Το Σάββατο 5 Απριλίου στην Αίθουσα Τέχνης, 8:30 το βράδυ
Το 5ο Γυμνάσιο & το 4ο ΓΕΛ Κοζάνης, μαζί με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης – συνδιοργανώνουν τη μουσική παράσταση «ΤΑRΑΝΤΑΤΙ» με θέμα τη μουσικοχορευτική παράδοση της Κάτω Ιταλίας.
Τα griko είναι μια ελληνική διάλεκτος με αρχαιοελληνικές ρίζες και έντονη ιταλική επίδραση, η οποία μιλιέται στις περιοχές του Salento (Calabria και Puglia) στη Νότιο Ιταλία. Η χρήση της γλώσσας σήμερα περιορίζεται στους ηλικιωμένους κατοίκους των ελληνόφωνων χωριών. Ωστόσο, γίνονται αξιόλογες προσπάθειες σε επιστημονικό επίπεδο για τη διάσωση και τη διδασκαλία της στους νεότερους και μέσω της μουσικής. Παλιοί και νέοι μουσικοί, παίζοντας κιθάρα, ταμπουρέλο και οργανέτο, συνοδεύουν τις στιγμές της ζωής τους με τραγούδια ερωτικά, εργατικά, μοναδικ!
ής αξίας μοιρολόγια, νανουρίσματα, αλλά και την tarantella pizzica pizzica, όπως άλλωστε γινόταν πάντα.
Η tarantella pizzica pizzica είναι ίσως ο πιο δημοφιλής παραδοσιακός χορός του Salento που συνδέεται με το φαινόμενο του ταραντισμού, μιας μορφής κρίσης-μανίας που οφειλόταν στο τσίμπημα (pizzica) μιας αράχνης, της Lycosa Tarantula, που φέρει τ’ όνομά της από την πόλη του Τάραντα. Κατά την παράδοση, όταν η αράχνη τσιμπούσε κάποιον, συγκεντρώνονταν οι μουσικοί και πειραματίζονταν με όργανα και με ρυθμούς για να δουν σε ποια από αυτά αντιδρά ο ασθενής. Στη συνέχεια τον σήκωναν κι αυτός άρχιζε να χορεύει, μιμούμενος τις κινήσεις της αράχνης, μέχρι τελικής εξάντλησης. !
Ο ασθενής, ή αλλιώς ο “tarantato”, εκστασιαζόταν με τις μελωδίες που άκουγε και θεραπευόταν από την κρίση του· προφανώς με την εφίδρωση έφευγε και το δηλητήριο. Η διαδικασία της θεραπείας μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και δύο ημέρες.
Μετά την περσινή επιτυχία με την παράστασή μας TRAÙDIA, επιστρέφουμε φέτος πιο δυναμικοί και περισσότερο τσιμπημένοι από ποτέ! Σας περιμένουμε να γιατρευτούμε μαζί από το δηλητήριο της αράχνης.
Η παράσταση γίνεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων πολιτιστικών δραστηριοτήτων «Μουσικές Διαδρομές – Μουσικές Ανταλλαγές 2013-2014″ και «Μουσικό ταξίδι στην Κάτω Ιταλία».