giapraki.com

Η συμβουλή της ημέρας

Κρασί και μάλιστα κόκκινο

Γιορτές, γενέθλια, πάρτι φίλων, μέρες που αποτελούν μία πολύ καλή δικαιολογία για περισσότερες απολαύσεις… Μία από αυτές είναι και το αλκοόλ. Ακόμη κι όσοι δεν πολυσυμπαθούμε το αλκοόλ, πίνουμε ένα ποτηράκι παραπάνω για το καλό! Οι ειδικοί λοιπόν μας προτείνουν να το γιορτάζουμε πιο συχνά με κρασί και μάλιστα κόκκινο. Γιατί;

-Έχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τον εγκέφαλο από διάφορες βλάβες, όπως αυτές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, τα εγκεφαλικά αλλά κι η απώλεια μνήμης, για τις μεγαλύτερες κυρίως ηλικίες. Άλλα αλκοολούχα ποτά που περιέχουν επίσης ορισμένα αντιοξειδωτικά είναι μόνο το λευκό κρασί κι η μαύρη μπύρα.

– Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και την τάση ν’ αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL, που με τη σειρά της βοηθάει στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων από την καταστροφή.

– Ενισχύει τη νοητική λειτουργία κι ο εγκέφαλος έχει καλύτερες επιδόσεις. Δανοί ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι τ’ άτομα που καταναλώνουν μικρές ποσότητες κρασιού διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Γάλλοι ερευνητές επίσης απέδειξαν ότι άτομα που κατανάλωναν μικρές ποσότητες κρασιού, είχαν μόλις κατά 18% πιθανότητες- συγκριτικά με άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου κρασί- ν’ αντιμετωπίσουν προβλήματα πνευματικών δυσλειτουργιών (ειδικά όσες σχετίζονται με το γήρας).

Η δεύτερη αυτή μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Γάλλο ερευνητή ιατρό Ζαν Μαρκ Οργκόγκόζο, διευθυντή της νευρολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Πέλεγκριν στο Μπορντό. Ο ίδιος ερευνητής μάλιστα είχε συγκεντρώσει νωρίτερα στοιχεία που έδειχναν ότι στην ίδια ομάδα ατόμων, αυτοί που κατανάλωναν μικρές ποσότητες κρασιού σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις σε δοκιμασίες νοητικής λειτουργίας σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν κρασί. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως το περισσότερο κρασί που καταναλώνεται στη Γαλλία είναι κόκκινο.

– Αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων. Υπενθυμίζουμε πως τα οιστρογόνα αποτελούν μία ομάδα στεροειδών χημικών ενώσεων, που εργάζονται ως οι κύριες γυναικείες, φυλικές ορμόνες, λειτουργούν αντιοξειδωτικά και θεωρείται πως συμβάλλουν στην προστασία από την επιδείνωση των πνευματικών δυσλειτουργιών. Λέγεται μάλιστα ότι δρουν κι ως ασπίδα στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

– Αποκλείει το σχηματισμό AGEs (τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης) Νέα επιστημονικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι το αλκοόλ αναστέλλει τη δημιουργία των καταστροφικών αντιδράσεων ανάμεσα στις πρωτεΐνες και στα σάκχαρα, που λαμβάνουν χώρα στα κύτταρα κι επιταχύνουν τη γήρανσή τους, την εξασθένηση της μνήμης, την έκπτωση των πνευματικών λειτουργιών και την ανάπτυξη νόσων του εγκεφάλου.

newsbeast.gr
Exit mobile version