- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Κοζάνης
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 13 έως 19-01-2025)
- Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας – Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
Ρυθμίζουν τα φετινά χρέη στην Εφορία σε 12 δόσεις
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν όσοι ήδη έχουν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις – Διευκρινίσεις από το υπουργείο
Εναλλακτική λύση για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα νέα χρέη και τις οφειλές προς την εφορία, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλούν ακόμα και σε 12 μηνιαίες δόσεις τις οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012.
Η κίνηση αυτή του υπουργείου εκτιμάται ότι θα δώσει μεγάλη ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους προκειμένου να αποπληρώσουν όλα αυτά τα «χαράτσια» που μέχρι σήμερα έπρεπε να πληρωθούν είτε σε 2-3 μηνιαίες δόσεις, είτε σε 7 μηνιαίες δόσεις.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να αφήσουν απλήρωτη την πρώτη δόση ώστε να καταστεί ληξιπρόθεσμη και στη συνέχεια να υπαχθούν στην «πάγια ρύθμιση» του υπουργείου οικονομικών που προβλέπει την τμηματική εξόφληση των οφειλομένων σε 12 δόσεις.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν όσοι ήδη έχουν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις που έδιναν το δικαίωμα εξόφλησής σε 48 ή 100 δόσεις, αφού αν αφήσουν τα νέα χρέη από το ΦΑΠ και το φόρο εισοδήματος κινδυνεύουν να τεθούν εκτός και από τις παλιές τους ρυθμίσεις.
Σε αυτή την περίπτωση η μόνη λύση είναι να εντάξουν παλιά και νέα χρέη στην νέα πάγια ρύθμιση των 12 μηνών. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται στο νόμο 4152/2013 και με την κίνηση αυτή το υπουργείο επιχειρεί να βάλει φρένο στην περαιτέρω διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ και να μπει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους.
Το ετήσιο επιτόκιο της νέας ρύθμισης είναι 8,5 % ενώ σε καμία περίπτωση η δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 15 ευρώ.
Διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών
Την ίδια ώρα, με αφορμή ορισμένες παρερμηνείες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια υποβολής αιτήσεων για την πάγια ρύθμιση, αλλά και τη ρύθμιση της νέας ευκαιρίας, η Γενική Γραμματεία Εσόδων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι:
-Η ενεργοποίηση των πάγιων εντολών πληρωμής στους φορείς είσπραξης (συνεργαζόμενες Τράπεζες, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΛ.ΤΑ.) για την καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων ληξιπροθέσμων χρεών του ν. 4152/2013 ΦΕΚ 107 Α, διενεργείται αποκλειστικά στους ανωτέρω φορείς. Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που χρησιμοποιείται για την σύσταση της πάγιας εντολής στον φορέα είσπραξης (Τράπεζα κτλ.), πρέπει να είναι ο ίδιος με τον δηλωθέντα στη Δ.Ο.Υ. ή στο TAXISNET.
-Η απλή αναγραφή-δήλωση του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής TAXISNET ή και στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. επί της σχετικής υπεύθυνης δηλώσεως δεν αποτελεί σύσταση της πάγιας εντολής από τον οφειλέτη, αλλά απαιτείται άμεση συνεργασία του οφειλέτη με τον φορέα είσπραξης που έχει επιλέξει.
-Σε κάθε περίπτωση, ο οφειλέτης έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της ενεργοποίησης και της μηνιαίως ομαλής εκτέλεσης της πάγιας εντολής έως την τελική καταβολή/πίστωση των δόσεων της ρύθμισης που τηρεί.
Πρώτο ΘΕΜΑ
0 comments