Σχέδιο μεγατόνων από την Αθήνα – Πώς θα τροφοδοτήσει όλη την Ευρώπη με φυσικό αέριο

By on 14/03/2014

Την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης ανησυχεί μετά τα τελευταία γεγονότα στην Κριμαία για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν η Ρωσία αποφάσιζε να κλείσει την βαλβίδα παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η Αθήνα έχει προφανώς αποφασίσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να προωθήσει ένα νέο ενεργειακό σχέδιο.

Αυτή την εβδομάδα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέπτυξε μια μελέτη για την δημιουργία νέων αγωγών που στόχο θα έχουν να μεταφέρουν περίπου 8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ελέγχονται από την Κύπρο και το Ισραήλ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, αφετηρία του αγωγού αποτελούν τα κοιτάσματα της λεκάνης της Λεβαντίνης (Ισραήλ) ενώ ο τελικός προορισμός του τοποθετείται στις ακτές τις Θεσπρωτίας, όπου και θα υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης με τον αγωγό IGI-Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ) με τελικό προορισμό τις αγορές της Ευρώπης. Ο αγωγός IGI-Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ) διαχειρίζεται από την ιταλική Edison και την ελληνική ΔΕΠΑ (65% κρατική).

Ο αγωγός θα αποτελείται από τα εξής τμήματα:

  1. το υποθαλάσσιο τμήμα από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης έως το Βασιλικό της Κύπρου, ενδεικτικού μήκους 150χλμ.
  2. το υποθαλάσσιο τμήμα από το Βασιλικό της Κύπρου έως τις ακτές της ανατολικής Κρήτης, ενδεικτικού μήκους 650χλμ.
  3. το υποθαλάσσιο τμήμα από τις ακτές της ανατολικής Κρήτης, έως τις ακτές της ΝΑ Πελοποννήσου, ενδεικτικού μήκους 400χλμ.
  4. το χερσαίο τμήμα από τις ακτές τις ακτές της ΝΑ Πελοποννήσου έως τις ακτές της Αχαΐας, ενδεικτικού μήκους 260χλμ.
  5. το υποθαλάσσιο τμήμα στον Πατραϊκό κόλπο
  6. και τέλος το χερσαίο τμήμα από τις ακτές τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας έως την Θεσπρωτία, ενδεικτικού μήκους 220χλμ.

Για την Ελλάδα τα οφέλη είναι τεράστια και ο αγωγός θα μας βοηθήσει να έχουμε ένα σπουδαίο ενεργειακό ρόλο στην περιοχή. Ενδεικτικά είναι τα λόγια του υπουργού Γιάννη Μανιάτη.

«Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης πραγματοποιείται με την προώθηση της Μελέτης Σκοπιμότητας του αγωγού Eastmed. Ένα ακόμη βήμα για να καταστεί η Ελλάδα κύρια πύλη εισόδου της Ευρώπης για το αέριο της Κασπίας, της Μέσης Ανατολής και της ΝΑ Μεσογείου» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ.

«Ο αγωγός Eastmed αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της ΝΑ Μεσογείου προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Αποδεικνύεται άλλωστε από το έντονο Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου, στον οποίο ελπίζω ότι θα υπάρξει στο μέλλον σημαντική συνεισφορά και ελληνικού φυσικού αερίου», είπε επίσης.

«Τα θετικά αποτελέσματα είναι προφανή. Η Ελληνική οικονομία και ο Έλληνας καταναλωτής θα απολαμβάνουν ακόμη χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, ενώ η χώρα θα έχει αναβαθμισμένο και ισχυρό ρόλο στο διεθνές ενεργειακό γίγνεσθαι» κατέληξε ο υπουργός.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εδώ και τρία χρόνια έχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες από την Ελλάδα για να διεκδικήσουμε ενεργειακό ρόλο στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου διότι βρισκόμαστε σε γεωγραφικό κομβικό σημείο για την μεταφορά του φυσικού αερίου. Ο πιο πρόσφατος ρόλος της Ελλάδος ήταν να προτείνει μελέτες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη που όμως δεν έγιναν ποτέ στην πράξη. Οι φιλοδοξίες της χώρας μας φαίνεται πλέον να έχουν αναπτερωθεί ύστερα από τα γεγονότα που οδηγούν στον ενεργειακό αποκλεισμό ή όχι Ρωσίας-Ευρώπης.

