ΣΕΙΣΜΟΣ στην Παγκόσμια επιστημονική κοινότητα! ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ έργο τέχνης που έχει φιλοτεχνήσει ποτέ ο άνθρωπος ίσως βρίσκεται στον Τάφο της Αμφίπολης!

By on 11/11/2015
Το σπουδαιότερο έργο τέχνης που έχει φιλοτεχνήσει ποτέ ο άνθρωπος ίσως βρίσκεται στον Τάφο της Αμφίπολης και φυσικά αναφερόμαστε στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης.

Παρακάτω θα σας παραθέσουμε μερικά εκ των σπουδαιοτέρων έργων τέχνης της σημερινής εποχής, όπως η Μόνα Λίζα και η Γκουέρνικα, καθώς και μια σύντομη περιγραφή για το ψηφιδωτό της Αμφίπολης.

Η Μόνα Λίζα (γνωστή και ως Τζιοκόντα, ή Πορτραίτο της Λίζα Γκεραρντίνι, συζύγου του Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο) είναι προσωπογραφία που ζωγράφισε ο Ιταλός καλλιτέχνης Λεονάρντο ντα Βίντσι. Πρόκειται για ελαιογραφία σε ξύλο λεύκης, που ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονική περίοδο 1503-1519. Αποτελεί ιδιοκτησία του Γαλλικού Κράτους, και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Ο πίνακας, διαστάσεων 77 εκ. × 53 εκ., απεικονίζει μία καθιστή γυναίκα, τη Λίζα ντελ Τζιοκόντο, η έκφραση του προσώπου της οποίας χαρακτηρίζεται συχνά ως αινιγματική. Η Μόνα Λίζα σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μόνα Λίζα

Η Γκερνίκα (Guernica στα ισπανικά ή Γκουέρνικα, με λατινική απόδοση στα ελληνικά), είναι το διασημότερο ίσως έργο του Πάμπλο Πικάσο. Αυτός ο τεράστιος καμβάς (3,54×7,82μ.) περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Ήταν παραγγελία της δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας για τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937.

Αποτέλεσμα εικόνας για Γκουέρνικα

Παρακάτω φαίνεται το ψηφιδωτό της Αμφίπολης. Πρόκειται για βοτσαλωτό ψηφιδωτό με διαστάσεις 4,5 επί 3 μέτρα που περιγράφει την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Πρόκειται για ένα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτό δάπεδο το οποίο έχει φτιαχθεί από μικρά βότσαλα σε λευκό, μαύρο, γκρίζο, μπλε, κόκκινο και κίτρινο χρώμα. Η παράσταση διακρίνεται για την εξαίρετη τέχνη στην απόδοση των λεπτομερειών των χαρακτηριστικών, τόσο των μορφών, όσο και των αλόγων, όπως και για την αρμονία των χρωμάτων. Η σύνθεση είναι σύγχρονη του ταφικού συγκροτήματος και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ (δηλ. 2400 χρόνια πριν).

Δείτε τι δήλωσε ο κορυφαίος σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης: “Κανένα έργο μοντέρνο δεν λάμπει όσο το ψηφιδωτό του Τάφου της Αμφίπολης“. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξή του.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι η σύγκριση του ψηφιδωτού της Αμφίπολης με τα εν λόγω έργα τέχνης. Προφανώς μια τέτοια σύγκριση θα ήταν ατυχής λόγω του ότι πρόκειται για τρία διαφορετικά έργα τέχνης σε τρεις εντελώς διαφορετικές εποχές. Σκοπός του άρθρου αυτού είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας και του μεγαλείου της τέχνης που διαπνέουν τα ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης.

amfipolinews.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: