- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Κοζάνης
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 13 έως 19-01-2025)
- Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας – Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
«Τα σοβαρά προβλήματα της Δ.ΕΠ.Ε.ΠΟ.Κ συμπυκνώνουν την αποτυχία της Δημοτικής Αρχής»
Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκαν οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των εταιρειών του Δήμου Κοζάνης Δ.ΕΠ.Ε.ΠΟ.Κ και ΑΝ.ΔΗ.ΚΟ. Ένα πρώτο συμπέρασμα που θα μπορούσε να βγάλει κανείς από όσα συζητήθηκαν είναι πως στην πορεία αυτών των εταιρειών αντικατοπτρίζεται εν μέρει η αποτυχημένη πολιτική της Δημοτικής Αρχής. Συγκεκριμένα:
Η ΑΝ.ΔΗ.ΚΟ είναι μια Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Κοζάνης που όμως για το 2012 είχε ελάχιστη δραστηριότητα. Στην δε Γενική Συνέλευση δεν παρουσιάστηκε καμιά πρόταση προοπτικής για την εταιρεία, δεν συζητήθηκε καμιά επί της ουσίας πρόταση ανάπτυξής της, ενώ δεν έχει δικό της προσωπικό και υποαπασχολεί προσωπικό υπηρεσιών του Δήμου.
Η Δ.ΕΠ.Ε.ΠΟ.Κ. είναι επί της ουσίας μια προβληματική επιχείρηση, που σήμερα κινείται σε οριακό οικονομικά επίπεδο. Για το 2013 είχε κύκλο εργασιών 22.000, συνολικά έσοδα περίπου 50.000, ενώ οι καθαρές ζημιές ανήλθαν στο ύψος περίπου των 320.000 ευρώ. Το προσωπικό είναι απλήρωτο για αρκετούς μήνες, ενώ οι υποχρεώσεις της εταιρείας είναι κοντά στα 6.5 εκ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρήση περίπου 25%.
Το όραμα της ΖΕΠ που κλήθηκε να υλοποιήσει η Δ.ΕΠ.Ε.ΠΟ.Κ είναι εν τέλει ένα αποτυχημένο όραμα για πάρα πολλούς λόγους. Όλος αυτός ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη από τον Δήμο Κοζάνης δραστηριοτήτων Real Estate και η επιλογή να στηριχθεί ένα σχέδιο με βασικό πυλώνα την οικοδομή, όπως συνέβη εν τέλει και σε όλη τη χώρα, ήταν ένας σχεδιασμός σε πήλινα πόδια. Οι δυνατότητες που υπήρχαν το 1995 μετά τον σεισμό εξανεμίστηκαν από την ακολουθούμενη πελατειακή στην βάση της πολιτική. Ταυτοχρόνως είναι εντελώς αντιφατική η πολιτική του Δήμου και στο θέμα του νέου Γ.Π.Σ, όταν από την μια ζητούσε πελάτες για τα ακριβά οικόπεδα της ΖΕΠ, ενώ από την άλλη με το υπό έγκριση Γ.Π.Σ. εντάσσει στο σχέδιο πόλης περίπου 4000 επιπλέον στρέμματα. Είναι προφανές πως όλος αυτός ο σχεδιασμός στηρίχθηκε σε μη ρεαλιστικά οικονομικά και δεν συνοδεύτηκε από συνεκτικές πολιτικές επιλογές. Θα πρέπει σήμερα να γίνει μια συνολική αξιολόγηση στην λογική κόστους-οφέλους ώστε να έχουμε μια αποτύπωση για το πόσο έχει στοιχίσει συνολικά το αποτυχημένο εγχείρημα της Ζ.Ε.Π.
Η ΔΕΠΕΠΟΚ σήμερα δεν είναι μια βιώσιμη εταιρεία. Η αβεβαιότητα για το μέλλον και για την βιωσιμότητα της εταιρείας είναι μεγάλη και πρέπει σαφώς να προβληματίσει σοβαρά.
0 comments