Συνέντευξη της σκηνοθέτη της παράστασης «Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;» Άννας Μιχελή στον REAL FM

By on 11/11/2015

Η σκηνοθέτις της παράστασης «Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;»  του Ντέιβιντ Γκρέιγκ, Άννα Μιχελή στο σταθμό REAL FM και τη Σεμίνα Διγενή με αφορμή το έργο που είναι  συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και του Θεάτρου Πόρτα και θα παρουσιαστεί από 12 Νοεμβρίου.

Σ.Δ. Είμαστε έτοιμοι να πληροφορηθούμε από μια πολύ καλή σκηνοθέτιδα Ποιος είναι ο Δόκτορ Κόρτσακ; και ποια είναι η ιστορία του. Γεια σας…

Σ.Δ. Γιατί πρέπει να μάθουμε την ιστορία αυτού του πολύ σημαντικού Πολωνοεβραίου ανθρωπιστή συγγραφέα;

Α.Μ. Ακριβώς όπως το είπατε. Γιατί είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος που διαπίστωσα ότι δεν τον ξέρουμε πολλοί στην Ελλάδα

Σ.Δ. Παρότι το έργο του έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, έτσι δεν είναι;

Α.Μ. Ναι είναι γεγονός. Σε όλο τον κόσμο. Παντού. Αλλά εδώ δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστός και έχει μια συγκλονιστική ιστορία. Πρόκειται για έναν γιατρό, συγγραφέα που έκανε φοβερή δουλειά με τα παιδιά. Έγραψε βιβλία. Το έργο μιλάει για τις τελευταίες μέρες της ζωής του που έζησε στη Βαρσοβία.

Σ.Δ. Νομίζω ότι θεωρείται ο πρόδρομος μια σειράς εκπαιδευτικών τάσεων σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, έτσι δεν είναι; Και αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς συγγραφείς και παιδαγωγούς.

Α.Μ. Ναι, και πολλές παιδαγωγικές τάσεις σύγχρονες και θεωρείται και πρωτοπόρος ακόμη ακόμη και σήμερα. Και ένα από τα μεγάλα πράγματα που έχει κάνει είναι ότι μίλησε από τους πρώτους για τα δικαιώματα του παιδιού μεθοδικά, έγραψε για τα δικαιώματα του παιδιού και πάνω στα γραπτά του βασίστηκε η διακήρυξη των δικαιωμάτων του παιδιού που υπογράφτηκε από τον ΟΗΕ.

Σ.Δ. Οπότε και όσοι δεν γνώριζαν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθηθεί αυτό το έργο και από τους ίδιους και από τα παιδιά, κυρίως από τα παιδιά. Νομίζω ότι το κείμενό του ανοίγει μια συζήτηση για τις ανθρώπινες αξίες έτσι δεν είναι;

Α.Μ. Βασικές συζητήσεις. Τι σημαίνει καλό, τι σημαίνει κακό, πώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό.

Σ.Δ. Πώς επιβιώνουμε στον κόσμο που ζούμε.

Α.Μ. Πώς επιβιώνουμε σε αυτόν τον μη τέλειο κόσμο.

Σ.Δ. Πώς τα πήγατε με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης; Νομίζω ότι εκεί γίνεται μια σπουδαία δουλειά και συμμετέχετε κι εσείς στην παρέα των δημιουργικών ανθρώπων εκεί,

Είναι η Ελένη Δημοπούλου που έχει αναλάβει φέτος το ΔΗΠΕΘΕ, μια εξαιρετική ηθοποιός και διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ

Σ.Δ. Και σκηνοθέτης

Ναι και σκηνοθέτης.

Σ.Δ. Να τονίσουμε ότι η μετάφραση είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου

Είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου σε Δραματουργική επιμέλεια του Θωμά Μοσχόπουλου, πολύ ωραίους συνεργάτες συντελεστές χρόνια…

Σ.Δ. Και νομίζω το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Θέατρο Πόρτα.

Α.Μ. Είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με ένα ΔΗΠΕΘΕ και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γι αυτό.

Σ.Δ.  Ωραία ανοίγετε δρόμους

Βέβαια νομίζω ότι χρειάζεται και η περιφέρεια να έχει μια επικοινωνία.

Σ.Δ. Είδατε που καμιά φορά η περιφέρεια γίνεται επίκεντρο μέσα από τέτοιες ιστορίες και τέτοιες δουλειές; Γιατί παρακολουθώ την πορεία και τη δραστηριότητα του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και βλέπω ότι γίνονται πραγματικά σπουδαία και σημαντικά πράγματα εκεί από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που τρέχει όλη αυτή την ιστορία.

Α.Μ. Ακριβώς και είναι και πολύ ανοιχτοί σε καινούρια πράγματα και πάρα πολύ συνεργάσιμοι. Έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία, μέγιστα καλή.

Σ.Δ. Μέχρι πότε θα παίζεται το έργο;

Στην Κοζάνη θα παίζεται μέχρι τις 12 Δεκέμβρη. Από 12 Νοεμβρίου για ένα μήνα δηλαδή και μετά θα έρθει στην Αθήνα στο Θέατρο Πόρτα.

Σ.Δ. Σας ευχαριστώ.

Α.Μ. Κι εγώ.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: