Τι γίνεται με το Kέντρο Παλαιοντολογίας στην Μηλιά Γρεβενών;

By on 12/11/2015
Η περιοχή της Μηλιάς έγινε διεθνώς γνωστή όταν οι ανασκαφές έφεραν στο φώς ένα ζεύγος των μεγαλύτερων χαυλιόδοντων παγκοσμίως (4,39 και 5,02 μέτρων) και κατέλαβαν μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες το 2011.
Τι έγινε από το 2011 μέχρι σήμερα στη Μηλιά Γρεβενών;
Ποια η τύχη των ευρημάτων και του Μουσείου όπου στεγάζονται;
Πως εκμεταλεύτηκε ο Δήμος Γρεβενών τον, ειδικά γι αυτόν τον σκοπό, ανακατασκευασμένο κτήριο του δημοτικού σχολείου Μηλιάς προκειμένου να μετεγκατασταθούν τα ευρήματα και να είναι οι συνθήκες φύλαξης τους αλλά και έκθεσης τους πιο πολιτισμένες και πιο αντάξιες των εκθεμάτων.
Πόσο ανασταλτικά είναι τα μικροσυμφέροντα των απαίδευτων, κοντόφθαλμων ως και επικίνδυνων τοπικών παραγοντίσκων και κάποιων από του κάτοικους, κόντρα στην κοινή λογική και στο γενικότερο συμφέρον του τόπου.
Πόσο δυνατές είναι οι φωνές αυτών που αβίαστα και χωρίς γνώση και μελέτη των πραγμάτων από κάθε άποψη νομική και ηθική, ζητούν την ‘’μετακόμιση’’ των απολιθωμάτων από τον φυσικό τους τόπο στα Γρεβενά ή όπου αλλού (σαν τα Ελγίνεια Μάρμαρα ένα πράγμα).
Πόσο σκόπιμη είναι η εγκατάλειψη και η αδιαφορία ώστε να υποβαθμιστεί σε όφελος αμμορύχων και εκδοροσφαγέων μικρών γουνοφόρων ζώων που θα δώσουν τάχα περισσότερες θέσεις εργασίας στο μικρό χωριουδάκι (καταστρέφοντας το φυσικό κάλος και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής)  από ότι οι 20.000 επισκέπτες το χρόνο.
20.000 επισκέπτες το χρόνο για να θαυμάσουν το σπάνιο μνημείο της φύσης που εκτίθεται σε μια αποθήκη αν και υπάρχει το όμορφο ειδικά κατασκευασμένο κτήριο με την μεγάλη ευρύχωρη αυλή, καινούργιες τουαλέτες και μεγάλο χώρο στάθμευσης λεωφορείων και Ι.Χ.
20.000 επισκέπτες για να ξεναγηθούν και να επιμορφωθούν από άτομα ακατάλληλα γι αυτήν την δουλεία και χωρίς εκπαίδευση , χωρίς καν στοιχειώδη μόρφωση και παιδεία ενώ υπάρχουν λύσεις προερχόμενες και χρηματοδοτούμενες από το τμήμα γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων πανεπιστημίων (ακούω πως το πανεπιστήμιο της Πάτρας π.χ. ενδιαφέρεται ακόμα και να χρηματοδοτήσει φοιτητές που θα καλύψουν τη θέση εξειδικευμένου ξεναγού).
20.000 επισκέπτες που με ένα εισιτήριο του ενός ευρώ θα μπορούσαν να καταστήσουν την λειτουργία του μουσείου αυτόνομη αν όχι να επιφέρουν και κέρδη στο Δήμο. (στο λαογραφικό μουσείο της Κοζάνης το εισιτήριο είναι 3 ευρώ για τους ενήλικες και 1,5 για τα παιδιά και στη είσοδο λειτουργεί πωλητήριο βιβλίων και αναμνηστικών)
20.000 επισκέπτες που θα έφερναν αλματώδη ανάπτυξη στο χωριό θα έδινε δουλειά σε νέους άμεσα αφού θα εργαζόταν για το κέντρο παλαιοντολογίας ή έμμεσα από καταστήματα και άλλες ιδιωτικής πρωτοβουλίας δράσεις.
20.000 και πλέον επισκέπτες που θα προσέλκυε (αν ποτέ γινόταν πράξη τα σχέδια της προγραμματικής σύμβασης και των πανάκριβων μελετών που εκπονήθηκαν) το σύγχρονο παλαιοντολογικό κέντρο που  θα καλύπτει έκταση 3.000 τ.μ. όπου θα λειτουργούν ο εκθεσιακός χώρος, συνεδριακό κέντρο, διαδραστικά και εκπαιδευτικά εκθέματα για τις επισκέψεις των μαθητών, εργαστήρια ερευνών, βιβλιοθήκη και γραφεία, ξενώνες, βοηθητικές υποδομές και αναψυκτήριο. Το Κέντρο Παλαιοντολογίας Μηλιάς που πρόκειται να φιλοξενεί σεμινάρια, διαλέξεις και συνέδρια για επιστημονικούς σκοπούς, καθώς επίσης θερινά και χειμερινά σχολεία, όπως και την έρευνα του πανεπιστημίου και των φοιτητών του, σε συνεργασία με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιστημονικούς φορείς και ίσως ενός επισκέψιμου παλαιοντολογικού πάρκου που θα εκμεταλευόταν τον χώρο των ανασκαφών την όμορφη φύση και το παλιό πέτρινο χωριό (αυτό που απέμεινε και που δεν θα το προλάβουν τα παιδιά μας).
Αλλά θα μου πείτε …αυτά είναι για ρομαντικούς, έχουμε κρίση, λεφτά (τελικά) δεν υπάρχουν, βολευόμαστε με κάποιον υπάλληλο και όσο αντέχει ο μπαρμπα Νάσιος, κλπ κλπ δικαιολογίες που θα κατευνάσουν τους ‘’οργισμένους’’ χωρικούς και τους ‘’γραφικούς’’ προέδρους και συνταξιούχους Μηλιώτες που μας ενοχλούν και μας ζαλίζουν και δεν θα δυσαρεστήσουμε όσους απεργάζονται ιδέες για να πωλούν περισσότερα σάντουιτς και μαγνητάκια για τα ψυγεία  στα Γρεβενά χωρίς να κουραστούν ή να συνεισφέρουν τίποτα από την προσωπική τους δυναμική (η εμπειρία της Βασιλίτσας, όπου ισχύει το μοναχός σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα, είναι χαρακτηριστική)
Και για να μην λέει κάποιος ότι δεν υπάρχουν προτάσεις, και ότι ο καθένας λέει τα δικά του, εγώ θα καταθέσω μερικές  δικές μου και ο λογικά και ουδέτερα σκεπτόμενος ας τις κρίνει.
·         ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΝΟΥΡΓΙΟ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΗΛΙΑΣ
·         ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ. ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΤΗΣ, ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΗΛΙΑ
·         ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΡΥΠΗΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
·         ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΟΣ (Η ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ) ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΞΕΝΑΓΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
·         ΝΑ ΟΡΙΣΤΟΥΝ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ  ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΛΛΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ  ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΓΙΕΣ
·         ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.
·         ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΗΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
·         ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ.
 
Με την ελπίδα να βρεθεί κάποιος ικανός να εμπνευστεί από το όραμα, στην σωστή του βάση  και να το προωθήσει.
                                                                                             Αντώνιος Φ. Σβολιαντόπουλος

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: