Η Βρετανία, άναψε το πράσινο φως και θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εφαρμοστεί σε ανθρώπους η (αμφιλεγόμενη) μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης των “τριών γονέων”.
Με τη μέθοδο αυτή πιστεύεται ότι θα μπορούν να γεννιούνται υγιή παιδιά που δεν θα νοσούν από ανίατες ασθένειες, αφού δεν θα περνάει από τους γονείς στο παιδί το “προβληματικό” DNA τους.
Η διαδικασία της νέας αυτής μεθόδου, που βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο, έχει να κάνει με την ην εμφύτευση στη μήτρα γενετικά τροποποιημένων εμβρύων. Αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και να εγείρει σοβαρότατα ζητήματα ηθικής και βιοηθικής.
Οι επιστήμονες με διάφορες τεχνικές παρεμβαίνουν στη διαδικασία γονιμοποίησης και απομακρύνουν το ελαττωματικό μιτοχονδριακό DNA, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κληρονομικές νόσους όπως καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, εγκεφαλικές διαταραχές, τύφλωση και μυϊκή ατροφία. Το συγκεκριμένο μιτοχονδριακό DNA, περνάει μόνο μέσα από τη μητέρα στο παιδί και πλήττει περίπου 1 στα 6.500 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η μέθοδος αυτή λέγεται “εξωσωματική γονιμοποίηση τριών γονέων” γιατί το έμβρυο θα έχει τόσο τα γονίδια της μητέρας, του πατέρα, αλλά και μίας άλλης γυναίκας δότριας ωαρίων που στο DNA της δεν θα υπάρχει κάποια ελαττωματική εντολή. Από έρευνα προκύπτει επίσης ότι οι περισσότεροι Βρετανοί τάσσονται υπέρ της μεθόδου αυτής. Το ανακοίνωσε η καθηγήτρια Σάλι Ντέιβις, σύμβουλος της κυβέρνησης σε ιατρικά θέματα.
Και συνέχισε: “Οι επιστήμονες επινόησαν καινοτόμες, νέες διαδικασίες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτές τις ασθένειες από το περάσουν από τη μητέρα στο παιδί, χαρίζοντας ελπίδα σε πολλές οικογένειες που επιθυμούν τα παιδιά τους να μην νοσήσουν από αυτές. Μόνο σωστό είναι ότι επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε αυτή την σωτήρια για τη ζωή θεραπεία το συντομότερο δυνατό”.
Η βρετανική Επιτροπή Ιατρικής Ηθικής, που εξέτασε τις πιθανές θεραπείες μιτοχονδριακών ασθενειών, τις ενέκρινε τον περασμένο χρόνο και ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή τους αρκεί να προκύπτει από την έρευνα ότι είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές.
Πάντως το βρετανικό Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ήδη ένα σχέδιο με τους κανονισμούς που θα διέπουν τη νέα θεραπευτική αυτή μέθοδο και σχεδιάζει να τη δημοσιοποιήσει μέσα στο 2013. Οι γιατροί ελπίζουν ότι μέσα στα επόμενα 2 χρόνια θα γεννηθεί το πρώτο υγιές παιδί με τη μέθοδο αυτή.