Αν και το επιχείρημα δεν είναι ακατόρθωτο, υπάρχουν όμως μεγάλες δυσκολίες για την επιτευξη του. Για παράδειγμα η ελληνική ηγεσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια σημαντική πρόκληση όσο αναφορά την χρηματοδότηση του έργου. Αν και η πρόσβαση στα κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF), που αφορά αποκλειστικά στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) θα ήταν εύκολη, θα ήταν απίστευτα δαπανηρή προσπάθεια (ιδίως αν ληφθεί υπόψη το βάθος του αγωγού), γεγονός που στο τέλος θα μπορούσε να συμβάλλει στην ακύρωση του έργου. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος εξακολουθούν να επιβαρύνονται από χρόνια οικονομική αναταραχή. Στην περίπτωση της Ελλάδας που διανύει πλέον το έκτο έτος της ύφεσης, η προσέλκυση των αναγκαίων επενδυτικών εταίρων θα ήταν δύσκολη χωρίς την σταθερή στήριξη από την Ευρώπη και τους άλλους παγκόσμιους δανειστές.

Το επόμενο εμπόδιο για την επίτευξη του έργου θα πρέπει να θεωρήσουμε την Τουρκία. Η Άγκυρα καραδοκεί να βρει τρόπο για να βάλει το χέρι της στα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου. Έχει συμμετάσχει σε έρευνες κοιτασμάτων στα δικά της ύδατα με συχνές παραβιάσεις στα Ελληνικά και Κυπριακά ύδατα. Η αντίδραση της Τουρκίας θα πρέπει να θεωρηθεί σίγουρη σε περίπτωση συμφωνίας κατασκευής του αγωγού που θα συνδέει Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα-Ευρώπη.

Για το Ισραήλ τα συμφέροντα είναι τεράστια διότι ο αγωγός θα παρέχει την κύρια και μεγαλύτερη εξαγωγή της χώρας και θα καταστήσει το Ισραήλ σε σπουδαία ενεργειακή δύναμη. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά συμφωνιών εξαγωγής των υπεράκτιων προσπάθειών του, το 40% των οποίων έχει παραχωρήσει προς πώληση εκτός χώρας. Μέχρι στιγμής οι πωλήσεις έχουν γίνει όλες σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων στην Ιορδανία, σε Παλαιστινιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και αυτόν τον καιρό υπάρχουν συνομιλίες με την Αίγυπτο και την Τουρκία.

Η ανάγκη της Ευρώπης για αλλαγή των ενεργειακών πηγών της είναι εμφανής και διαπιστώθηκε ήδη από το 2009. Εκείνη την χρονιά είδε την Ρωσία να σταματάει τις εισαγωγές φυσικού αερίου προς την Ουκρανία τους κρύους μήνες του χειμώνα, με αποτέλεσμα να υπήρχαν ελλείψεις τότε σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.

Στα επόμενα χρόνια η Ευρώπη προσπάθησε και έθεσε ως στόχο να δημιουργήσει νέες επιλογές εισαγωγής ενέργειας με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής με εναλλακτικές λύσεις που ενθάρρυναν την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενεργείας. Όλα είχαν ως στόχο να διευκολύνουν την εξάρτηση από τα ρώσικα αποθέματα φυσικού αερίου. Οι προσπάθειες αυτές ήταν μετρίως πετυχημένες λόγω του ότι είχαν υποφέρει από μια σειρά από αναποδιές όπως την ύφεση στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης λόγω της οικονομικής κρίσης και τις αναταραχές στις χώρες της Βορείου Αφρικής που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο όπως η Λιβύη και η Αλγερία. Η πραγματικότητα της κατάστασης φάνηκε αυτόν τον μήνα, όπου η ένταση μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου έδειξε πόσο εξαρτημένη είναι η Ευρώπη από τα ρώσικα αποθέματα.

coolnews.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: