- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε περιοχή της Καστοριάς
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για τη σωστή χρήση της Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
Σινεμά Δευτέρα βράδυ: «Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης
Με την εξαιρετική δημιουργία του Τζορτζ Στίβενς «Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» (The Diary of Anne Frank-1959), ταινία επίκαιρη όσο ποτέ, που εξακολουθεί και συγκινεί τους σινεφίλ όλου του κόσμου, συνεχίζει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης τις χειμερινές του προβολές στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον», αυτή τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στις 21.30 το βράδυ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μίλι Πέρκινς, Σέλει Γουίντερς, Τζόζεφ Σίλκραουντ, Ρίτσαρντ Μπέιμερ και Εντ Γουίν.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, δυο εβραϊκές οικογένειες βρίσκουν καταφύγιο από τις διώξεις των Γερμανών σε μιά σοφίτα στο Άμστερνταμ. Η 14χρονη Γερμανίδα Εβραιοπούλα Άννα Φρανκ, και 7 άλλα άτομα προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ γνωρίζουν ότι ο στρατός του Χίτλερ πάντα παραμονεύει…
Μεταφορά στον κινηματογράφο του ομώνυμου θεατρικού έργου των Φράνσις Γκούντριχ και Άλμπερτ Χάκετ, που είχε ανέβει στο Μπρόντγουει το 1955, που με τη σειρά του βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο, που δεν ήταν άλλο από το ημερολόγιο της 14χρονης ηρωίδας, θύματος του Γερμανικού φασισμού και του Ολοκαυτώματος. Το ημερολόγιο πρωτοεκδόθηκε το 1947, δυο χρόνια μετά το θάνατο της ηρωίδας-συγγραφέως. Τη μεταφορά στον κινηματογράφο αναλαμβάνει ο αξιόλογος σκηνοθέτης Τζορτζ Στίβενς (Μια θέση στον ήλιο (1951), Ο γίγας (1956), με επικρατέστερη ηθοποιό για τον πρωταγωνιστικό ρόλο την Όντρει Χέπμπορν.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πραγματικού πατέρα της Άννας Φρανκ που ήταν τότε ακόμα εν ζωή και ο μόνος που επέζησε από τον εγκλεισμό στη σοφίτα, η Χέπμπορν έμοιαζε καταπληκτικά στην αδικοχαμένη κόρη του, ωστόσο η ηθοποιός είχε σοβαρούς λόγους να μη θέλει να συμμετάσχει στην ταινία, με πρώτο και καλύτερο ότι τα γεγονότα στην Ολλανδία την περίοδο εκείνη τα είχε ζήσει και η ίδια, πράγμα που της έφερνε οδυνηρές μνήμες. Επίσης θεωρούσε ότι στα 30 της, ήταν πολύ μεγάλη ηλικιακά για να παίξει το 14χρονο κορίτσι, οπότε αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ταινία. Το ίδιο συνέβη και με τη Νάταλι Γουντ όταν της προτάθηκε ο ρόλος.
Έτσι ο Στίβενς επιλέγει μια παντελώς άγνωστη ηθοποιό, που πρωτοβλέπει σε ένα εξώφυλλο περιοδικού, τη Μίλι Πέρκινς, η οποία κάνει ένα εξαιρετικό ντεμπούτο στο σινεμά, δεν θα κάνει όμως τη μεγάλη καριέρα. Η εξαιρετική Σέλει Γουίντερς, που αναλαμβάνει το δεύτερο γυναικείο ρόλο, χρειάστηκε να βάλει 25 ολόκληρα κιλά, κλέβοντας την παράσταση.
Η ταινία έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στην εποχή της για την έντονα κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, απέφερε μόνο στην Αμερική πάνω από 5 εκατομμύρια εισπράξεις, ενώ είχε κοστίσει 3 και τιμήθηκε με 3 όσκαρ (β’ γυναικείου ρόλου για την Γουίντερς, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και μοντάζ), ενώ προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Κανών και στο Διεθνές Φεστιβάλ της Μόσχας το 1959. Το 2006 κατέλαβε τη 18η θέση ανάμεσα στις 100 πιο εμπνευσμένες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών, όπως ψηφίστηκαν από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου .
Γενική είσοδος 3 ευρώ.
0 comments