδιασμού. Ταυτόχρονα, ήθελα να υμνολογήσω τα ερείπια και να στοχαστώ τη φθορά, πράγμα που σημαίνει ότι το βιβλίο θα ικανοποιήσει όσους έχουν την ίδια αισθητική φιλοσοφία με μένα» υπογραμμίζει.
Μέσα σε 6 περίπου μήνες ο Κώστας Οικονομόπουλος επισκέφθηκε περίπου είκοσι νεκροταφεία και τουλάχιστον δέκα ακόμη τοποθεσίες. Ακολούθησε η έρευνα και η τεκμηρίωση και σε περίπου ένα χρόνο το βιβλίο ήταν έτοιμο. Όταν τον ρωτώ εάν συνάντησε αντιστάσεις στην έρευνά του, λόγω ίσως του ότι ήταν ξένος, μου απαντά πως οι περισσότερες συνομιλίες του ήταν με τους νεκρούς… Και τούτο διότι τις περισσότερες ιστορίες τις ανέσυρε συσχετίζοντας ονόματα σε ταφικά μνημεία και αναμνηστικές πλάκες, με παλιά δημοσιεύματα, όπως αναγγελίες γάμων και θανάτων, διαβιβάσεις περιουσιών, διακηρύξεις πτωχεύσεων κλπ. «Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Σιγκαπούρης έχει ψηφιοποιήσει το αρχείο των αγγλόγλωσσων εφημερίδων από τον καιρό που Σιγκαπούρη και Μαλαισία ήσαν αποικίες του βρετανικού θρόνου» εξηγεί ο ίδιος.
Ο Βωμός της Γερμανίδας
Αν και δυσκολεύεται να αποφασίσει ποια είναι η πιο «περίεργη» ιστορία που του έμεινε στο νου μέσα από όλη αυτή την δουλειά, στο τέλος καταλήγει σε εκείνη μιας έφηβης Γερμανίδας : «Ίσως η πιο περίεργη και απροσδόκητη ιστορία είναι αυτή του Βωμού της Γερμανίδας στο Πουλάου Ουμπίν: μια έφηβη Γερμανίδα που σκοτώθηκε πριν από έναν αιώνα μετατράπηκε σε θεότητα της τύχης από προληπτικούς ναύτες. Αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα παράδοξα, όπως η περιπέτεια του Οτοκίτσι, του πρώτου Ιάπωνα κάτοικου της Σιγκαπούρης ή το οδοιπορικό ενός Ινδού, ο οποίος το 1929 οδήγησε το αυτοκίνητό του παρέα με ένα φίλο του από τη Σιγκαπούρη στο Λονδίνο».
Κατά τον 39χρονο Έλληνα που έχει πια την δική του οικογένεια στην Σιγκαπούρη, ακόμα και οι πιο νέες πόλεις του πλανήτη έχουν τελικά μια ενδιαφέρουσα ιστορική διαστρωμάτωση. «Επίσης, όλες οι πόλεις έχουν διδύμους και σωσίες, παράλληλες πόλεις, ή μάλλον πόλεις-είδωλα στον καθρέφτη, πόλεις ανάστροφες σαν αρνητικά φωτογραφίας» δηλώνει ο Κώστας και συμπληρώνει πως αυτές οι περιηγήσεις του σε ζούγκλες και νεκροταφεία στην άλλη μεριά του πλανήτη ενδεχομένως ενδιαφέρουν περισσότερο όσους ταξιδεύουν, ατενίζουν ερείπια και συγκινούνται από ρημαγμένα μαυσωλεία και ξηλωμένες σιδηρογραμμές ή όσους έχουν αγάπη για την ασιατική ιστορία και την αποικιακή αρχιτεκτονική.
Ελλάδα και κρίση
news247.gr
Latest News
- Μοσχολέμονο ή λεμόνι λάιμ ή lemons laim ( Video αρχείου) )Μάρθα Σ. Καπλάνογλου, Γεωπόνος
Διαφορές του κοινού λεμονιού και του πράσινου λεμονιού λάιμ Η...
- Posted January 14, 2025
- 0
- Δήμος Γρεβενών: Κανονικά τα σχολεία την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025
Για αύριο, Τετάρτη 15/1/2025, όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας...
- Posted January 14, 2025
- 0
- “Χριστούγεννα στην Κοζάνη”: Μια αποτυχία με φανταχτερό περιτύλιγμα
Μετά την παρέλευση αρκετών ημέρων από το πέρας της εορταστικής...
- Posted January 14, 2025
- 0
- Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Άρη Παυλίδη
Με βαθιά θλίψη και οδύνη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποχαιρετά...
- Posted January 14, 2025
- 0
- Τρίτη 14-1: Σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί η τηλεθέρμανση λόγω διαρροής μέχρι τις 19.00
Η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης ενημερώνει τους καταναλωτές τηλεθέρμανσης που διαμένουν ή...
- Posted January 14, 2025
- 0
- Εκπαιδευτικό Ταξίδι του Προγράμματος MOGMAT στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν
Εικοσιτρεις επιδοτούμενοι φοιτητές/απόφοιτοι, από πέντε κύκλους σπουδών, ταξίδεψαν στο Μπακού...
- Posted January 14, 2025
- 0
- Πρόσκληση σε Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας
Έχοντας υπόψη : Tις διατάξεις των άρθρων 167, 179 και...
- Posted January 14, 2025
- 0
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
Συνεργασίες
- Ανάκτηση Δεδομένων
Αν έχετε χαλασμένο σκληρό δίσκο η TicTac Data recovery μπορεί να βοηθήσει - Μιχάλης Μίγγος
Blog για την επιχειρηματικότητα & την καινοτομία
MAGAZINO
- Μοσχολέμονο ή λεμόνι λάιμ ή lemons laim ( Video αρχείου) )Μάρθα Σ. Καπλάνογλου, Γεωπόνος
Διαφορές του κοινού λεμονιού και του πράσινου λεμονιού λάιμ...
- 14/01/2025
- 0
- Οξεία γαστρεντερίτιδα: Από τι προκαλείται και τι πρέπει να κάνετε – Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός
Η οξεία γαστρεντερίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος...
- 12/01/2025
- 0
- Απανθρακοποίηση της ελληνικής βιομηχανίας – Νέα έκθεση του Green Tank
Σε πορεία απανθρακοποίησης η ελληνική βιομηχανία Μετά από χρόνια...
- 10/01/2025
- 0
- Παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Το πρόσωπο του Έρωτα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρέμβαση, στη Θεσσαλονίκη
Ο συλλογικός τόμος με τίτλο «Το πρόσωπο του Έρωτα»...
- 10/01/2025
- 0
- Σίλατα ή Ζήλα Καππαδοκίας – Σταύρου Π. Καπλάνογλου, Συγγραφέα-Ιστορικού ερευνητή
Özlüce, Civar Zile, Zeila, Zela, Silata, Σήλατα, Ζήλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ...
- 10/01/2025
- 0
- Εξόρμηση του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών Κοζάνης στα Πιέρια (Μονοπάτι του Ταχυδρόμου)
Ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών (Σ.Ε.Ο.) Κοζάνης διοργανώνει την Κυριακή 12.01.2025 εξόρμηση στα Πιέρια (Μονοπάτι...
- 08/01/2025
- 0
- Υποδεχόμαστε το νέο έτος 2025 με το Techno Dance Hit “Feelings for You” σε μουσική του Κωνσταντίνου Σαμψών
Feelings for you || Υποδοχή του νέου χρόνου με...
- 08/01/2025
- 0
0 comments