- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
Σημαντικές συναντήσεις επιχειρήσεων και φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με άλλους εταίρους από τη Μεσόγειο
«Σημαντικές συναντήσεις επιχειρήσεων και φορέων της
Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με άλλους εταίρους από τη Μεσόγειο- Ευκαιρίες εξωστρέφειας και μελλοντικών συνεργασιών»
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας καλεί τους επιχειρηματίες, το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό και τα στελέχη φορέων της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας να συμμετέχουν ενεργά στις Μεσογειακές Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας οι οποίες αναπτύχθηκαν σαν αποτέλεσμα του προγράμματος «Αύξηση της Μεταφοράς Γνώσης και Καινοτομίας στις Μεσογειακές Χώρες» (Increasing Knowledge Transfer and Innovation in the MEDiterranean area – IKTIMED)» μετά και το πέρας του τελικού συνεδρίου του έργου που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας από 19 μέχρι και 20 Μαρτίου 2013.
Τις εργασίες αυτού του συνεδρίου παρακολούθησε με πολύ μεγάλη επιτυχία και Ελληνική αποστολή, μετά από επίσημη πρόσκληση από τον επικεφαλής εταίρο – Περιφέρεια Μάρκε της Ιταλίας, με στελέχη από διάφορους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας όπως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Δήμο Κοζάνης και μικρό αριθμό Δυτικο-Μακεδόνων Επιχειρηματιών.
Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι από επιχειρήσεις και φορείς από Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα οι οποίοι ενημερώθηκαν για θέματα αιχμής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη όπως η Έξυπνη Εξειδίκευση και οι Δημόσιες Προ-Εμπορικές Συμβάσεις και είχαν μια σε βάθος συζήτηση για θέματα που σχετίζονται με την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και για το πώς θα οργανωθεί αυτή η περιοχή καλύτερα στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Οι Έλληνες Εκπρόσωποι συμμετείχαν ενεργά στην δημιουργία των Μεσογειακών Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας, που είναι ολοκληρωμένα, δημιουργικά εταιρικά σχήματα, που περιλαμβάνουν φορείς και άτομα από την εκπαίδευση, την τεχνολογική δημόσια και ιδιωτική έρευνα, τον επιχειρηματικό κόσμο με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις περιφερειακές και εθνικές αρχές, ιδιώτες επενδυτές και επιχειρηματικά κεφάλαια
Οι Έλληνες Εκπρόσωποι έδειξαν το ενδιαφέρον τους και συμμετέχουν στις παρακάτω 3 Μεσογειακές Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας
1. Οικο-Ενεργειακή Κοινότητα (ECO-Energy Community)
Η Οικο-Ενεργειακή κοινότητα περιλαμβάνει τις δραστηριότητες αυτές που διατίθενται για την παροχή λύσεων ανανεώσιμης ενέργειας γύρω από διαφορετικές θεματικές, μεταξύ των οποίων και ενεργητική αξιοποίηση των αποβλήτων, τεχνολογίες νερού, διαχείριση πόρων, ηλιακή ενέργεια, καθώς και ως προς την γενική εστίαση στην έξυπνη χρήση των ενεργειακών πόρων στην περιοχή της Μεσογείου .
Η κοινότητα Οικο-Ενέργεια έχει ως στόχο να αναπτύξει, να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει την έρευνα στις πρακτικές της ενέργειας, καθώς και να προωθήσει τους δεσμούς μεταξύ φορέων και τη συνεργασία μεταξύ τους, βελτιώνοντας την εκτέλεση των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης.
2. Κοινότητα Τεχνο-Τουρισμού (TECH-Tourism Community)
Ο τουριστικός τομέας χρειάζεται μια τεχνολογική στροφή, ώστε να είναι πιο κερδοφόρος και να αυξήσει την ελκυστικότητά του. Οι τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) και οι νέες τεχνολογίες είναι θεμελιώδους σημασίας προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο στόχος της κοινότητας Τεχνο-Τουρισμού είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργατών σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία ενός χώρου βιώσιμου, που να βασίζεται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών παροχής τουριστικών υπηρεσιών. Αυτή η κοινότητα θα μπορούσε να βοηθήσει τον πολιτιστικό και τουριστικό τομέα να κάνει καλύτερη χρήση των τεχνολογιών προκειμένου να βελτιωθεί η τουριστική εμπειρία και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
3. Κοινότητα BIOTEC για φυσικά προϊόντα
Η κοινότητα αυτή έχει ως στόχο την προώθηση της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης, μέσω της προώθησης και αξιοποίησης των περιφερειακών φυσικών ειδών χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της βιοτεχνολογίας, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων και κερδοφόρων προϊόντων που μπορεί να φθάνει τις εθνικές και διεθνείς αγορές.
Οι Μεσογειακές Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας συνεχίζουν να λειτουργούν και αποτελούν ευκαιρίες για συνεργασίες σε Μεσογειακό Επίπεδο μεταξύ επιχειρήσεων, φορέων παραγωγής γνώσης και καινοτομίας και αναλαμβάνουν κοινές δράσεις, επιδιώκοντας τη επέκταση των δράσεων και δραστηριοτήτων τους και την περαιτέρω χρηματοδότηση. Επισημαίνεται ότι είναι ανοιχτές κοινότητες και ότι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και οργανισμοί μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν.
Για περισσότερες Πληροφορίες:
Επισκεφτείτε το διαδικτυακό τόπο www.iktimed.eu ή επικοινωνήστε με το εργαστήριο Διαχείρισης Τεχνολογίας MATER Lab του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα τηλέφωνα 2461056660-64 και στα emails [email protected] (Μπακούρος Ι., Αν. Καθηγητής) και, [email protected] (Δρ. Ε. Σαμαρά, Ερευνήτρια)
0 comments