- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
Σημείο τριβής ο Τοπικός Πόρος μεταξύ Περιφέρειας και ενεργειακών δήμων
Με δηλώσεις τους, πρόεδρος του «δικτύου» και περιφερειάρχης εμμένουν στις θέσεις τους
Σημείο τριβής εξακολουθεί να είναι η κατανομή του Τοπικού Πόρου μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ενεργειακών δήμων. Την ώρα που το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων ζητά τα χρήματα να διατεθούν εξ’ ολοκλήρου στον λιγνιτικό άξονα και είναι έτοιμο να καταθέσει προσφυγή κατά της νέας υπουργικής απόφασης, στο περιφερειακό συμβούλιο ήρθε θέμα ανακατανομής κονδυλίων με βάση τη νέα υπουργική απόφαση.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Π.Σ. ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, δήμαρχος Αμυνταίου, Μάκης Ιωσηφίδης και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, επιβεβαίωσαν ότι διαφωνούν ως προς την κατανομή των ποσών.
Ο πρώτος διεμήνυσε για άλλη μια φορά πως αν δεν βρεθεί λύση στις αμέσως προσεχείς ημέρες το «δίκτυο» θα καταθέσει προσφυγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά της υπουργικής απόφασης, ενώ ο δεύτερος δηλώνει ότι «είναι δικαίωμά τους να διεκδικούν», αλλά είναι πεπεισμένος πως η δικαστική προσφυγή δεν θα «μπλοκάρει» τον Τοπικό Πόρο.
Ο Μάκης Ιωσηφίδης υπογράμμισε ότι «ο πόρος είναι ένα θέμα στο οποίο ως Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων έχουμε τις διαφορές με την περιφέρεια, υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα ότι τα χρήματα αυτά σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία λείπουν από την Περιφέρεια. Θα ήταν χρήσιμο να είχαν ήδη απορροφηθεί και τα είχαμε διαθέσει σε έργα που θα έδιναν και κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά και κάποια ανάπτυξη στις περιοχές μας.
Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει μία κατεύθυνση και θα δούμε τι θα συμβεί με τον Πόρο. Πιστεύω ότι ο Πόρος πρέπει να κατευθυνθεί σε μία άλλη φιλοσοφία, να κατευθυνθεί στην ανάπτυξη και στο περιβάλλον, πρωτίστως στο περιβάλλον.
Εμείς σαν «δίκτυο» έχουμε θέσει πολλά ζητήματα γύρω από ζητήματα ΔΕΗ και Πόρου. Προσωπικά το θεωρώ καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς. Τόσο καιρό η περιοχή αδικείται σε σχέση με άλλες περιοχές. Αρκεί να σας πω ότι υπάρχουν ανταποδοτικά πολύ υψηλότερα από άλλες δράσεις σε άλλες περιοχές, που δεν έχουν καμία βλάβη στο περιβάλλον. Εδώ μας θεωρούν δεδομένους, δεν δίνεται ο αντίστοιχος πόρος και δεν τηρείται η κείμενη νομοθεσία. Εδώ παρανομεί η Πολιτεία, αδιαφορούν οι φορείς κι’ αυτό είναι σε βάρος του τόπου. Υπάρχει η ισχύουσα νομοθεσία που επιβάλλει 6% στον εξορυκτικό τέλος. Εδώ σήμερα παρανομεί η πολιτεία, παρανομεί η ΔΕΗ που δεν το καταβάλλει.
Τα έσοδα από τον Τοπικό Πόρο πρέπει να παραμείνουν στην περιοχή μας. Ο αγώνας που θα γίνει θα είναι σ’ αυτή την κατεύθυνση. Οι δημότες και οι φορείς του λιγνιτικού άξονα πρέπει να δουν τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές, πως διεκδικούνε στις Σκουριές, στην Αλεξανδρούπολη, στη Δράμα, στην Ελασσόνα κ.λ.π. Παρά τα υψηλά ανταποδοτικά που τους δίνουν δεν δέχονται καμία παρέμβαση στα εδάφη τους. Άρα λοιπόν εδώ εμάς μας θεωρούν δεδομένους και μεγάλη ευθύνη είναι των αιρετών και των πολιτών. Για να αποκτήσουμε το αυτονόητο και το δίκαιο πρέπει να διεκδικήσουμε.
Υπάρχει μία ομόφωνη απόφαση του «δικτύου» για να προσφύγουμε στο ΣτΕ για την ακύρωση της κατανομής και να καταθέσουμε παράλληλα και ασφαλιστικά μέτρα. Αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη τις προσεχείς ημέρες, ήδη έχει ανατεθεί σε νομικό γραφείο και θα κατατεθεί η προσφυγή ακύρωσης του Π.Δ. στο ΣτΕ και παράλληλα τα ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να μην προχωρήσει η κατανομή του Πόρου.
Πιστεύω όμως και ελπίζω ότι πριν κατατεθεί η προσφυγή θα βρεθεί μία λύση, έτσι ώστε τα χρήματα να διατεθούν μέσα από μία συμφωνία, προκειμένου να πιάσουν τόπο στην περιοχή μας.
Συζητάμε γι’ αυτή τη συμφωνία με την Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη. Είναι υποχρέωσή μας οι θεσμικοί να συζητούμε και να βρίσκουμε λύσεις. Δεν σημαίνει ότι έχουμε αντίθετες απόψεις και είμαστε αντίπαλοι. Ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης, θεωρώ ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα του τόπου. Ωστόσο εκτιμώ ότι τα χρήματα του Τοπικού Πόρου δεν θα φύγουν πέρα από τον λιγνιτικό άξονα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι εγκληματική ενέργεια και βεβαίως θα είμαστε αντίπαλοι.
Ο Γ. Δακής αναφερόμενος στους ενεργειακούς δήμους, σημείωσε «είναι δικαίωμά τους να διεκδικούν», ωστόσο υπογράμμισε ότι «εμείς σήμερα έχουμε θέμα στο Π.Σ. με βάση τη νέα υπουργική απόφαση, μετά από αίτημα που υπήρξε από δημάρχους να κάνουμε την ανακατανομή των ποσών για διάφορα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το λιγνιτικό τέλος.
Επιμένουμε στη σύνθεση, στην ενότητα και στην αναγκαιότητα ταχείας απορρόφησης των πόρων προς όφελος μιας χειμαζόμενης κοινωνίας και οικονομίας για να στηρίξουμε στρατηγικές και στοιχειώδεις ανάγκες του τόπου.
Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση λόγω της προσφυγής, καθώς, όπως είπε, «η προσφυγή που είχε γίνει το 2003 από πρώην δημάρχους της Κοζάνης ακόμη δεν έχει συζητηθεί».
e-ptolemeos.gr
0 comments