giapraki.com

Στην Αμφίπολη η Ελίτ ξένων αρχαιολόγων. Τρέμουν στο ΥΠ.ΠΟ το Διεθνές ρεζίλι.

Έντονη κινητικότητα αναμένεται στην ανασκαφή του τύμβου Καστά το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληρoφορίες του Thousandnews.gr ξένοι επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων αναμένεται να καταφθάσουν στην Αμφίπολη προκειμένου να δουν από κοντά το μοναδικό ταφικό μνημείο που έφερε στο φως η Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών με τις έρευνες της Κατερίνας Περιστέρη.

Η σημαντική πρωτιά που κατέκτησε η ανασκαφή του τύμβου Καστά σε Διεθνές επίπεδο στην Έκθεση Αρχαιολογίας με έδρα το Capaccio-Paestum στην Ιταλία, δεν αφήνει αδιάφορους όσους επιστήμονες διεκδικούσαν το χρυσό μετάλλιο.
Οι αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν τα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη στην Ευρώπη στην Αγγλία, τον Τάφο Khentakawess ΙΙΙ στο Abu Sir στην Αίγυπτο, τον Τάφο ενός πρίγκιπα των Γαλατών στο Warcq της Γαλλίας και το Θησαυρό της Orselina στο καντόνι του Τιτσίνο της Ελβετίας, αναμένεται να επισκεφθούν τον τύμβο Καστά.
Η μοναδικότητα του μνημείου αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τους ξένους επιστήμονες ενώ αυτό που εντυπωσιάζει είναι, ότι μια υπερμεγέθη ανασκαφή στον Ελλαδικό χώρο, εξελίχθηκε με τόση ταχύτητα και επιτυχία σε διάστημα μόλις έξι μηνών.
Ως θετική εξέλιξη θεωρούν το μοντέλο που εφαρμόσθηκε ως προς την επιτάχυνση, την αντιμέτωπη και επίλυση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, διαδικασίες που διαχειρίστηκε η πρώην Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Έχοντας λοιπόν ως πρότυπο το συγκεκριμένο πλαίσιο, εξέφρασαν το ενδιαφέρον να αναπτύξουν συνεργασίες σε επίπεδο χωρών με στόχο την παγκόσμια προβολή των ευρημάτων.
Στο σημείο αυτό όμως «σκαλώνει» η διοίκηση του ΥΠ.ΠΟ η οποία αναγνωρίζει μεν την αξία της συγκεκριμένης ανασκαφής ωστόσο δυσκολεύεται να την αποδεχθεί. Ως αντιστάθμισμα προβάλλει την περίοδο αυτή, άλλες ανασκαφές που και αυτές ωστόσο εξελίχθησαν από την προηγούμενη διοίκηση.
Δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι για την πρωτιά της Αμφίπολης και την απονομή του χρυσού μεταλλείου στο Capaccio-Paestum στην Ιταλία, δεν εκδόθηκε ούτε ένα δελτίο τύπου, ενώ αντίθετα το υπουργείο λειτούργησε, με αστραπιαίους ρυθμούς και έδωσε απάντηση στην επιστημονική έρευνα του παλαιοανθρωπολόγου Αντώνη Μπαρτσιώκα για τα οστά του Φιλίππου Β. Παράλληλα την ίδια ώρα, ορθώς πράττει ,και δημοσιεύει τα συλλυπητήρια του αναπληρωτή Υπουργού σε οικογένειες εκλιπόντων καλλιτεχνών.
Εντύπωση πάντως προκαλεί η στάση της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέας του υπουργείου Μαρίας Βλαζάκη που υποτίθεται γνωρίζει τους μηχανισμούς, τη γραφειοκρατία, τα προβλήματα και κυρίως τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται. Η εμπειρία της δεν επιτρέπει λάθη που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μαύρη σφραγίδα στην καριέρα της, ωστόσο ο κίνδυνος αυτός εγκυμονεί για την ίδια, λόγω της αρνητικής κριτικής που διατυπώνεται ήδη Διεθνώς για την εξέλιξη της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά , αλλά και του νέου κύματος αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας που εκφράζεται με τη συλλογή υπογραφών και δεν αποκλείεται να απαιτηθεί η παραίτησης της.
Στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα για την ανασκαφή της Αμφίπολης και στην οποία συμμετείχαν η επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών Κατερίνα Περιστέρη, ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής και η Διευθύντρια Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων Μαρία Μερτζάνη, η Γενική Γραμματέας ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ασκήθηκε αυστηρή κριτική στην καθυστέρηση των εργασιών συντήρησης, τομέας ευθύνης της κυρίας Μερτζάνη.
Την περίοδο αυτή πάντως τα στελέχη του ΥΠ.ΠΟ διέπονται από αμηχανία λόγω του γενικότερου πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα αλλά και των λάθος εκτιμήσεων και θέσεων που έχουν ήδη διατυπώσει . Στους διαδρόμους του υπουργείου ορισμένοι μιλούν για ανθρωποφαγία αρχαιολόγων ακόμα και μεταξύ της ίδιας παρέας.
Τον ύπνο τους χάνουν ,μπροστά στο ενδεχόμενο ισοπέδωσης της καριέρας τους, κυρίως όσοι συμμετέχουν στο στενό κύκλο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ,όπως ορισμένοι Διευθυντές εφοριών και αρχαιολογικών μουσείων.
Οι προτάσεις τους έως τώρα υιοθετούνται, ως γραμμή του ΥΠ.ΠΟ ενώ είναι ήδη γνωστό ότι τα ίδια πρόσωπα συμμετείχαν και σε ανάλογους κύκλους προηγούμενων κυβερνήσεων όπου και εκεί προσπαθούσαν να ασκήσουν επιρροή.
Πεντακόσια χιλιόμετρα μακριά από αυτές τις καταστάσεις η Διεπιστημονική ομάδα της Αμφίπολης συνεχίζει το έργο της.
Η Κατερίνα Περιστέρη και ο Μιχάλης Λεφαντζής μελετούν την περίοδο αυτή τον μεγαλύτερο Μακεδονικό τάφο προκειμένου να προβούν έως τέλος Οκτωβρίου στις πρώτες επιστημονικές ανακοινώσεις. Το χρονοδιάγραμμα βέβαια των δέκα μηνών που τέθηκε από διοίκηση του ΥΠ.ΠΟ , θεωρείται πιεστικό για την ανάλυση ενός ταφικού μνημείου τέτοιου μεγέθους, ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Με δεδομένο ότι από την πρώτη στιγμή οι έρευνες στον Τύμβο Καστά αντιμετωπίζονται ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου και ενός μεγαλύτερου πεδίου ανασκαφών οι αρχαιολόγοι εκφράζουν την πεποίθηση τους ότι η περιοχή έχει να δώσει και άλλα αποκαλυπτικά ευρήματα.
Τέλος σύμφωνα με τις πληροφορίες του thousandnews.gr οι απόψεις που διατύπωσε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κάνσας των ΗΠΑ, Δημήτριος Δενδρινός δεν απασχολούν το ΥΠ.ΠΟ.
Του Γιώργου Ροδάκογλου
amfipolinews.gr
Exit mobile version