- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
- Η ενημερωτική δράση του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής ξεκίνησε με την πραγματοποίηση περιπάτου μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης εντός της πόλεως, με σύνθημα « Κυκλοφορώ… με Ασφάλεια»
«Σανίδα σωτηρίας» για ανέργους η γούνα, ο εναλλακτικός τουρισμός και τα αγροτικά προϊόντα
«Σανίδα σωτηρίας» για ανέργους στη Δυτική Μακεδονία μπορούν να προσφέρουν τομείς όπως αυτοί της γούνας, του εναλλακτικού τουρισμού, της παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και των «πράσινων» κατασκευών. Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσαν φορείς όπως η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ Α.Ε.), τα επιμελητήρια της περιοχής, η Περιφέρεια και οι δήμοι και τα εργατοϋπαλληλικά κέντρα που συνεργάστηκαν για να εντοπίσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες απασχόλησης.
«Οι 15 φορείς που μετέχουν στο πρόγραμμα «45συν πράττω», μέρος των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για τις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΤΟΠΕΚΟ) που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εργασίας, επέλεξαν τους παραπάνω τομείς με βάση μια ανάλυση της τοπικής αγοράς», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Διευθυντής προγραμμάτων της ΑΝΚΟ, Τάσος Σιδηρόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, από αυτό θα επωφεληθούν 150 άτομα συνολικά από την Κοζάνη, την Πτολεμαϊδα, τα Σέρβια και τη Σιάτιστα. «Στόχος είναι το 100% των ωφελούμενων που θα καταρτιστούν, να περάσουν στη συνέχεια και στην απασχόληση, όχι απαραίτητα με τη μορφή της μισθωτής εργασίας αλλά και με την αυτοαπασχόληση, ιδίως σε νέες μορφές δραστηριοποίησης όπως οι κοινωνικές επιχειρήσεις που είναι κάτι αντίστοιχο με τους γνωστούς στο παρελθόν γυναικείους συνεταιρισμούς» προσθέτει.
Επιφυλακτικοί οι δικαιούχοι
Ωστόσο επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι δικαιούχοι, άνεργοι άνω των 45 ετών και μέλη ευπαθών κοινωνικά ομάδων, καθώς, σύμφωνα με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κοζάνης, είναι μικρή μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων που λήγει στις 20 Δεκεμβρίου. Το γεγονός αυτό αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην απροθυμία των ανέργων να αποχωριστούν την κάρτα ανεργίας και τα οφέλη της, τις καταλήψεις στους δήμους με συνέπεια την αδυναμία παραλαβής των απαραίτητων δικαιολογητικών αλλά και την αμφιβολία των ίδιων των ανέργων για το αν τελικά θα πιάσουν δουλειά.
«Και εγώ έχω κάρτα ανεργίας. Έκανα κάποιες ενέργειες για δουλειά και με φοβίζει το ενδεχόμενο, με τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα, να χάσω την κάρτα μου ή μια άλλη ευκαιρία απασχόλησης» σημειώνει η 49χρονη Κυριακή Ευσταθίου. Η ίδια σημειώνει, μάλιστα, ότι ο σύζυγός της, άνεργος και εκείνος, δεν έκανε τα «χαρτιά» του για το πρόγραμμα καθώς πιστεύει ότι θα ήταν ανώφελο, τη στιγμή που πολλά νέα παιδιά με πτυχία και ακαδημαϊκά εφόδια μένουν εκτός εργασίας.
«Έχω κάνει και άλλα σεμινάρια αλλά δεν βοηθήθηκα ποτέ. Ούτε δουλειά βρήκα, ούτε αποκόμισα κάτι εκτός από το χρηματικό ποσό που πήραμε σαν επιδότηση» δηλώνει, από την πλευρά της, η 48χρονη Ξανθίππη Σταύρου. Εκφράζει μάλιστα επιφυλάξεις και για το πρόγραμμα «45συν πράττω» καθώς, όπως λέει, «δουλειές δεν υπάρχουν γενικά ενώ στον κλάδο της γούνας, που έχει επισημανθεί ως πιθανός χώρος απασχόλησης, δραστηριοποιούνται μόνο οικογενειακές επιχειρήσεις που τα βγάζουν πέρα όπως – όπως».
Όχι μόνο για την επιδότηση…
Την άποψη ότι το «45 συν πράττω» δεν είναι απλώς ακόμη μια δράση κατάρτισης αλλά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με σκοπό την απασχόληση διατυπώνει ο κ. Σιδηρόπουλος και υπογραμμίζει, χαρακτηριστικά, ότι αν δεν υλοποιηθεί το τρίτο μέρος του, δηλαδή η απασχόληση μέσα από ατομικές πρωτοβουλίες ή από επιχειρήσεις – μέλη του επιμελητηρίου, δεν θα δοθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση από το υπουργείο.
Στοιχείο – «κλειδί» η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας
Σε κάθε περίπτωση οι πληθυσμοί των ανέργων εκτιμούν ότι το σημείο – «κλειδί» για τη μείωση των ποσοστών της ανεργίας δεν είναι απλώς η κατάρτιση, αλλά και η ανάπτυξη προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτή την άποψη διατυπώνει η κ. Σταύρου, η οποία, ωστόσο, σημειώνει πως «είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα που κάθε ελπίδα έχει χαθεί».
Ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και μεγάλα έργα το ζητούμενο
Το ζητούμενο, κατά τον κ. Σιδηρόπουλο, σε ό,τι αφορά τη γενικότερη ανάπτυξη είναι να ενεργοποιηθεί συνολικά ο αναπτυξιακός μηχανισμός που υπέστη κατακόρυφη καθίζηση στη χώρα λόγω της κρίσης. «Τα δύο σημαντικότερα βήματα που μπορούν να έχουν αποτελέσματα είναι η αύξηση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και η επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης των μεγάλων έργων ώστε να απορροφηθεί εκεί εργατικό δυναμικό» τονίζει και προσθέτει ότι «η ανάπτυξη δεν μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από το δημόσιο τομέα αλλά μόνο από την επιχειρηματικότητα». Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστά σε κάθε άνεργο να κινητοποιηθεί προσωπικά και να αναζητήσει ευκαιρίες ανάπτυξης προσωπικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με σκοπό το μακροπρόθεσμο εργασιακό όφελος.
Σε αυτό το μήκος κύματος, μήνυμα αισιοδοξίας, παρά τις δυσκολίες, στέλνει σε κάθε αποδέκτη η κ. Ευσταθίου λέγοντας: «χωρίς ελπίδα κανείς δεν προχωρά μπροστά. Μετά τη μπόρα έρχεται η λιακάδα. Γι αυτό κανείς δεν πρέπει να αφήνει τον εαυτό του στην απόγνωση και την απελπισία καθώς αν αφήσεις κάτω το κεφάλι θα πέσεις, ενώ με την ελπίδα προχωράς μπροστά όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα».
ΑΜΠΕ
0 comments