giapraki.com

Σοβαρά προβλήματα στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς


Προς: Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Σοβαρά προβλήματα στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Κοζάνης, Γρεβενών, της Φλώρινας και της Καστοριάς, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις τους σε έμψυχο δυναμικό.
Η Δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας στην οποία όλοι οι πυροσβεστικοί σταθμοί από την ίδρυσή τους είναι Γ΄ τάξης, ενώ δεν υπάρχει ΕΜΑΚ αν και στην περιοχή βρίσκεται η ενεργειακή καρδιά της χώρας (5 ατμοηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και υδροηλεκτρικοί και το μεγαλύτερο ορυχείο εξόρυξης λιγνίτη των Βαλκανίων), το δυσκολότερο κομμάτι σε διέλευση της Εγνατίας οδού (τούνελ, υψηλές γέφυρες), δέκα λίμνες (οι μεγαλύτερες της Ελλάδος) καθώς και περιοχές NATURA.
Ο πληθυσμός έχει πολλαπλασιαστεί από την εποχή της ίδρυσης των Πυροσβεστικών Σταθμών και κατ’ επέκταση οι ανάγκες των συμπολιτών μας.
Από άποψη πυροσβεστικών δυνάμεων, η περιοχή είναι η πιο υποβαθμισμένη πανελλαδικά, με οργανικές θέσεις 230 ατόμων και 26 κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες κατανέμονται και στους τέσσερις νομούς της. Σημειώνεται ότι το Οργανόγραμμά της, δεν αναβαθμίστηκε ποτέ από την ίδρυση των πυροσβεστικών υπηρεσιών μέχρι σήμερα, ενώ στην υπηρετούσα δύναμη υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης, γεγονός που κάνει τις πραγματικές ελλείψεις πολύ μεγαλύτερες, από ότι φαίνονται.
Σήμερα, στην περιοχή, υπάρχουν 187 άτομα πενταετούς σύμβασης, 230 άτομα είναι μόνιμα και 55 άτομα είναι εποχικοί συμβασιούχοι.
Λόγω και της υποβαθμισμένης, πανελλαδικά, θέσης της Δυτικής Μακεδονίας κρίνεται αναγκαία η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, καθώς η σημερινή κατάσταση με τους εργαζόμενους «τριών ταχυτήτων» εμποδίζει τη σωστή λειτουργία της υπηρεσίας και προκαλεί όγκο προβλημάτων. Κι’ αυτό γιατί, οι πενταετούς σύμβασης εργαζόμενοι δεν εργάζονται τη νύχτα, τις Κυριακές και τις αργίες, απλώς εγκρίνεται ένας μικρός αριθμός ωρών για απασχόληση τη νύχτα ή την Κυριακή, οπότε δεν μπορούν οι επιτελείς να προγραμματίσουν το σχεδιασμό τους.
Στο μεταξύ, απελπιστική είναι η κατάσταση ως προς τον εξοπλισμό (π.χ ελαστικά) και τα μέσα του Σώματος, με «γερασμένα» οχήματα που συχνά ακινητοποιούνται από βλάβες και δεν επισκευάζονται λόγω έλλειψης χρημάτων.
Τα περισσότερα οχήματα είναι 25ετίας. Η τελευταία μαζική προμήθεια είχε γίνει στην Ολυμπιάδα το 2004. Τα αυτοκίνητα είναι «γερασμένα» και στέλνονται για επισκευή στο Πυροσβεστικό Συνεργείο Βορείου Ελλάδος με αποτέλεσμα όταν υποστούν βλάβη να παροπλίζονται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επισκευάζονται μόνο εάν και όταν κάποια στιγμή δοθούν χρήματα για προμήθειες ανταλλακτικών.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως, αφενός με το διαθέσιμο εξοπλισμό και μέσα και αφετέρου με το προσωπικό «τριών ταχυτήτων» (μόνιμους, πενταετούς και εποχικούς), η εύρυθμη λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας δυσχεραίνεται, καθώς και η δυνατότητά της να ανταποκριθεί επαρκέστατα στο έργο της.
Επίσης, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών για τη δημιουργία και λειτουργία του πρώτου στίβου μάχης πυροσβεστών της Ελλάδας στη σκεπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαίδας, η Πολιτεία συνεχίζει να μη παρέχει κατάλληλο χώρο, υλική και οικονομική στήριξη των φορέων που εμπλέκονται σε αυτή την προσπάθεια.
Έπειτα από την αναδιοργάνωση του Σώματος προβλέπεται η παρακάτω λειτουργία της Περιφερειακής Διοίκησης των Υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας. Η λειτουργία αυτών απαιτεί και αντίστοιχο προσωπικό και εξοπλισμό, για το κάθε γραφείο ξεχωριστά.
Άρθρο 92
Αρμοδιότητες και λειτουργία των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων
1. Οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΚΕ)
α) Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΠΕ.Κ.Ε.).
β) Γραφείο Επιχειρήσεων και Πολιτικής Προστασίας.
γ) Γραφείο Ελέγχου Δαπανών και Προμηθειών
δ) Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης.
ε) Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού
Επίσης καμία Υπηρεσία δε συμπεριλήφθη στο πρόγραμμα για την κατασκευή νέων σύγχρονων πυροσβεστικών κτιρίων με τις απαιτούμενες πυροσβεστικές προδιαγραφές.

Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί –κι αν σκοπεύει να το πράξει- προκειμένου να αναβαθμιστούν οι πυροσβεστικοί σταθμοί της περιοχής από Γ’ σε Β’ ή Α’ τάξη, κάτι που κρίνεται απαραίτητο λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής.
• Προτίθεται να προβεί στη δημιουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην περιοχή των Πρεσπών, καθώς οι «εισαγόμενες πυρκαγιές», η χιλιομετρική απόσταση από την Π.Υ. Φλώρινας και ο δυσπρόσιτος δρόμος αποτελούν τα κύρια προβλήματα στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην εν λόγω περιοχή;
• Τι προτίθεται να πράξει για την ένταξη των πενταετούς σε θέσεις μόνιμου προσωπικού;
• Τι σκοπεύει να πράξει για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων;
• Προτίθεται να προχωρήσει στην τοποθέτηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε κατάλληλους χώρους, οι οποίοι πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο τις εγκαταστάσεις των υφιστάμενων πυροσβεστικών υπηρεσιών και ενδεχόμενη επέκτασή τους, αλλά και σε χώρους κατάλληλους για τη συνεχή εκπαίδευση των πυροσβεστών; Υπάρχει κάποιο πλάνο μετεγκατάστασης και χρονικός προγραμματισμός;
• Προτίθεται να παραχωρήσει κατάλληλο χώρο για τη λειτουργία πρώτου Στίβου μάχης πυροσβεστών στην Ελλάδα, στα διεθνή πρότυπα, καθώς και να υποστηρίξει την προσπάθεια με υλικά και οικονομικά μέσα;
• Σε τι ενέργειες θα προβεί για τον εκσυγχρονισμό του στόλου και του εξοπλισμού των πυροσβεστικών σταθμών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευγενία Ουζουνίδου
Αθανάσιος Γερμανίδης
Βαγγέλης Διαμαντόπουλος

Exit mobile version