- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
Τεράστιες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για μη είσπραξη εσόδων
Τεράστιες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για μη είσπραξη εσόδων, όπως προκύπτει από την λίστα οφειλετών
Πριν από λίγες μέρες ζητήσαμε και λάβαμε τις καρτέλες συγκεκριμένης κατηγορίας οφειλετών του Δήμου Κοζάνης.
Από την μελέτη των καρτελών προκύπτουν ιδιαίτερα διαφωτιστικά, για την οικονομική λειτουργία του Δήμου μας, στοιχεία.
1. Ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων έχει τακτοποιημένες τις οφειλές του. Υπάρχουν όμως αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες επί χρόνια δεν πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο.
2. Σε πολλές περιπτώσεις οι οφειλές δεν βεβαιώνονταν έγκαιρα από την οικονομική υπηρεσία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα και σήμερα περιπτώσεις μη βεβαίωσης φόρων για τα τελευταία 15 χρόνια. Σε άλλες δε περιπτώσεις οφειλές ενοικίων του 2009 βεβαιώνονται για πρώτη φορά το 2012.
3. Με βάση την νομοθεσία, η βεβαίωση φόρων γίνεται μέσα σε διάστημα 5 ετών. Μετά παραγράφονται. Από τα στοιχεία προκύπτει πως πολλές από τις απαιτήσεις αυτές σήμερα έχουν παραγραφεί!
4. Σύμφωνα επίσης με τον νόμο, σε περίπτωση μη υποβολής, ανακριβούς υποβολής ή εκπροθέσμου δήλωσης, μη καταβολής, ελλιπούς ή εκπροθέσμου καταβολής του τέλους, επιβάλλεται πρόστιμο 2%. με απόφαση του Δημάρχου Από τα στοιχεία προκύπτει πως τέτοια πρόστιμα δεν έχουν επιβληθεί.
5. Αυτή η κατάσταση διαμορφώνει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς όφελος μερικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχείρησης που για το ίδιο διάστημα καλύπτοντας τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς το δήμο πλήρωσε 24.720,91 ευρώ, ενώ άλλη επιχείρηση για τον ίδιο φόρο πλήρωσε μόνο 8557,26.
Από τα παραπάνω προκύπτουν δύο μεγάλα ζητήματα:
1. Ο Δήμος Κοζάνης έχασε πολλά έσοδα τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, σε εποχές μάλιστα που δεν υπήρχε κρίση, οπότε δεν υπάρχουν και δικαιολογίες. Η δε συγκεκριμένη τακτική εφαρμοζόταν τουλάχιστον μέχρι το 2012.
2. Αναδεικνύονται τεράστιες πολιτικές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής που επέτρεψε, αν δεν μεθόδεψε, την συγκεκριμένη κατάσταση. Βασική ευθύνη των αιρετών είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων του Δήμου, η δε απουσία μέριμνας για την είσπραξη των θεσμοθετημένων εσόδων δημιουργεί μεγάλες πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες! Το διαρκές ψηφοθηρικό και πελατειακό κλείσιμο του ματιού σε συγκεκριμένες ομάδες μπορεί να φέρνει ψήφους από την μια, αλλά προκαλεί βάρος στην υπόλοιπη κοινωνία.
Για όλα τα παραπάνω στείλαμε νέα επιστολή με την οποία ζητάμε διευκρινήσεις και απαντήσεις, αλλά και επιπλέον στοιχεία.
Πρόσφατα και με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την ψήφιση της έκθεσης των οικονομικών στοιχείων για το 4ο τρίμηνο του 2012, γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, αλλά και για τις αλλαγές που εκεί γίνονται.
Σαφώς και γίνονται προσπάθειες για σημαντικές αλλαγές, από τον Αντιδήμαρχο κ. Τζέλλο, οι οποίες πρέπει να υποστηριχθούν. Και εμείς με συγκεκριμένες θέσεις και αποφάσεις τις στηρίξαμε.
Η ανάγκη όμως αυτών των αλλαγών επιβεβαιώνει την αποτυχία του παρελθόντος. Διότι αν δεν είχε εφαρμοστεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, o συμψηφισμός των υποχρεώσεων μεταξύ Δήμου και κράτους, αλλά και η βελτίωση των όρων των δανείων του Δήμου στο ΤπΔ (το 2011 πληρώθηκαν για τοκοχρεολύσια 4.081.181 ενώ το 2012 2.382.646), τότε ο Δήμος Κοζάνης θα ήταν ένα στάδιο πριν από την χρεοκοπία. Και επειδή ο κ. Δήμαρχος συχνά έχει την τάση να ωραιοποιεί την εικόνα, να του υπενθυμίσουμε πως βάσει της υπουργικής απόφασης 47497/18-12-2013, η οποία προσδιορίζει το ύψος των συμψηφισμού για κάθε Δήμο, ο Δήμος Κοζάνης συμψηφίζει ποσό 6.629.442,00 και είναι ο τρίτος Δήμος με τις μεγαλύτερες οφειλές προς συμψηφισμό, μετά την Θεσσαλονίκη (7.297.121,00) και την Λάρισα (7.294.804,00). Και αυτό αποδεικνύει πως οι οφειλές, ιδίως σε κράτος και ασφαλιστικούς φορείς, δεν είναι μια συνήθης τακτική, αλλά τακτική αποτυχημένων δημοτικών αρχών. Επιπλέον δεν θα πρέπει να αγνοείται πως ως αποτέλεσμα της ρύθμισης των ληξιπροθέσμων, θα γίνεται παρακράτηση από τους πόρους του Δήμου για τα επόμενα χρόνια.
Συμπερασματικά, τίποτα δεν μας χαρίζεται. Οι ανεύθυνες πολιτικές του παρελθόντος σήμερα προκαλούν τεράστιο κόστος, το οποίο τώρα καλείται να διαχειριστεί η δημοτική αρχή, αλλά και να επωμισθούν όλοι οι πολίτες. Και οι αλλαγές που επιβάλλονται πρέπει να είναι βαθιές και ουσιαστικές, τόσο σε πρακτικές, όσο και σε νοοτροπίες!
Δημοτική Κίνηση
‘Κοζάνη Τόπος να ζεις’
0 comments