Επιστημονικά πειράματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εκπαιδευμένα σκυλιά αναγνωρίζουν τον καρκίνο σε ανθρώπους απλώς μυρίζοντας τους ίδιους ή την αναπνοή τους.
Η πρώτη έρευνα για τις ανιχνευτικές ικανότητες των σκύλων όσον αφορά θέματα ανθρώπινης υγείας δημοσιεύτηκε το 1989 και αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο σκεπτικισμό. Μια ομάδα τριών Λαμπραντόρ είχε κατορθώσει να ανιχνεύσει πρώιμες περιπτώσεις μελανωμάτων σε ασθενείς απλώς «παίρνοντας μια τζούρα» από την προσωπική οσμή τους, που είναι μοναδική για κάθε ζωντανό οργανισμό πάνω στη Γη. Οι διαγνωστικές ιδιότητες εκείνων των σκυλιών δεν βρήκαν -απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε- ποτέ πρακτική εφαρμογή στη διαγνωστική επιστήμη, παρά το γεγονός ότι, σε πειραματικό επίπεδο, επεκτάθηκαν και σε άλλα είδη καρκίνου…
Είκοσι δύο χρόνια μετά, μια νέα μελέτη, Γερμανών επιστημόνων αυτήν τη φορά, έρχεται να επανεπιβεβαιώσει τον ίδιο ισχυρισμό: τα σκυλιά μπορούν να οσφρανθούν την ύπαρξη καρκινικών όγκων σε οποιοδήποτε όργανο του ανθρώπινου σώματος.
Χωρίς να είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσουν το πώς ή να προσφέρουν μια εργαστηριακά τεκμηριωμένη εξήγηση, οι ερευνητές από την κλινική Σίλερχοε (Schillerhoehe Hospital), στο Gerlingen της Γερμανίας, αναφέρουν ότι ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά κατάφεραν να εντοπίσουν με επιτυχία τους καρκινικούς όγκους στο 71% των ασθενών που πήραν μέρος στη μελέτη. Τα σκυλιά ήταν δύο Γερμανικοί Ποιμενικοί, ένας Αυστραλιανός Ποιμενικός και ένα Λαμπραντόρ.
Η ομάδα των εθελοντών αποτελούνταν από 110 υγιείς ανθρώπους, 60 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και 50 με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ολοι τους φύσηξαν σε μια ειδική συσκευή, που απορροφά το σύνολο των σωματιδίων της ανθρώπινης εκπνοής, και κατόπιν η συσκευή τοποθετήθηκε μπροστά από τον κάθε εθελοντή. Τα σκυλιά άρχισαν να τις μυρίζουν και, όταν εντόπιζαν κάτι «ύποπτο», κάθονταν μπροστά από τον κάτοχό της. «Στην ανάσα ενός ασθενούς που πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορετικές χημικές ουσίες από εκείνες που εντοπίζονται στην ανάσα ενός υγιούς ατόμου. Οι σκύλοι γνωρίζουν τη συγκεκριμένη μυρωδιά και μπορούν να ανιχνεύσουν τη λεπτή αυτή διαφορά ακόμη και σε πρώιμο στάδιο της νόσου», εξηγεί χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας Dr Thorsten Walles. «Χημικές ουσίες που σχετίζονταν με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή το κάπνισμα δεν κατάφεραν να μπερδέψουν την ισχυρή όσφρηση των σκύλων. Εμείς τους ζητήσαμε να απομονώσουν έναν και μοναδικό παράγοντα από χιλιάδες άλλους, και τα σκυλιά το κατάφεραν με αξιοθαύμαστη επιτυχία».
Θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση; Και ναι, και όχι. Γνωρίζουμε ήδη ότι, με πάνω από 200 εκατ. οσφρητικούς υποδοχείς στην επιφάνεια της μύτης τους, τα σκυλιά έχουν τουλάχιστον χιλιαπλάσια ικανότητα ανίχνευσης ανεπαίσθητων οσμών σε σχέση με τον άνθρωπο. Μελέτες της τελευταίας δεκαετίας, μάλιστα, αποκαλύπτουν ότι, για ορισμένες πτητικές ουσίες, η οσφρητική ικανότητα των σκύλων μπορεί να είναι και ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από την ανθρώπινη.
Εκείνο που δείχνει πραγματικά αξιοθαύμαστο είναι το πόσο εύκολο στάθηκε να εκπαιδευτούν τα σκυλιά της έρευνας (και μάλιστα χωρίς εκπαιδευτικό προηγούμενο ή ανάλογες εμπειρίες), ώστε να διαχωρίσουν την οσμή που σχετίζεται με την ύπαρξη καρκινωμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό απ’ όλες τις υπόλοιπες οσμές της ανθρώπινης αναπνοής. Αυτή η ικανότητα διάκρισης ανάμεσα σε, σχεδόν ομοειδή, δείγματα μας κάνει να βγάλουμε το καπέλο στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου – τώρα και με ιατρικές αποδείξεις!
alexiptoto.com