- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
Θα μας τρελάνουν – Έρχεται φόρος τώρα σε όσους κάνουν χρήση πλαστικού χρήματος
ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Σενάριο για τη φορολόγηση όλων των τραπεζικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που εξετάζεται αυτή η προοπτική η κυβέρνηση σχεδιάζει και την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος προκειμένου κάποιος φορολογούμενος να έχει αφορολόγητο.
Από τη μια δηλαδή δίνονται κίνητρα για να στραφεί ο κόσμος στις αγορές με πλαστικό χρήμα ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή κι από την άλλη θα φορολογήσει αυτές τις συναλλαγές επικαλούμενη τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος.
Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», προκειμένου να μην γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, όπως έχει δεσμευτεί ο Αλ. Τσίπρας, θα επιβληθεί ειδικό τέλος που δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις για όλες τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. Πρόκειται για έναν εσωτερικό «φόρο Τόμπιν» προκειμένου να γεμίσουν τα ταμεία ανώδυνα και να πειστούν οι Θεσμοί ότι δεν χρειάζεται ούτε μείωση συντάξεων ούτε και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Για μια πληρωμή ενοικίου π.χ. 300 ευρώ, το ειδικό τέλος αυτό θα έφτανε τα 30 λεπτά του ευρώ, που δεν αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για τους συναλλασσόμενους αλλά στο σύνολο της οικονομίας η επιβολή ενός τέτοιου τέλους θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα ώστε να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες χωρίς να κοπούν κύριες συντάξεις.
Τα σενάρια για επιβολή τέλους είχε ακουστεί και τον περασμένο Μάιο. Τότε το σενάριο ανέφερε ότι είναι δύο οι πιθανότητες. Είτε για όσες συναλλαγές είναι πάνω από 500 ευρώ, είτε γι” αυτές πάνω από 300 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί πως θα φορολογηθούν υπερδιπλάσιες συναλλαγές με τις τράπεζες και θα αυξηθούν έτσι και τα κέρδη του κράτους. Ο φόρος που θα μπει στις συναλλαγές με τις τράπεζες αναμένεται να είναι από 0,1% ως και 0,2% του ποσού της συναλλαγής.
Ωστόσο κυβερνητικές πηγές τόνιζαν τότε πως δεν θα φορολογούνται οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες καθώς έτσι θα ακυρωνόταν το μέτρο για το πλαστικό χρήμα.
Ερωτήματα πάντως προκύπτουν για το τι θα ισχύει με τις πληρωμές των ΔΕΚΟ, αν θα εξαιρούνται ή όχι από το μέτρο. Ενδεχομένως να είναι στα σχέδια και του σημερινού οικονομικού επιτελείου μια τέτοια εξαίρεση.
Αυτοί πάντως που δεν θα γλιτώσουν το νέο φόρο είναι όσοι χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για συναλλαγές πιθανότατα άνω των 300 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιβαρύνονται με τον νέο φόρο.
Το μέτρο αυτό είχε ακουστεί για πρώτη φορά πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου και ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε απορρίψει κατηγορηματικά. Επίσης, σενάρια για επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και σε όλες τις καταθέσεις είχε επίσης διαψευστεί.
trelokouneli.gr
0 comments