Tο ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου θύμα του “Καλλικράτη” στο ΕΣΥ

By on 02/09/2011
KAΦΚΑ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥΚαταργείται και εντάσσεται στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

 

Θύμα της ανασυγκρότησης του ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) πέφτει και το ΚΑΦΚΑ (Κέντρο Αποθεραπείας- Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης) Αμυνταίου Φλώρινας, καθώς, όπως προβλέπει το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταργείται, μετονομάζεται και εντάσσεται στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

 

Πηγή:e-prolemeos.gr

 

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας για την «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Ένταξη των Κ.Α.Φ.Κ.Α. στο Ε.Σ.Υ. για την παροχή υπηρεσιών Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης – Σύσταση ενιαίου Εθνικού Μητρώου δικαιούχων επιδομάτων και άλλες διατάξεις», προβλέπεται ότι τα Κέντρα Αποθεραπείας – Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης καταργούνται ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ως αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες των νοσοκομείων και μετονομάζονται σε Μονάδες Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης.

 

Σε ό,τι αφορά το ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου στο σχέδιο Νόμου αναφέρεται: «το Κέντρο Αποθεραπείας – Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Αμυνταίου Φλώρινας, που συστήθηκε και λειτουργεί δυνάμει των διατάξεων των προεδρικών διαταγμάτων: 444/1980 (ΦΕΚ 117 Α’), 280/1985 (ΦΕΚ 104 Α’) και 258/1996 (ΦΕΚ 190 Α’) καταργείται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και μετονομάζεται σε Μονάδα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας».

 

Επισημαίνεται ότι βασικός στόχος της ίδρυσης και λειτουργίας του ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου ήταν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων αποκατάστασης.

 

«Η αποκατάσταση αποτελεί μία δυναμική διαδικασία μέσα από συντονισμένη εφαρμογή ιατρικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και επαγγελματικών μέτρων που έχει ως στόχο να υποβοηθήσει το ανάπηρο άτομο να φτάσει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο λειτουργικότητας και να ενταχθεί στην κοινωνία (ΠΟΥ, 1981)», αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου, με την επισήμανση ότι «ο τομέας της αποκατάστασης περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες μεθόδους και τεχνικές για τη μείωση των επιπτώσεων της χρόνιας διαδρομής μίας νόσου».

 

Η εξέλιξη αυτή πάντως αναμένεται να εγείρει σοβαρές αντιδράσεις εκ μέρους του δήμου Αμυνταίου, καθώς το δημοτικό του συμβούλιο με πρόσφατη απόφασή του για το νέο υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας αξιώνει να παραμείνει αυτόνομο διοικητικά το ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου και να ενισχυθεί με επιστημονικό προσωπικό, ενώ αντιδράσεις αναμένονται και από περιφερειακούς συμβούλους της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας, καθώς χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να εξοπλιστεί, να στελεχωθεί και να λειτουργήσει το ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου που παρέμενε χρόνια αναξιοποίητο.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: