Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων κυμάνθηκαν μεταξύ 3,47 και 4,23 ευρώ ο τόνος. Συνολικά το τρέχον τρίμηνο έχει πραγματοποιηθεί στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων μονοψήφιος αριθμός συναλλαγών οριακά πάνω από τα 5 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δημοπρασιών του Μαρτίου έκλεισε με την τιμή κάτω από τα 4 ευρώ ο τόνος.
Έχοντας λοιπόν μια πιο σαφή εικόνα για το πώς εξελίχθηκε η αγορά των ρύπων το ΥΠΕΚΑ κάνει τους σχεδιασμούς του για το ύψος των νέων αυξήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το ρεύμα την 1η Μαΐου. Όπως αναφέρει αρμόδια πηγή, θα πρέπει πριν τις νέες αυξήσεις να γίνει ένας νέος υπολογισμός για τα κόστη της ΔΕΗ, όπως συνέβη και με τις αυξήσεις του Ιανουαρίου. Και σε αυτόν τον υπολογισμό, το κομμάτι των ρύπων αποτελεί μια σημαντική παράμετρο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Θυμίζουμε ότι στην πρώτη δόση του Ιανουαρίου, εγκρίθηκε συνολική αύξηση 8% μεσοσταθμικά, η οποία αφορούσε σε ποσοστό 3% αφορά στο αυξημένο λειτουργικό κόστος της ΔΕΗ που πρέπει να ανακτηθεί από τα τιμολόγια και 5% (270 εκατ. ευρώ) στις νέες δαπάνες για αγορές ρύπων που πρέπει να πραγματοποιήσει φέτος η ΔΕΗ. Ο υπολογισμός των 270 εκατ. ευρώ έγινε με βάση τις τιμές των ρύπων στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 και δη με τιμή στα 7 ευρώ ο τόνος.
Το υπόλοιπο
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που αφορά στο σύνολο του 2013 έγινε περικοπή στο αίτημα της ΔΕΗ για το μέσο επιτρεπόμενο έσοδο στο σύνολο του έτους από τα 4,8 δις που αρχικά ζητήθηκαν στα 4,2 δις (το ποσό περιορίστηκε ακόμη περισσότερο στα 4 δις από το ΥΠΕΚΑ). Με βάση λοιπόν το μέσο αυτό επιτρεπόμενο έσοδο καθορίστηκε μεσοσταθμικό ύψος αυξήσεων της τάξης του 16,5% για το σύνολο του 2013, το οποίο και καθορίστηκε να επιβληθεί σε τρείς δόσεις Ιανουάριο, Μάιο και Ιούλιο. Η πρώτη δόση ωστόσο που ξεκίνησε να μετράει τον Ιανουάριο ήταν «εμπροσθοβαρής» στο κομμάτι των ρύπων, δηλαδή επιβλήθηκε το σύνολο της αύξησης για τις αγορές δικαιωμάτων ρύπων.
Πόση είναι η διαφορά;
Με βάση λοιπόν τον αρχικό σχεδιασμό, υπολείπονται δύο δόσεις αυξήσεων της τάξης του 4% η κάθε μια, ούτως ώστε να καλυφθεί το συνολικό ποσό της αύξησης που έχει εγκριθεί για το 2013. Ωστόσο καθώς τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά στο κομμάτι των ρύπων, το ΥΠΕΚΑ βλέπει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περιορισμό των ήδη προϋπολογισμένων αυξήσεων. Ποια είναι αυτά τα περιθώρια; Έστω και εάν η ΡΑΕ έχει ήδη γνωμοδοτήσει για τα φετινά κόστη, το υπουργείο θεωρεί ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που έγινε στα τέλη του 2012, δηλαδή η ΔΕΗ να υποβάλει νέα αναθεωρημένα κοστολογικά στοιχεία και η ΡΑΕ να γνωμοδοτήσει, προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή περιθώρια που υπάρχουν για να μειωθεί το προϋπολογισθέν ύψος των αυξήσεων.
Εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η ΔΕΗ για ένα ποσοστό της τάξης του 12% των αγορών της, γίνεται όχι από το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων αλλά από το μηχανισμό των Ηνωμένων Εθνών CDM σε ακόμη χαμηλότερες τιμές, τότε γίνεται σαφές ότι υπάρχουν σοβαρά περιθώρια για μείωση του ποσοστού της αύξησης κατά τουλάχιστον 40% (από τα συνολικά 270 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί για τους ρύπους).
energypress.gr