Tα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης αναλύθηκαν σε διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η ΔΕΗ, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ.
Δεκαπέντε νέα σημεία φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα δημιουργήσει πιλοτικά η ΔΕΗ στην Αθήνα και την Κοζάνη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Green eMotion.
Οι δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στην εθνική οικονομία μας η ταχεία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, καθώς και τα πλεονεκτήματά της παρουσιάστηκαν σήμερα στο «Διεθνές Συνέδριο για την Ηλεκτροκίνηση: Το Πρόγραμμα Green eMotion», που διοργανώνει η ΔΕΗ ΑΕ στο Ζάππειο Μέγαρο και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, βασικό πλεονέκτημα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων είναι το χαμηλό κόστος χρήσης καθώς με τα ισχύοντα τιμολόγια της ΔΕΗ η κατανάλωση κυμαίνεται στο 1 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα, δηλαδή έως και δέκα φορές λιγότερο σε σχέση με ένα μέσο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο.
Η αυτονομία μετά από πλήρη φόρτιση κυμαίνεται στα 150 με 200 χιλιόμετρα ενώ ο χρόνος που απαιτείται για να γεμίσει η μπαταρία ξεκινά από μισή ώρα (με ειδικούς αλλά ακριβούς φορτιστές) και φθάνει μέχρι τις 10 ώρες από την πρίζα του σπιτιού. Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει ακόμη ειδικό τιμολόγιο για τη φόρτιση αυτοκινήτων και ως εκ τούτου η χρέωση γίνεται με το κανονικό οικιακό τιμολόγιο, ή με το νυχτερινό αν η φόρτιση γίνεται τις νυχτερινές ώρες.
Το κυριότερο μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος αγοράς, που οφείλεται στο ότι οι μπαταρίες είναι ακόμα ακριβές αλλά θεωρείται βέβαιο ότι με την πρόοδο της τεχνολογίας το κόστος αυτό θα μειωθεί.
Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη σταθμοί φόρτισης σε χώρους στάθμευσης, εκθεσιακά – εμπορικά κέντρα, ενώ οι νέοι σταθμοί της ΔΕΗ θα εγκατασταθούν στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, της ΡΑΕ, του Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), στα υπουργεία Ενέργειας και Μεταφορών κ.α.
Μανιάτης: Μπορούν να αναπτυχθούν τουλάχιστον 7.000 νέες θέσεις εργασίας
Τον κεντρικό χαιρετισμό προς τους συνέδρους απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, υπογραμμίζοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ηλεκτροκίνησης για τη χώρα μας. Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης μπορεί να αποφέρει έως και 700.000 νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ, εκ των οποίων οι 7.000 στην Ελλάδα.
«Ο τομέας των ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο) είναι ένας αναδυόμενος τομέας, ο οποίος μπορεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να δημιουργήσει έως και 700.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα 10 χρόνια. Από αυτές τις θέσεις εργασίας, τεκμηριωμένα η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει τουλάχιστον τις 7.000», ανέφερε ο κ. Μανιάτης.
Ο υπουργός συνεχάρη τη ΔΕΗ για τη συμμετοχή της σε αυτή την προσπάθεια και σημείωσε ότι «φιλοδοξούμε όχι απλά να είμαστε παρόντες αλλά ενεργοί παίκτες, διαμορφωτές και πρωταγωνιστές στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης». Πρόσθεσε δε ότι «βρισκόμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού και της διασφάλισης της χρηματοδότησης ενός πιλοτικού δικτύου ηλεκτρικής κινητικότητας στην Ελλάδα».
Από πλευράς του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή της Επιχείρησης στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Green eMotion και στις νέες δυνατότητες που διανοίγονται για τις επιχειρήσεις του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλεκτροκίνηση.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, με την εφαρμογή του προγράμματος Green eMotion έχουν δημιουργηθεί πανευρωπαϊκά 2.500 σημεία φόρτισης που χρησιμοποιούνται από 2000 οχήματα.
antenna.gr