- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε περιοχή της Καστοριάς
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για τη σωστή χρήση της Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
Τι χρώμα είχε η Αγία Σοφία στο Βυζάντιο;??
Το σημερινό χρώμα της Αγιάς Σοφιάς είναι αυτό, που είχε στο Βυζάντιο;
Κάνοντας ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο το Έκτακτο Παράρτημα έψαξε και βρήκε άγνωστες φωτογραφίες της Αγιάς Σοφιάς από την σκοτεινή εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τότε που η Μεγάλη Εκκλησία του Γένους μας μαγαριζόταν ως τζαμί.
Ταξιδεύοντας ακόμα πιο παλιά και φτάνοντας στην επική εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, “είδαμε” μέσα από πολύτιμες πληροφορίες, που εκμαιεύσαμε, το αρχικό Ρωμαίικο χρώμα.
Στις φωτογραφίες, που παραθέτουμε, μπορείτε να διακρίνετε τις οριζόντιες γραμμές στα εξωτερικά τειχώματα της Μεγάλης Εκκλησίας, τα οποία προστέθηκαν από τους οθωμανούς.
Η Αγιά Σοφιά το 1903
Για την ιστορία να αναφέρουμε, ότι οι οθωμανοί εκτός από τους μιναρέδες, το εσωτερικό σοβάτισμα του ναού, το εξωτερικό χρώμα και τα παράπλευρα μαυσωλεία, έκλεισαν επιπλέον κάποια παράθυρα ελαττώνοντας έτσι το φως στο εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου το ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ χρώμα της Αγιάς Σοφιάς διαφέρει κατά πολύ με το σημερινό.
Σε συνέντευξή της σε γνωστή εφημερίδα είχε αναφέρει:
Λανθασμένη είναι η εικόνα που έχουμε σήμερα για την Αγία Σοφία. Το κόκκινο επίχρισμα στην εξωτερική της επιφάνεια απέχει κατά πολύ από το χρώμα των Βυζαντινών και κάλυψε τον ναό μετά την Άλωση.
Το αυθεντικό χρώμα της όψης δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες βυζαντινές εκκλησίες: υποκίτρινο και κόκκινο του τούβλου και ξαναβγήκε στην επιφάνεια όταν από το 1994 άρχισε η αφαίρεση του κόκκινου επιχρίσματος.
Το συγκλονιστικό, όπως η ίδια καταλήγει, στην συνέντευξή της είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί πάνω από τα τρία τέταρτα της αυθεντικής επιφάνειας του ναού!
Οι εικόνες, που παραθέτουμε στην συνέχεια, αποκαλύπτουν τι κρυβόταν για αιώνες πίσω από το σοβά καθώς και το κόκκινο τούβλο, που αναφέρει η κυρία Αντωνία Μοροπούλου.
ΠΕΡΙΕΡΓΑ
0 comments