Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης αποτελεί μια επιδότηση που παρέχεται από την ΔΕΗ στους νομούς Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων υποδομής ανάπτυξης και προστασίας περιβάλλοντος, με ποσοστό συνολικά 0,4% του Ετήσιου Κύκλου Εργασιών της ΔΕΗ.
Πηγή:Πτολεμαίος
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ιωάννης Μανιάτης, ενημέρωσε με έγγραφο τη Βουλή ότι «αναστέλλεται οποιαδήποτε διάθεση των προαναφερόμενων επιδοτήσεων», έως ότου ανασυγκροτηθεί το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, το οποίο πρέπει να αλλάξει με βάση τον Καλλικράτη, προκειμένου για τα κριτήρια και τον τρόπο διάθεσης των ποσών να ζητηθεί η γνώμη των εκλεγμένων τοπικών και Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.
Σχετικά με το παραπάνω, έχουμε ως ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, να αναφέρουμε τα εξής:
– Η δραστηριότητα της ΔΕΗ, ήταν, είναι και θα παραμείνει και στο μέλλον ανεξάρτητα από τη νέα διοικητική διαίρεση, καθώς και οι ανάγκες για την υλοποίηση έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης.
– Μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης διάφορα έργα, τα οποία ήδη υλοποιήθηκαν ή είναι στη φάση υλοποίησης. Για την ένταξή τους στο αναπτυξιακό αυτό πρόγραμμα ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες.
– Η αναστολή όλων των πληρωμών για τα έργα αυτά, θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην τοπική οικονομία, η οποία έτσι και αλλιώς μαστίζεται αφενός από την οικονομική κρίση που περνάει όλη η χώρα, και αφετέρου από τη συνεχή συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, μια και όπως είναι γνωστό, η οικονομία της περιοχής είναι άμεσα συνδεδεμένη και εξαρτημένη από τις δραστηριότητες της.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, θεωρούμε πλήρως αναιτιολόγητη την αναστολή χρηματοδότησης των έργων που ήδη εγκρίθηκαν και πολλά από αυτά ήδη υλοποιούνται. Άλλωστε, η νέα διοικητική διαίρεση διόλου δεν διαφοροποίησε τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στην περιοχή και την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης, ενώ θεωρούμε δεδομένη τη συνέχεια στη διοίκηση των νέων δομών.
Σημειώνουμε ότι ο σκοπός διάθεσης του ΤΠΑ, ενόψει και του νέου πενταετούς του προγράμματος, σίγουρα είναι θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει τόσο τους τοπικούς φορείς όσο και τους πολίτες ως προς τη στόχευση και τις αναμενόμενες θέσεις εργασίας που πρέπει να δημιουργηθούν, ιδιαίτερα σήμερα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ανασταλεί και να συμβάλει στην περαιτέρω οικονομική ασφυξία της περιοχής μας.
Σημειώνεται το παρόν είναι ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ Τμ. Δυτικής Μακεδονίας της 19.04.2011 και έχει αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς.