Σκάνδαλο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

By on 19/06/2013

Σκάνδαλο με προμήθειες αντιδραστηρίων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που επιβάρυνε το Δημόσιο με ποσό άνω των 4 εκατ. ευρώ, αποκάλυψε η Αστυνομία. Κεντρικό πρόσωπο και βασική κατηγορούμενη η διευθύντρια του Εργαστηρίου Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας του νοσοκομείου, καθώς και ένας πρώην υπάλληλος φαρμακευτικής εταιρείας.

Επειτα από επώνυμες καταγγελίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα και άνδρες της Ασφάλειας εξέτασαν διεξοδικά όλα τα αρχεία του εργαστηρίου. Οπως διαπίστωσαν, το διάστημα από το 2007 έως το 2012 η διευθύντρια προμηθευόταν από διάφορες φαρμακευτικές ποσότητες αντιδραστηρίων για συγκεκριμένες εξετάσεις που ήταν τουλάχιστον εικοσαπλάσιες από εκείνες που χρησιμοποιούνταν. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο για μία εξέταση στη διάρκεια ενός έτους παραγγέλθηκαν 3.040 αντιδραστήρια, από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 21, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το νοσοκομείο με περιττά έξοδα που ξεπερνούσαν τα 45.000 ευρώ. Τα αντιδραστήρια που περίσσευαν καταστρέφονταν προτού παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους και μάλιστα χωρίς να συντάσσεται το αναγκαίο πρακτικό καταστροφής και στη συνέχεια γίνονταν νέες παραγγελίες.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες που έγιναν μέσα από το νοσοκομείο, το οποίο είχε κάνει αναφορές για το θέμα τόσο στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας όσο και στο ΣΔΟΕ.
Εις βάρος της διευθύντριας σχηματίστηκε δικογραφία για απιστία στην υπηρεσία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παράβαση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Για την ίδια υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία εις βάρος 44χρονου υπαλλήλου φαρμακευτικής ο οποίος συνεργαζόταν επί 15 χρόνια με το συγκεκριμένο εργαστήριο, όπου τοποθετήθηκε από τον εργοδότη του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπάλληλος αρχικά παρείχε τεχνική υποστήριξη για τη συντήρηση του μηχανήματος που χρησιμοποιείται για τις αναλύσεις και τα υλικά που προμήθευε στο νοσοκομείο η εταιρεία στην οποία εργαζόταν. Ωστόσο, σταδιακά φέρεται να αναλάμβανε καθήκοντα υπαλλήλου του εργαστηρίου, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο ακόμα και να κανονίζει τις προμήθειες, τις οποίες πάντως υπέγραφε η διευθύντρια. Ο 44χρονος, παρότι απολύθηκε από τη φαρμακευτική τον Οκτώβριο του 2011, εξακολουθούσε να εργάζεται στο εργαστήριο χωρίς να μισθοδοτείται από καμία δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση έως τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε απομακρύνθηκε με ενέργειες της διοίκησης του Ιπποκράτειου στη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας.
Η δικογραφία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζεται η έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή των εταιρειών που προμήθευαν με φαρμακευτικό υλικό το εργαστήριο.
Η Αστυνομία, εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνά άλλες δύο ανάλογες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης σε εργαστήρια του Ιπποκράτειου έπειτα από καταγγελίες του ιδρύματος που αφορούν μικρότερα ποσά.

ΤΑ ΝΕΑ.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: