giapraki.com

Στην τελική ευθεία το προσχέδιο για τη συμφωνία

Βήμα βήμα …Σε ένα κείμενο περίπου 20 σελίδων αναμένεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να τυπωθεί το κείμενο της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται από το Μαξίμου

Aνώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος αποκάλυψε στο ΜΕΓΚΑ πως το τελικό σχέδιο της συμφωνίας έχει αρχίσει ήδη να γράφεται αναμένεται αν είναι έτοιμο μέσα στο Σαββατοκύριακο και προβλέπεται να φτάσει τις 20 σελίδες συν κάποιες παραπομπές.

Το κείμενο θα ξεκαθαρίζει τις υποχρεώσεις και των δύο πλευρών και θα περιλαμβάνει τα μέτρα τα οποία θα δεσμεύεται να λάβει η Αθήνα αλλά και τη χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα, καθώς και ένα πακέτο επενδύσεων.

Σύμφωνα με τος πληροφορίες που μετέδωσε απόψε το MEGA από την ελληνική πλευρά, το θέμα του ΦΠΑ παραμένει για την ώρα ανοικτό, ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα βρεθεί λύση, καθώς υπάρχει η κατεύθυνση στο Brussels Group να κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα.

Προς το παρόν, η Αθήνα προτείνει τρεις συντελεστές (7%,14% και 22%), με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο, ενώ οι θεσμοί ζητούν δύο συντελεστές. Κρίσιμο στοιχείο, για την ελληνική πλευρά, είναι να υπάρχει μεν ανακατανομή των βαρών και παράλληλα να μην είναι τέτοιες οι μεταβολές που θα διαταράξουν την καταναλωτική συμπεριφορά.

Στα εργασιακά φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος, με την Αθήνα να ζητά ένα μοντέλο με βάση το Διεθνές Γραφείο Εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις (φθινόπωρο 2015 – Απρίλιος 2016).

Στο ασφαλιστικό φαίνεται ότι θα υπάρξει αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έως το 2017, ωστόσο η Αθήνα θα δεσμεύεται να ανοίξει η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος μετά από αναλογιστικές μελέτες που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμότητά του. Την ίδια ώρα θα μπαίνει “φρένο” στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, από το οποίο θα εξαιρούνται όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Στο δημοσιονομικό κενό, στο οποίο μας χωρίζει 1 δισ. ευρώ από τους θεσμούς. Ωστοσό κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι τα 2/3 αυτής της διαφοράς έχουν να κάνουν με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Αθήνα και οι θεσμοί υπολογίζουν αυτό το ύψος. Σε κάθε περίπτωση το κενό αυτό προτείνεται να καλυφθεί από έσοδα από ΦΠΑ και περιστολή δαπανών.

Σε ό,τι αφορά τις 100 δόσεις η Αθήνα ελπίζει ότι θα αποφέρουν 600 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι θεσμοί δεν εμφανίζονται τόσο αισιόοδοξοι.

Ερώτημα παραμένει τέλος ο ρόλος του ΔΝΤ στη συμφωνία.

Τη σκυτάλη παίρνει την Τετάρτη η δια ζώσης συνεδρίαση του Brussels Group, προκειμένου να έχουν προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο οι διαδικασίες έως τη συνεδρίαση του Euro Working Group της Πέμπτης.

alexiptoto.com

Exit mobile version